Paracheirodon innesi

ImageStanište: Južna Amerika, gornji tok Amazone
Poznata i kao: Plava neonka , neonka
Veličina: 4 cm
Parametri vode: Temperatura 21-24 C ,Kiselost 6,6-7 pH, Tvrdoća 8-10 dGH,
Prehrana: suha i živa hrana, listići, grindal crvi


Razlikovanje spolova i uzgoj:
Kod neonki mužjak je vitkiji i manji od ženke. Za razmnožavanje nam je dovoljan i manji akvarij sa mrežicom na dnu kroz koju propada ikra da je roditelji ne bi pojeli, potrebna je meka voda 2 do 4 dH , a kiselost oko 5,5 – 6,5 dok bi temperatura trebala biti oko 21-23 C. Ženki moramo osigurati dva mužjaka jer u protivnome polaganje jaja neće uspjeti, a roditelje poslije mrijesta premještamo . Jaja su osjetljiva na svijetlost pa bi akvarij trebao biti zamračen. Zavisno od temperature male neonke se izlegu u roku dan , dan i pol i počnu se lijepiti po biljkama , staklu , panju…..Male neonke nakon tjedan dana možemo početi hraniti artemijom.

Komentar: Ova prelijepa , razigrana i miroljubljiva ribica u Europu je uvezena daleke 1936 godine i još uvijek spada u jedne od najatraktivnijih akvarijskih ribica.Neonka je riba koja prelijepo izgleda pod pravilnom rasvjetom (GroLux , Flora) te voli akvarije srednje veličine, malo zatamnjene i gusto zasađene. Vole mekšu vodu 7 do 9 dH , slabije kiselu sa prosječnom temperaturom od 22-23 C. Neonke su podložne obolijevaju od parazita Plistophora hyphessobryconisa, te bi prilikom zapažanja te bolesti trebali bolesnu ribu odmah odvojiti. Znakovi te bolesti su prekid plave svjetlucave svijetlosti na boku , a u potkožnom tkivu opažamo bijele prozirne pjege,dok same ribe plivaju isprekidano i trzaju tijelom glavom okrenutom prema gore zbog oštećenja mišića.Liječenje je komplicirano i rijetko uspješno te se uglavnom prakticira humano uništavanje oboljelih riba

Napomena: Neonke najviše dolaze do izražaja u jatima od najmanje 20 riba, a prizor od 200 neonki u 200 litarskom ,gusto zasađenom akvariju je zaista poseban. Pripazite prilikom kupnje na izgled ribe. Neonke se uzgajaju uglavnom na Dalekom Istoku i izvoze u milijunskim brojevima, te kvaliteta riba može biti loša. Obratite pažnju na deformacije tijela i peraja.

 Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.