Hyphessobrycon flammeus

ImageIme: hyphessobrycon hyphesso= manji, brycon=koji grize; flammeus = vatreni
Sinonimi: Plamena tetra, Vatrena tetra, Crvendać iz Ria, Tetra iz Ria, Vatreni losos
Stanište: Južna Amerika, istočni Brazil, okolica Rio de Janeira
Veličina: 2.5 do 4 cm
Preporučene vrijednosti vode: 5 do 25 dGH (preporučljivo 10 dGH), 5.8 – 7.8 pH, 26 – 28 C
Najmanja preporučena veličina akvarija: 60 litara
Prehrana: tubifex, vodenbuhe, crveni crvići, arthemia, suha hrana, salata, živa hrana (ove su ribe omnivore)

Koljeno: Tetragonopterinae
Razred: Chracinoidei
Red: Cyprinodontiformes
Podvrsta: Cyprinoidea (ribe slične šaranu)
Porodica: Characinidae (lososi)
Rod: Hyphessobrycon

Razlikovanje spolova i uzgoj

Plamena tetra je srebrne boje (uglavnom s plavim očnim prstenom), a stražnji dio tijela i rep s analnom perajom su joj crvenkasti. Iza škrgi ima dvije okomite crne pruge. Ako ove tetre problijede to znači da im parametri vode ne odgovaraju ili da su pod stresom. Zdravi primjerci se prepoznaju po intenzivnoj crvenoj boji i po tamnim prugama iza peraja.
Mužjaci imaju krvavo crvenu analnu peraju dok je kod ženki ta peraja blijeđa i ponekad čak žućkasta. Crni vršak na prsnoj (pektoralnoj) peraji viđamo samo kod ženki.
Preporučljivi parametri za mrijest: 28° C, 6° dGH, karbonatna tvrdoća vode morala bi biti jako niska (oko 1°).
Ove se ribice vjerojatno neće mrijestiti u zajedničkom akvariju. Mrijesni akvarij morao bi biti volumena od 30 do 75 litara, napunjen otprilike ¾ s čistom i zrelom vodom, bez podloge. U akvariju može biti panj ili pokoja grančica, a nekoliko košarica bilja je vrlo važno staviti jer se tetre razmnožavaju u prostorima s vegetacijom (pogotovo među biljem nježnije građe, npr. Vesicularia dubyana, Cabomba). Živa hrana potiče mrijest. Najbolje je odvojiti mužjake i ženke i nekoliko tjedana hraniti ih živom hranom. Kad ženke odebljaju, a mužjaci dobe lijepu boju, odredi se jedan par koji ide u mrijesni akvarij. Za poticaj se akvarij može zamračiti u potpunosti (ručnikom). Dodavanjem male količine treseta u akvarij potičemo mrijest.
Plamena tetra je polagač jaja. Kad mrijesni par počne ljubavnu igru ukoče peraje i «zakopčaju se» i kao da se prevrću skriveni u vegetaciji. Ženka ispušta do 250 jaja koje mužjak istovremeno oplođuje. Inkubacija traje između 24 i 50 h. Jaja se izliježu u prosjeku za 36 sati. Ljepljiva su i prihvate se za lišće. Kada mrijest završi roditelje treba izdvojiti iz mrijestilišta jer će vjerojatno pojesti jaja. Nakon toga mrijesni akvarij valja zamračiti jer se u protivnom mrijest propada. Mlađ treba hraniti artemijom otprilike 4 tjedna, a nakon toga suhom hranom.

Komentar

Plamena tetra je riba jatašica i pliva u svim područjima akvarija – od dna do površine (ali više voli donje dijelove akvarija). Najljepše izgleda u većem jatu (najmanje 20 ribica). Vrlo je miroljubiva i pogodna je za zajedničke akvarije. Bilje ne dira pa je uklopiva i u gusto zasađene biljne akvarije koji joj pružaju mjesta za skrivanje, ali treba joj osigurati i prazna područja za plivanje. Odgovara joj i slabije osvjetljenje, tj. tamna voda. Najljepše se uklapa u tamnije akvarije (tamna pozadina, tamnozeleno bilje) gdje njena boja dolazi do izražaja.

Napomene

Iako je ova riba dosta otporna, nije preporučljivo držati je u ekstremnim uvjetima (preniska temperatura, previsok pH, pretvrda voda). Mnogi uzgojeni primjerci su prečesto neselektivno križani i takve ribe prepoznajemo po plivanju pod kutem (ne plivaju tijelom položenim horizontalno) te po izrazito iskrivljenoj kralježnici. Takve primjerke nemojte kupovati jer će vjerojatno uginuti u vrlo kratkom roku.

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.