Xenotalapia ochrogenys

altRazred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Porodica: Cichlidae
Rod: Xenotilapia
Ime: Xenotilapia ochrogenys
Stanište: Cijelo priobalje jezera Tanganyike
Veličina: Muški 11.0 cm, a ženke su 1-2 cm manje.
Preporučene vrijednosti vode: pH od 8-8,6; dH : 10, temperatura : 24 - 26°C
Veličina akvarija: Najmanja preporučena veličina akvarija je najmanje 300 litara,ali sve zavisi o količini jedinki koje imate u samom akvariju. U idealnom slučaju, gdje imamo 10 jedinki , akvariji bi trebao biti s najmanje 50 cm širine i 100-150 cm dužine akvarija, kod njih nije bitna visina akvarija.

Boulenger, 1914.

 

 

Prehrana
Insektivori, u prirodi jedu sićušne kukce koji se nalaze u pijesku, a u akvarijima vole hranu punu proteina te ih po tome svrstavamo u mikro predatore. Potrebno ih je hraniti smrznutom hranom: cyclopsi, larve crnih komaraca, artemija itd. kao i kvalitetnom umjetnom hranom. Uvijek koristiti barem 2-3 vrste hrane, od listića do granula.

Razlikovanje spolova i uzgoj
Spol se lijepo vidi već od godinu dana. Mužjaci po tijelu dobivaju 5 kockica, od kojih su 3 vrlo izražene dok 2 krajnje se samo naziru. Kockice se, prilikom mrijesta, ofarbaju u intenzivno crnu boju. Isto tako, specifično je da se peraje farbaju u razne nijanse žute, plave i crne. Najviše se farbaju gornje peraje. Mužjaci rade arene u pijesku od 15 do 20 cm promjera ili toliko velike koliko im prostor u akvariju dozvoljava. Nakon što su pripremili teren svojim bojama privlače ženku u svoju arenu tako da plešu na rubu rupe u bočnom položaju. Kada ženka dođe u rupu počinje zajednički ples. Ženke su pomalo bezbojne, sivkaste. Primijetio sam da se i kod ženki na tijelu pojave te kockice , ali se ne ističu toliko koliko kod mužjaka. Ženke nose jaja u svojim ustima, od dana kada se mrijestila s mužjaka do 21 dan. Ženkama moramo osigurati dovoljno skrovišta da se nakon mrijesta mogu skloniti od i dalje agresivnog mužjaka. Mužjaci su aktivni za mrijest tokom cijele godine.

 

alt

Mužjak

 

alt

Ženka

 

Komentar
Vrlo osjetljivi ciklid, prvenstveno na promijene u akvariju, kretanja van akvarija i svijetla. Karakteristični su po tijelu i obliku glave, koja je zaokružena (tumpljasta). U zajedničkom akvariju ne preporuča se držati ih s grupom ciklida Tropheus-a i vrlo pokretljivih vrsta. Vole da je oko njih mirno, bez previše gibanja. Zato se preporuča držati ih s Cyprichromis-ima, Paracyprichromis-ima i Altolamprologus-ima te ribama koje se više zadržavaju u gornjem, odnosno srednjem dijelu visine akvarija. Što se tiče vanjskog svijeta, također, vole mir. Nisu toliko osjetljivi kao njihovi rođaci Melanogenys-i, ali nagle promijene kretanja ispred samog akvarija i samog gledanja akvarija trebaju biti malo usporenije, nego kod drugih ciklida. Promijene u svijetlu (rasvjeti) moraju biti postepene. Koristim moonlight kao pomoć prilikom paljenja i gašenja glavne rasvjete. Moonlight se pali prije glavne rasvjete ujutro, a isto tako navečer, prije gašenja glavne rasvjete.

Napomene
Jako teško se nabavljaju u našim ciklidaškim vodama. Vrlo lijep ciklid, ističe se svojim bojama, ponašanjem i samom zaduženošću. Neki ga uzimaju za ulogu čistača podloge, da bi im podloga (pijesak) bio bez tragova otpada, s obzirom da ga oni neprestano prebacuju, kopaju i sifoniraju. Preporuča ih se držati u malom jatu s najmanje 10 jedinki. S obzirom da su mužjaci dosta agresivni jedni prema drugima, preporuča se da od 10 jedinki budu 2 muška, a ostatak ženke. Uspio sam ih iz mrijestiti, ali zbog svoje nesmotrenosti nisam uspio mlađ odvesti dalje od 2 cm veličine. Mlađ je vrlo osjetljiva na kvalitetu vode i samu cirkulaciju u akvariju .Sada su mi šanse vrlo male, jer mi je ostalo samo par, od njih više. Ženka je već nekoliko puta nosila jaja, ali uz neprestano maltretiranje s mužjakove strane, nakon 2-3 dana jednostavno ih više nema u ustima. Bez obzira što se s njim iz mrjestila, mužjak je i dalje aktivan.

Zadnje na forumu

 • Odg: Danas mi ja karas pol dana proveo na dnu ispod biljek izgledalo je kao da spava
  23 Siječanj 2022
  Ne bi bilo lose poslati sliku karasa i reci nam malo vise o tvom akvariju.
 • Odg: Tanganjika Lido 200L
  23 Siječanj 2022
  Trenutno ih imam u 100cm i uglavnom se drze umijetnih stijena... Probat cu pa cu znati... Uvijek...
 • Danas mi ja karas pol dana proveo na dnu ispod biljek izgledalo je kao da spava
  23 Siječanj 2022
  Jel neko molim vas može reći što mu je ako mu je išta jer ovo nije novo da radi samo ne...
 • Odg: Colorful Valley V2
  23 Siječanj 2022
  ...
 • Odg: Tanganjika Lido 200L
  23 Siječanj 2022
  pa kaj nebu za nigripinise isto problem dužina akvarija?
 • Odg: Akvarij 54l
  23 Siječanj 2022
  Na prethodnim slikama, što je ovo žuto dolje s lijeve strane?
 • Odg: Akvarij 54l
  23 Siječanj 2022
  Fino se je zazelenilo..
 • Odg: Akvarij 54l
  23 Siječanj 2022
  Šta kažete?
 • Odg: Colorful Valley V2
  23 Siječanj 2022
  Wow, ovo je san svakog akvariste. Sve bih dao za ovakav jedan akvarij.

  Ako može...
 • Odg: Što se sluša?
  23 Siječanj 2022