Potamotrygon leopoldi

ImagePoznata i kao: Raža
Stanište: J.Amerika- Amazona, slivovi La Plate i Orinoca
Veličina: do 60 cm
Parametri vode: 6.0- 7,2, temp. 22-28 C, meka-srednje tvrda voda sa ŠTO MANJE NITRATA
Prehrana: živa hrana, gliste, ribice, larve komaraca, umjetna hrana- pelete (moguće odbijanje te spor period privikavanja)

Razlikovanje spolova i uzgoj: mužjaci sa obje strane repa imaju po jednu lako uočljivu izraslinu (tzv.kopču). Raže su živorotke,te donose na svijet potpuno razvijene male ražice (1-4 komada), nakon navodno 3 mjeseca trudnoće.

Komentar: Prilikom puštanja raže u akvarij JAKO je bitan period prilagodbe. Aklimatizirajte je polako, najbolje dodavajući vodu iz akvarija kroz malo suženu cijevčicu za zrak, tako da pomalo kaplje u posudu sa ražom. Općenito treba izbjegavati agresivne ribe , kao i manje ribice koje bi mogle poslužiti kao hrana. Potreban je stvarno veliki akvarij ( ovdje definitivno dolazi do izražaja pravilo "Što veći to bolji" ) i odlična filtracija. Vanjski filteri (naglasak na filteri) te grijać(i) zaštićeni na neki način da se raže ne opeku, su osnovni dio "hardwarea". Uobičajno pitanje o litraži akvarija za raže bi u ovom slučaju trebalo preformulirati zato što ražama nije toliko bitna litraža koliko površina. Ražama ne treba visok akvarij, ali širok i prostran, definitivno da. Pošto količina nitrata mora zaista biti minimalna, preporuka bi bila staviti i određeno brzorastuće površinsko bilje (npr. Ceratophyllum demersum ili Hygrocotyla leucocephala) , a za podlogu samo najfiniji sitni pijesak jer se raže ukopavaju.

Ova raža glasi za najotporniju ražu, a definitivno je i među najljepšima. Jedino bi problem mogla predstavljati njena veličina kao i pozamašna cijena.

Napomena: Raže imaju otrovne bodlje u repu, koje također mijenjaju 2-3 puta na godinu, tako da je potreban izuzetan oprez prilikom rukovanja s ražama, kao i čišaenja akvarija, jer bodlje ostaju otrovne dugo vremena. Još jedna od loših stvari u slučaju uboda je i ta da se bodlje raspada, te je teško ranu očistiti od svih komadića bodlje. Ukoliko dođe do uboda, prva pomoć se sastoji od namakanja rane u vruću vodu ( čim toplija to bolja) jer je otrov proteinske strukture i kao takav termolabilan. Naravno, nakon tog dvostruko bolnog iskustva potrebno je ODMAH zatražiti liječnićku pomoć.

 

Image

Image

Zadnje na forumu

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem