Tanichthys albonubes

altIme: Tanichthys albonubes
Sinonimi: Kardinal, White Cloud Mountain Minnow (eng.)
Stanište: Kina
Veličina: do 4 cm
Preporučene vrijednosti vode: temp. 16-24 C, pH 6.0-8.0, dGH 5-20
Najmanja preporučena veličina akvarija: 60 litara za jato

 

 

 

Razred: Actinopterygii
Red: Cypriniformes
Porodica: Cyprinidae
Rod: TanichthysOpis:

Jedna od najpoznatijih riba u slatkovodnoj akvaristici. Tijelo joj je srebrno-zelene boje s uzdužnom prugom. Repna i leđna peraja su crvene boje s crnom točkom na korijenu repa. Rubovi leđne i trbušne peraje su bijeli . Mužjaci su nešto intenzivnije obojani, dok su ženke krupnije i veće od mužjaka. Postoje razni uzgojeni oblici poput zlatno obojenih riba ili riba s dužim perajama.

 

alt

 

Prehrana:

U prirodi je ova riba mikro predator, hrani se kukcima i ličinkama. U akvariju prihvaća svu hranu, ali važno je da odgovara veličini ribe. Suha hrana se treba davati u malim količinama kako ne bi došlo do probavnih smetnji. Preporuča se prehranu nadopuniti živom i smrznutom hranom. Takvu pažnju će vam ribe vratiti najljepšim bojama.


Razmnožavanje:

Nije teška za razmnožavanje i preporuča se akvaristima koji počinju sa ikrašicama. Kao i kod ostalih vrsta, bitno je pripremiti par za mrijest s dobrom prehranom i kvalitetom vode. Na dno mrijesnog akvarija (10-20 lit) stavimo mahovinu ili mrežicu. Voda treba biti kiselija ili neutralna, a temperatura nešto viša, oko 24 stupnja. Par ostavimo dva-tri dana u akvariju jer ženka ne ispusti sva jaja odjednom. Jaja se izlegu nakon 48-60 sati. Kada mlađ propliva hranimo ju sitnom hranom, infuzorijem ili tekućom hranom. Ponekad mrijest uspije u glavnom akvariju. Akvarij treba biti gusto zasađen da se mlađ može sakriti. Najbolje biljke za to su mahovine jer, osim što im pružaju zaštitu, mlade ribe u mahovini pronalaze i hranu.

Komentar:

Kardinali su jatne ribe i, kako ne bi bile pod stresom, drže se u jatu od najmanje 8 jedinki. Zadržavaju se u gornjem ili srednjem dijelu akvarija. Dobro se osjećaju u zasađenim akvarijima iako u prirodi žive u bistrim potocima s oskudnom vegetacijom. To su vrlo otporne ribe, ali ih se ne preporuča držati u akvariju gdje temperatura prelazi 25 stupnjeva s obzirom da im se skraćuje životni vijek. Mogu preživjeti temperature do 5 C, ali najbolje se osjećaju na 18-22 C. Zanimljivo je da se ove ribe potječu sa planine Mount Baiyun (Baiyunshan), u prijevodu planina White Cloud u Kini. Po tome su dobile engleski naziv White Cloud Mountain Minnow (lat. alba nubes – bijeli oblak). Prirodno stanište su im plitki čisti potoci prekriveni pijeskom i kamenjem s nešto vegetacije uz obalu. Usprkos tolikoj raširenosti među akvaristima, donedavno se vjerovalo da su izumrle u svom prirodnom staništu. Na sreću, nedavno su pronađene izolirane populacije, ali njihova lokacija je strogo čuvana tajna. Ribe za akvarijske potrebe uzgojene su u uzgajalištima u istočnoj Europi ili na Dalekom Istoku. Jedna su od najstarijih vrsta prisutnih u ovom hobiju.

 

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Što se sluša?
  29 Srpanj 2021
  Dante - slazem se.

  ...
 • Odg: Priprema vode
  29 Srpanj 2021
  Ma u mene i nije toliko algi problem,nego ja sam takav da uvijek oću nešto bolje. Voda u akvariju...
 • Odg: Novi reef
  29 Srpanj 2021
  Nadam se, dug je put jos do toga, ali ide polako, ne zurim, ima i ovo svojih cari...
  ...
 • Odg: Što se sluša?
  29 Srpanj 2021