Paracheirodon axelrodi

ImageSinonimi: Crvena neonka, kardinal neonka, kraljevska neonka, kardinal tetra,...
Veličina: do 5 cm
Stanište: Južna Amerika (točnije sjeverni dio)
Preporučeni parametri vode: 23–30°C/ 2-8 dGH / 5-6,5 pH

Schultz, 1956
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Characiformes
Porodica: Characidae
Potporodica: Tetragonopterinae
Rod: Paracheirodon

Prekrasna riba i jedan od mojih favorita među tetrama, omiljena je među akvaristima i poznata po prilično dugim nizom različitih i ponekad zbunjujućih naziva. Odlikuje se neonsko plavom bojom po leđima i crvenim trbuhom. Vrlo slična plavoj neonki (Paracheirodon innesi) od koje se razlikuje većim dijelom crvenog na trbuhu, tj. od usta do repa proteže se neprekinuta crvena linija. Ženke su veće i deblje od mužjaka.
Osjetljiva riba koju ne preporučam stavljati ukoliko akvarij nije zreo, tj. dok nije uspostavljena biološka ravnoteža (dušikov krug). Nakon što se privikne na akvarijske uvjete više i nije tako osjetljiva, kao kod unosa u akvarij. Preporučam malo duži proces unosa ribe u akvarij ili karantenu tako da se riba što bolje privikne na uvjete koji je očekuju u novoj sredini. Vrlo dobro podnosi više temperature i stoga je pogodna za držanje sa diskusima, što kod P. innesi nije slučaj. Jatašica je i fenomenalno izgleda u gusto zasađenim akvarijima, gdje sa svojom bojom daje dobar kontrast zelenilu ili nekoj drugoj tamnijoj pozadini. P. axelrodi je gotovo idealan dodatak biljnim akvarijima gdje svojim kontrastnim i gotovo neprirodnim bojama odskače od okoline i plijeni poglede.
Kao i svaku jatašicu njene veličine dobro je držati u što većim grupama, minimalno 10-ak komada, tako se sigurnije osjećaju i ljepše ih je vidjeti. Fascinantan je prizor kako se predvečer, vjerojatno zbog osjećaja nesigurnosti koju donosi noć, skupe u jato i plivaju u zbijenijoj formaciji, u takvim slučajevima veći broj crvenih neonki, zbilja pruža jedan od najljepših trenutaka u akvaristici. Kod mene ih pliva 40-50 komada, i žao mi je što ih nema barem još toliko.


Što se tiče prehrane, nije izbirljiva. Omnivor je i prihvatit će svaku hranu, naravno raznolika prehrana je uvjet za zdravu ribu. Po pitanju parametara vode spada u standardne amazonske ribe, mekana i kiselija voda je preduvjet od kojeg nema odstupanja, dodatak treseta u filtraciju je gotovo obavezan. Poštujte gore navedene parametre uz redovite izmjene vode i imati ćete ove ribe vrlo dugo.
Mirna i razigrana riba koja se zadržava u srednjim i donjim dijelovima akvarija i zahtjeva isto tako mirne i neagresivne sustanare. Mrijest je moguć, ali prilično kompliciran. Za razliku od P. innesi, crvena neonka ne obolijeva od „neonske bolesti“ tj. parazita Plistophora hyphessobryconis koji zna pokositi čitava jata neonki ukoliko se na vrijeme ne odstrane oboljeli primjerci za kojih ionako spasa nema.

Slika: Asterix

 


Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.