Xenotilapia Melanogenys Zambia

Stanište: živi duž obale jezera Tanganyika, iako ga nema na njegovom zapadnom dijelu (između Kalemie i Kavalle u Kongu) gdje se nalazi njegov bliski rod Xenotilapia (Enantiopus) sp. "kilesa". Većina Xenotilapia živi na pijesku.
Veličina: mužjaci i ženke vrlo su slični, narastu do 15 cm i sivkaste su boje – slične pijesku.
Razlika među spolovima: mužjak je nešto veći od ženke, a u doba parenja boja mu se intenzivira i poprima zapanjujuću metalik boju s plavim, žutim, crnim i srebrnim tonovima.
Preporučene vrijednosti vode: pH vrijednost: 7.5 - 8.5; dH vrijednost: 20
Najmanja preporučena veličina akvarija: u akvariju im je potrebno osigurati što veće područje (minimalno 150 cm x 50 cm) kako bi mužjaci imali mjesta za gradnju gnijezda. Najbolje ih je držati u jatima od 8 – 10 riba. U takvom jatu moguće je imati i više mužjaka. Kao podlogu obavezno treba koristiti fini pijesak, a za skrivanje nosećih ženki treba osigurati dovoljno mjesta.

Ime: Xenotilapia Melanogenys Zambia

Razred: Actinopterygii
Red:
Perciformes
Porodica:
Cichlidae
Rod:
Xenotilapia (Boulenger, 1899.)
Porijeklo imena: Ime Xenotilapia izvedenica je iz grčke riječi xenos – čudan i domorodačke riječi tilapia – riba. Ime Melanogenys izvedenica je grčke riječi melano - crn i genos - podbradak, jer mužjacima u doba parenja podbradak pocrni. Ovaj je ciklid donedavno bio pripadnik roda Enantiopus, a kao i mnogi drugi ciklidi tijekom vremena premještan je iz jednog roda u drugi. Godine 1898. znanstveno ga je opisao Boulenger kao Ectodus Melanogenys, a godine 1906. sam Boulenger premješta ga u rod Enantiopus. Ni u tom rodu ne ostaje dugo pa ga godine 1951. prebacuju u rod Xenotilapia, kasnije opet u rod Enantiopus, da bi ga konačno godine 2003. Takahashi vratio u rod Xenotilapia, iako ga mnogi još uvijek vode pod rodom Enantiopus. Bilo kako bilo, ovo je izniman ciklid jezera Tanganyika, bez obzira na to u kojem se rodu trenutno nalazi.

Napomene

Ovi prelijepi ciklidi zahtijevaju više brige nego mnogi drugi ciklidi jer su podložni stresu i osjetljivi na kvalitetu vode. Kao sustanari mogu koegzistirati samo miroljubivi ciklidi, a ponekad ih je najbolje držati kao jedine ribe u akvariju. Ukoliko ih se drži u zajedničkom akvariju, tada taj akvarij treba urediti prema njihovim potrebama, mora im se posvetiti puna pažnja te im je nužno osigurati adekvatne uvjete. Pripadaju mikropredatorima, a u akvariju će prihvatiti gotovo svu ponuđenu hranu. Većina Xenotilapia loše reagira na iznenadne pokrete ili naglo paljenje svjetla, lako se mogu ozlijediti, pokušati iskočiti iz akvarija ili nekontrolirano juriti po njemu.

Prehrana

Iako su svejedi hrana bi im trebala biti pretežno mesna, pa se mogu hraniti artemijom, cyclopsima, mysis račićima.
U svojem ih akvariju hranim raznolikom hranom koja je bogata proteinima: Hai-feng hranom, Tropical Tanganyika listićima, smrznutim cyclopsima i dekapsuliranom artemijom. Obično se hrane filtrirajući pijesak kroz škrge u potrazi za nečim jestivim, npr. planktonima.

Komentar

Najviše vole pijesak i dno akvarija, a da ih nema vjerojatno bi se na dnu taložilo smeće.
Kad su gladne, sve dođu na površinu i tu čekaju, a s obzirom na to da jako brzo jedu, treba paziti da im se ne daje previše hrane jer bi pojele sve što im se ponudi. Čim se najedu odlaze na dno i počinju prebirati po dnu. Jedni su od rijetkih koji pijesak koji stavljaju u usta ne izbacuju kroz njih van nego malo po malo kroz škrge te si tako ujedno i čiste škrge od parazita.

Nakon što su ribe narasle počeo sam primjećivati malene kraterčiće u kojima neki mužjaci pokušavaju plesati svoj ples pred ženkama. Nažalost, od 11 komada koliko ih imam ne mogu vam reći koliko je mužjaka, a koliko ženki, jer to je za sada nemoguće, ipak, siguran sam da imam najmanje dva mužjaka jer su počela mijenjati boju.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.