Cyprichromis microlepidotus

Ime: Cyprichromis microlepidotus
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Cichlidae
Rod: Cyprichromis
Preporučene vrijednosti vode: temperatura 26-29 ºC,  pH: 8.6, traže vrlo tvrdu vodu.

Sinonimi: Poll 1956
Nalazi se na IUCN crvenoj listi

Stanište

Živi u sjevernom dijelu jezera. Na zapadu od otoka Kavala u južnom Kongu preko cijelog sjevernog dijela Tanganyike sve do Bulu Pointa u Tanzaniji na istočnom dijelu jezera.
Nalazimo ih blizu velikih stijena na dubinama od 10 – 40 metara.

Veličina

Mužjaci mogu doseći do 12 cm, dok su ženke sitnicu manje, 11 cm.To se odnosi na cijelu dužinu (uključujući rep) tipičnih akvarijskih primjeraka. Divlji primjerci ne mogu doseći tu veličinu, ali mogu pod različitim utjecajima narasti i veći od akvarijskih primjeraka.

Razlika spolova:

Tijelo mužjaka je obično narančaste boje uz više plavog i crvenog pigmenta u prsnom dijelu. Peraje su im smeđe s indigo odsjajem. Mužjaci su jako teritorijalni i preporuča se da za svakog mužjaka bude barem 30 cm u 3-D. Ženke su iste boje kao i mužjaci, ali bez obilježja na perajama.

Najmanja preporučena veličina akvarija: Kao i kod svih Cyprichromisa njima je najvažnija dužina akvarija koja mora biti minimalno 120 cm, isto tako im je bitna i visina radi njihovog načina razmnožavanja koja bi bila 50 cm. Kažu da bi se trebali držati u minimalno 400 litara vode. Ja ih trenutno imam u 250 litra, ali nisu još dostigle svoju punu veličinu.

Prehrana

Treba im davati što sitniju hranu, zbog njihovih usta koja su vrlo mala. Jedu hranu na bazi proteina (zooplanktoni).Tako ih stavljamo u skupinu mesoždera, micropredatora.

Napomene

Microlepidotus  ima na svojim bokovima više ljusaka manje veličine, što ga bitno razlikuje od drugih Cyprichromisa. Razmnožava se kao i većina drugih Cyprichromisa, u otvorenim vodama. Polikromatizam je razvijen, ali do promjene boje kod mužjaka dolazi na repu, koji može biti žut ili plav. Ženka nosi od 10-25 jaja. Ženka je na glavi za vrijeme polaganja jaja, ona izbacuje jaje iz usta i pušta ga da lagano pada prema dnu.. Jaje je oplođeno od strane mužjaka i dalje lagano pada prema dolje.Ženka kupi oplođeno jaje i sprema ga u svoja usta, i tako ih drži do 4 tjedna.

Komentar

U akvariju ih je potrebno držati u jatima, minimalno 6 jedinki, a po mogućnosti i više. Omjer mužjaka i ženki treba biti u korist ženki, tako da svaki mužjak može zauzeti svoj dio akvarija. Sama dekoracija akvarija je jednostavna, jer nemaju velike prohtjeve, ali ženkama trebamo omogućiti mjesta gdje će se sakriti, kada budu nosile svoje mlade u ustima, pa je najbolje imati dio akvarija u kojem imamo biljke da se one mogu skloniti na sigurno. Na dnu akvarija možemo staviti pijesak ili sitno kamenje, jer oni ne koriste taj dio akvarija osim kada dođu pokupiti nešto od ostataka hrane.Oni su odlični plivači i iz tog razloga trebaju veliku dužinu akvarija, obično ih nalazimo u središnjem dijelu ili čak i pri samom vrhu akvarija. Prilikom hranjenja listićima treba paziti da se listići ne zadržavaju na površini (obavezno ih umakati, tako da odmah počnu tonuti), jer bi se tom prilikom mogli nagutati sitnih mjehurića zraka. Takav zrak može jako nauditi njihovom probavnom traktu. Dobri sustanari su im ciklidi iz grupe Lamprologus, Altolamprologus, Neolamprologus, Enantiopus i  Xenotiliapia. Udruga tih vrsta je uspješna jer su zauzeta sva područja akvarija, pa ne dolazi do nadmetanja. Nikako se ne preporučaju držati s vrstama Tropheusa i Frontozama. Tropheusima radi njihove brzine, promjenama naglih smjerova,  koja može naškoditi Tropheusima koji su vrlo mirne ribe. Frontoze su inače u prirodnim staništima predatori i osnovna im je hrana Cyprichromis. Ali nemojte svemu vjerovati što piše, ja osobno poznajem neke koji različite Cyprichromisa drže i s Tropheusima i Frontozama.

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    13 Kolovoz 2020