Cryptoheros nigrofasciatus

ImageStanište: Centralna Amerika, pronaden i na Floridi, najvjerojatnije kao rezultat puštanja iz akvarija
Poznata i kao: Crno-zebrasti grgeč, staro znanstveno ime Archocentrus n.
Veličina: oko 15 cm, ženke manje
Parametri vode: pH 7-8.5, temp 20-25 C, meka - tvrda voda, izuzetno prilagodljiva riba
Prehrana: suha i smrznuta hrana, dodatak biljne hrane

Razlikovanje spolova i uzgoj: Mužjak osjetno veai, sa produženom gornjom perajom, a s vremenom mu se razvija i grba na čelu. Uzgoj je vrlo lagan, u principu je za uzgoj dovoljan par riba i akvarij . Pitanje je samo da li vam zaista treba hrpa malih nigrića. Više detalja o uzgoju u članku " Razmnožavanje C.nigrofasciatusa" u rubrici "Vaši članci"

Komentar: Ovo je riba koja je jako otporna na sve uvjete. Nemojte stavljati ove ribe u zajednički akvarij - najbolje je držati samo ovu vrstu- jer su agresivni po prirodi, a u vrijeme parenja i jako terminatorski raspoloženi. Veličina potencijalne prijetnje njihovom podmlatku ih ne zabrinjava. Jurišaju na nekoliko puta veće ribe, a ni prema vlasnikovoj ruci se neće odnositi sa respektom - očekujte napad i dosta ugriza.

Napomena: Kamenje u akvariju položite čvrsto na dno, a ne na podlogu, jer se nigrofasciatumi vole igrati buldozera i mijenjati izgled akvarija svaki dan. Pa da ne bi bilo potkopavanja visoke kamene stijene i eventualnog obrušavanja na staklo... više u članku " Slaganje akvarija za ciklide"

Image

 

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    13 Kolovoz 2020