Trihogaster Leeri

ImageStanište: J-I Azija, Indonezija, Sumatra,Tajland,Borneo
Poznata i kao: Biserni Trihogaster, Biserna Guramija
Veličina: 9-11cm
Parametri vode: Temperatura: 23-28 C ; pH: 6,5-7,5 , meka-srednje tvrda
Prehrana: Suha hrana, smrznuta hrana


Razlikovanje spolova i uzgoj:
mužjak ima produženu leđnu i analnu peraju te narančasto-crveno grlo i prsa. Vode iz kojih dolazi spadaju u toplije vode, ta temperatura iznosi 24-26C, a za razmnožavanje zahtijevaju malo višu, nekih 28-29C (jer se oni mrijeste u doba godine kada je temperatura malo viša).
Kada se Trihogasteri poenu mrijestiti mužjak će na mrtvim dijelovima biljaka početi praviti gnijezdo od mjehurića zraka, a tada će se ti mrtvi dijelovi biljaka dignu na površinu . Kada mužjak dovrši gnijezdo slijedi krajnje udvaranje, mužjak pliva oko ženke tako da se tijelom savije oko nje i okrene je na leđa (kao i Betta splendens) .
Nakon nekog vremena ženka počinje ispuštati ikru koju mužjak oplođuje. Ako je ženka u dobroj kondiciji zna položitii do 1100 jajašaca pa se za takav broj riba treba osigurati velik akvarij i dosta hrane (ženka ta jaja ne odloži odjedanput nego u više navrata). Nakon mrijesta ženku treba odstraniti od mužjaka zato što je vrlo izmorena i iscrpljena, a mužjak bi je proganjao. Mužjak ženkina jaja sa poda prenese u gnjezdo, a nakon 24 sata male ribice se poeinju leai pa ih mužjak euva još jedno određeno vrijeme . Kada male ribice poeinju cijelo vrijeme napuštati gnijezdo i to za mužjaka postane vrlo naporno onda i mužjaka odvojimo a mlade ribi poenemo hraniti .U akvariju sa mladima dobro je držati raspršivae zraka.

Komentar: Živi u jezerima, potocima i poplavljenim poljima. Što se tiee ishrane nije previše izbirljiv jede sve od suhe kupovne hrane pa do hrane domaae izrade. Kao i svi Trihogasteri spada u porodicu Anabantidea odnosno dvodihalica , što znaei da udiše atmosferski kisik. Veličina im varira od 9-11 cm što znači da i nisu tako male ribe, pa im treba osigurati veai akvarij. Inaee spada u miroljubive ribe, iako ima primjeraka koji znaju biti agresivni. Vole srednje osvijetljene akvarije (pod takvim im akvarijima boje dolaze do izražaja i jaeeg su intenziteta ) te akvarije gusto zasađene biljem sa dosta prostora za plivanje. Bolje se osjeaaju sa tamnijom podlogom a plutajuae biljke bi im bile idealne. Najbolje je kupovati male ribe jer se starije teže prilagođavaju, plašljivije su, a ponekad se zna dogoditi i da se ne uspiju priviknuti na novu okolinu.

Napomena: Biserne Trihogastere nikako ne treba držati sa ribama koje su sklone grickanju peraja

Slike: r101

 

Image

Image

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.