Ciklidi jezera Malawi

ImageM'buna - često se akvaristi susreću sa tim pojmom, mada uvijek postoji neka nedoumica: Što to znači?
M'buna su ciklidi iz jezera Malawi, koji predstavljaju jednu poveću grupu rodova/genusa/, koji su jako puno zastupljeni u akvaristici. Ali najbolje da krenemo redom.. Jezero Malawi nalazi se u istočnoj Africi i graniči se na tri zemlje: Malawi, Tanzaniju i Mozambik, a u Tanzaniji i Mozambiku jos ga zovu njegovom starim imenom :Nyassa, što u prijevodu znaci Velika voda. Tako je odgovorio domaćin, kad je David Livingstone prvi put vidio ovo jezero 1850 godine, pa ga pitao za ime.
Najveća dubina jezera je 700m. Jezero Malawi je deveto najveće jezero na svijetu i veliko je približno kao naše Jadransko more /samo za primjer/, a ujedno je i jedno od najčistijih jezera.E u tom jezeru se nalaze i M'bune. No M'buna na jeziku domacina znači "Kamena riba"/Rock fish/,što samo znači i već nam ukazuje kakvo je prirodno stanište tih ciklida. Ti se ciklidi stvarno zadržavaju uz obalu, najviše su od nje udaljeni 50 metara. Izuzetak je samo vrsta Cyatochromis obliquidens koja se zadržava pretežito u "njivama" valisnerije, jer su je glavna hrana baš alge koje rastu po toj biljci.

Pošto smo malo upoznali prirodno stanište tih ciklida, došlo je vrijeme da pogledamo iz kojih odnosno koji genusi sačinjavaju grupu nazvanu M'buna:

-Cyatochromis
-Cynotilapia
-Genyochromis
-Gephyrochromis
-Iodotropheus
-Labeotropheus
-Labidochromis
-Melanochromis
-Maylandia ili Metriaclima ( oba su imena valjana, pa se mogu naći
pod jedanim ili drugim )
-Petrotilapia
-Pseudotropheus
-Tropheops/nemojte miješati sa Tropheus - jezero Tanganyika

Od svih gore nabrojanih genusa, za zajednički ciklidni akvarij nipošto nije vrsta Genyochromis mento, pošto jede peraju drugih ciklida, ujedno je to i jedini primjerak piscivora/ribojeda ciklida iz grupe M'buna. Jako zastupljeni ciklidi u akvaristici su vrste iz baš skoro svih genusa, izuzetak je već spominjani Gephyrochromis mento (ali u akvariju vrste može) i nekako zbog dužine i Petrotilapia.

Image Image

Image Image

Akvarij
Pa za te vrste ulazni akvarij bi trebao biti barem 200l, iako neki ciklidi, primjerice Labidochromis caeruleus, te neke vrste iz genusa Pseudotropheus bi mogli i u manji. Pošto smo već gore rekli kakav je prirodni izgled staništa, potrudimo se i tako slično uradimo i u akvariju, dakle kamenje, pećinice, zakloni i prolazi, neka se omogući ciklidima što prirodnija atmosfera.

Bilje
Pa, sad, neki ne mogu bez bilja, ali ti ciklidi niti ne mare puno za bilje, pa ako se ga stavi za dekoraciju, onda je najbolje rješenje Valisnerija spiralis ili gigantea.

Svjetlo
Treba gledati da odaberemo takav spektar koji najvjernije imitira plavu boju, boju kakva je i u prirodi.

Filter
U Malawi akvariju filteri imaju značajnu ulogu, jer oni služe da se voda adekvatno pročisti, ipak su ciklidi krupne ribe. Nekako najpovoljnije je imati više filtera, a protok vode preko crpki neka bude u omjeru 1:7, dakle za 200l akvarij bi trebale crpke sa protokom 1.400l vode na sat. To je jedna bitna stvar, a druga je da se jednom tjedno promijeni dio vode.

Voda
Za ciklide kažu: «Direktno iz slavine u akvarij» i to je točno, jer ciklidi vole baš tvrdu vodu, te pH od 7,8-8,5 , temperature 24-28 stupnjeva i naravno poželjno je sipati prilikom promjene vode u akvarij i Tetra Aqua safe ili SERA aquatan, kako bi se zaštitila sluzokoža riba i tako se spriječio i stres kod promjene vode.

Ciklidi
Ti ciklidi su poligamne ustonoše, što znači da ih treba držati grupi od 8 komada, gdje se preporučuje da je samo jedan mužjak. U prirodi, pa tako i u akvariju, među ciklidima vlada strogo hijerarhičan odnos, gdje je glavni ili dominantni mužjak gazda koji se zna obračunati sa ostalim mužjacima. Da do toga ne bi došlo, treba već kod same kupnje da se, ako moze, odabere mužjak. Mužjaci su veći, a njihove peraje krase i lažne ikre, koji imaju već važnu ulogu kod mrijesta. I ako se vam desi da imate više mužjaka onda se ostali mužjaci, kako bi došli u grupu, nekako ofarbaju u boje ženke. A veći broj ženki je dobar za vrijeme mrijesta.

Mrijest
Ciklidi su ustonoše, gdje se oplodnja jaja vrši u majčinim ustima. Prije samog mrijesta mužjak dobija najljepše boje koje možete zamisliti i tako drhti pred ženkom. Moram napomenuti da neki ciklidi prave i mala gnijezda tako da sa ustima "pljuckaju" pijesak. I kad je ženka spremna, tad počinje ritual mrijesta. To izgleda otprilike ovako: obadvoje se vrte u krugu, ženka ispušta ikre, kupi ih sa ustima i kad sve prikupi, tad se približi lažnim ikrama mužjaka na analnoj peraji, a on u tom momentu oplodi ikru. Tako ženka nosi ikru otprilike 21 dan i za to vrijeme ništa ne jede. Takvu ženku valja premjestiti u poseban akvarij i kasnije gledati kako ispušta male iz ustiju, što je jedan divan i nenadmašan prizor. U zavisnosti od vrste M'bune imaju od 6-60 komada ikre.

Hrana
M'bune su pretežito algojedi, hrane sa Aufwuchs sistemom, tako da grebu po kamenju i jedu alge, pa moramo i u ishrani tih ciklida voditi brigu o tome da je hrana pretežito biljnog porijekla, sa povremenim dodatkom spiruline.

Ako još velim da su ovi ciklidi jako lijepih i zanimljivih boja, te po ljepoti među najljepšim slatkovodnim ribama i uz to još i začuđujuće inteligentni, stvarno je vrijeme da se i Vi odlučite za njih. Pored toga oni su poznati i po dugovječnosti, jer im je životna dob od 5 pa do 10 godina.Budete li uradili sebi takav akvarij i Vi ćete imati u kući, stanu ili u kancelariji jedan mali dio, ali stvarno mali dio velikog jezera Malawi.

Snaga ciklida.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.