Trichogaster trichopterus

ImageIme: trichogaster – tricho = tri, gaster = želudac; trichopterus – pteris = vrsta paprati
Sinonimi: Trotočkasta guramija, Plava guramija, Plavi trichogaster, Zlatna guramija, Zlatni trichogaster (Three spot Gourami, Blue Gourami)
Stanište: JI Azija, Sijam, Malajski pouotok, Pinang, Singapur, Sumatra, Banka, Java, Bali, Mandura, Borneo
Veličina: do 15 cm
Preporučene vrijednosti vode: temperatura: 22-27 C; pH 5,5 – 8,5; meka – tvrda
Najmanja preporučena veličina akvarija: 150 litara

Razred: Perciformers
Red: Anabantoidei
Porodica:
Anabantidae
Rod:
Trichogaster

Prehrana: tubifex, vodenbuhe, ciklopi, ličinke mušica, suha hrana, smrznuta hrana

Razlikovanje spolova i uzgoj: Ova riba posebna je po svojoj jarkoj boji (dolazi u dva osnovna varijeteta – plavom i zlatnom, a ima ih još). Kod plavog Trichogastera izraženo je mijenjanje boja od biljede svijetloplave do dubokoplave s izraženim tamnijim točkama po boku i bijelim točkicama na perajama i bijelim šarama iznad glave. Ima produžene nitaste trbušne peraje. Spolove razlikujemo po leđnoj peraji – u mužjaka je zašiljena, u ženke zaobljena. Analna peraja proteže se od analnog otvora (ispod škrga), gdje je lagano nazubljena pa sve do repne peraje – kod mužjaka je analna peraja duža nego kod ženke.
Trichogaster trichopterus tipičan je graditelj gnijezda od mjehurića. Veliko se gnijezdo gradi unutar plutajućeg bilja (Ceratophylum demersum npr.). Gnijezdo i podmladak čuva mužjak. Mrijesni akvarij morao bi biti dopola napunjen vodom (oko 20 cm), bez cirkulacije, s puno plutajućeg bilja. Najbolje je u nj smjestiti jednog mužjaka i tri ženke i kad mužjak odabere ženku, ostale ženke izvaditi. Kada ženka položi ikru trebalo bi ju ukloniti iz mrijesnog tanka. Ikra se izliježe za jedan dan, mladunci proplivaju za pet dana i hrane se živim slanim račićima (Arthemia). Maldunce je tada poželjno odvojiti od mužjaka.

Komentar: Trichogaster trichopterus vrlo je živahna, ali miroljubiva riba. Zbog svoje razigranosti traži akvarij koji je izdužen (bar 1 m dužine) jer pliva izrazito brzo, a ako živi s pripadnicima svoje vrste, stalno je u pokretu. Kako je dvodihalica (labirintnjača), teško da će uginuti zbog nedostatka kisika u akvariju. Bez obzira na količinu kisika u vodi, ona stalno odlazi na površinu udisati atmosferski zrak. To je potpuno normalno ponašanje te ribe.

Napomene: Zbog svoje miroljubivosti i velike otpornosti (prilagodljiva je na različite uvjete u akvariju) ta je riba izrazito pogodna za početnike i za skupne akvarije. Ako dva mužjaka ne prestaju s međusobnim progonjenjem i sukobima (mada je to rijetkost) ribe se mogu odvojiti u različite akvarije na nekoliko tjedana i nanovo združiti u istom akvariju, a tada bi trebale biti smirenije. Najbolje je kombinirati jednog mužjaka i tri do četiri ženke u jednom akvariju. Ta riba voli gusto zasađeni akvarij (skriva se među korijenjem bilja), ali mora imati i prostora za plivanje.

Slike: r101

Image

Image

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.