Trigonostigma espei

ImagePorijeklo: Azija, Tajland, Kambodža
Sinonimi: Rasbora espei , False harlequin, lambchop rasbora
Veličina: do 3.5 cm
Parametri vode: pH 6-7, dH 3-12, temp 24-28 C
Prehrana: živa, smrznuta i suha hrana
Sigurna za akvarije s biljem: DA
Najmanja preporučena veličina akvarija: 40 LMeinken, 1967


Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Cypriniformes
Porodica: Cyprinidae
Rod: Trigonostigma

Komentar:
Često se miješa sa srodnom Harlequin rasborom koja naraste nesto veća, zaobljenijeg je tijela i ima širi crni trokut na tijelu. Mužjaci imaju intenzivniju bakreno-crvenu boju od ženki koje su zaobljenijeg tijela. Najbolje će se osjećati u grupi od najmanje 5 jedinki u gusto zasađenom akvariju zapremine od najmanje 40 litara. Poželjno je u filter staviti malo treseta ili u akvarij staviti nekakav panj koji će potamniti i zakiseliti vodu. Podloga (sljunak) u akvariju treba biti što tamnije boje. Uz to što će se ribe bolje osjećati, imat će i puno ljepšu žarko - bakrenu boju.

Razmnožavanje:

Parametri vode: pH 5.5- 6, dH 1-3, temp. 27-28 C

Vodu iz RO aparata ili pipovaču miješanu s destiliranom vodom u odgovarajućem omjeru treba filtrirati preko treseta da bismo dobili željene parametre. Mrijesni par treba 2-3 tjedna hraniti živom hranom prije odvajanja u mrijesni akvarij. Za mrijest je potreban akvarij od 20 do 30 litara, s nivoom vode od 15-20cm u koji se stavlja neka širokolisna biljka (npr. Cryptocorina, Ludwigia, Hygrophila...) ispod čijih će listova ženka položiti ikru. Ispod biljke se može staviti malo javanske mahovine u koju će propasti ikra koja se ne uhvati za list. Akvarij je poželjno staviti na mjesto gdje će biti izložen jutarnjim zrakama sunca što može potaknuti par na mrijest. Mrijesni par se u mrijesnom akvariju ne smije hraniti. Ako se par ne počne mrijestiti u roku od 3-4 dana nakon stavljanja u mrijesni akvarij, vjerojatno niti neće te je potrebno staviti drugi par. Roditelje je nakon mrijesta potrebno izvaditi iz mrijesnog akvarija jer su skloni proždiranju ikre. Ikra je fotosenzibilna te je stoga potrebno akvarij zamračiti dok se mlađ ne izlegne. Ženka moze položiti više od 200 jaja. Mlade ribice se izlegu nakon 24-30 sati. Vodu treba mijenjati svježom, najbolje češće manje količine. Odstajala voda s kojom se rade izmjene može biti malo tvrđa (pipovača) da se ribice počnu prilagođavati na tvrđu vodu. Ribice proplivaju nakon 5-6 dana, kada ih se počinje hraniti artemijom, infusoriom ili nekom drugom mikrohranom. Mikrocrvi su dobra hrana za prvih mjesec dana zivota. Nakon 4-5 tjedana počinju dobivati crnu prugu i narančastu boju.

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.