Copadichromis sp. "virginalis gold"

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Copadichromis
Vrsta: Virginalis

(Copadichromis virginalis, Iles, 1960.)

Copadichromis sp. „virginalis gold“ živi isključivo na lokalitetu Nkanda (iako su nađeni primjerci i na lokalitetu Liuli) Tanzanijskog dijela jezera Malawi na dubini od 35-40 m gdje se stijene spajaju sa pjeskovitim dijelom jezera. Hrani se zooplanktonom dok u akvariju prihvaća svu hranu kao sto je spirulina, mysis, artemia, mljeveni račići.

Mužjaci narastu do 12 cm, a ženke do 9 cm i zbog toga  spadaju u manje Utaka ciklide.  Zanimljivo za ovu vrstu je to da ženke plivaju u većim grupama ispred mužjaka koji se u većini slučajeva zadržava iznad kratera promjera oko 20 cm u kojem će se kasnije odigrati mrijest. Krater je najčešće u podnožju velike stijene koja izviruje iz pijeska. Kod spolno zrele i odrasle ženke možemo očekivati cca 25 malaca.

Ovog Copadichromis-a možemo držati u AQ od 100 cm i minimalnih 150L u kombinaciji 1M/2F, izrazito je mirna vrsta i ako se odlučimo za sustanare moraju biti isto tako jako mirni ,ali moramo i povećati litražu AQ.

Moja osobna zapažanja:
Nakon kupovine grupe od 6 komada, 3 mužjaka i 3 ženke pokazalo se da su mužjaci jako agresivni jedan prema drugome što je i dovelo do gubitka dva prekrasna primjerka tako da trenutno imam 1M/3Ž što je po meni odličan omjer za mrijest. Sad je već prošla skoro godina dana da ih imam i mogu reći da se mrijeste redovito tako da što se samog mrijesta tiče nije neka nauka ako im pružimo adekvatan akvarij i prehranu, ali obzirom da virginalis grupa (gold, ilesi, fire-crest, geertsi) u akvarijskim uvjetima teško iznese mrijest do kraja, ni kod mene (nažalost) još uvijek nije bilo uspješnog mrijesta iako su u akvariju od 230L kojeg dijele sa mirnim Aulonocara kandeense.

U svakom pogledu jako interesantna riba iz Haplochromines grupe koja ne zahtjeva veliki akvarij!

 

{youtube}RkKNsXNP3Pg{/youtube}

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.