Cyrtocara moorii

ImageNe znam vrijedi li išta pisati o tom ciklidu kojeg svi znamo. Kad god se rekne "moorii" obično se misli baš na tog ciklida, ili kad reknemo "delfin ciklid" zna se o kojem se ciklidu priča. Taj je ciklid, ako mogu uzeti tu slobodu i reći, trade-mark jezera Malawi. On je kao neki zaštitni znak jezera Malawi, a nije daleko od istine da se to isto može slobodno reći i za Cyphotilapiu frontosu iz jezera Tanganyika.Sistematika: tog ciklida opisao je godine 1902. ihtiolog Boulenger, a ime roda dao je iste godine ihtiolog Regan. Već je sama ta činjenica zanimljiva i to opet krasi našeg ciklida.

Prirodno stanište:  taj je ciklid rasprostranjen po cijelome jezeru Malawi kao i u susjednom jezeru Malombe. Pretežito se nalazi u zoni pijeska, više-manje u plićaku.

Ishrana: u prirodi je toliko zanimljiva da je moram posebice opisati. U prirodi taj ciklid zajedno s vrstom Protomelas annectens prati kralja ciklida jezera Malawi, Taeniolethrinops praeorbitalis. Ime "kralj" dobio je baš zbog dužine. Mjeri 42 cm i kao takav ima titulu najvećeg ciklida u jezeru Malawi.

Kako več napisah, Cyrtocara moorii u velikim grupama prati kralja i kad on ruje po pijesku tražeći sebi hranu u vodu se diže puno pijeska, a Cyrtocara moorii hrani se tako da prebire taj pesak koji se digao.

Dužina i razlikovanje spolova: Taj ciklid dug od 20-16 cm i usprkos velikoj raširenosti postoji samo u jednom varijtetu boje i to u plavom. I mužjak i ženka  jednako su obojeni pa se slobodno može govoriti o monomorfnoj vrsti. Inače mužjak je kad ostari lako prepoznatljiv po svojoj velikoj kvrgi na glavi te za vrijeme mrijesta dobija po tijelu okomite plave crte, a i leđna, trbušna i analna peraja postaju mu tamnije.


Image
Mladi mužjak:
 

Akvarij: Taj ciklid treba akvarij od minimalno 400l zapremine i mora biti u grupi od minimalno 6 primjeraka. Miran je to ciklid pa traži i mirne sustanare, recimo Aulonocare, Placidochromise, Protomelase. Dekoracija akvarija podrazumijeva fini pijesak i pokoju stijenu. Oni mu čine odlično okružje u kojem će nas razveseliti svojim sjajnim bojama.

Po pitanju ishrane nije nešto probrljiv, ali eto, kvalitetna smrznuta ili suha hrana bila bi poželjena.

Mrijest: Čest je. Tu bih htio samo napomenuti da taj ciklid vrši oplodnju jajašca van majčinih usta, što je možda malo stariji način u usporedbi s oplodnjom jajašca u majčinim ustama, što je slučaj u većine ciklida jezera Malawi. Ženka nosi 50-tak mladunaca.

Jedna napomena; to je ciklid koji kasno spolno sazrijeva, otprilike s 24 mjeseca pa se akvarist može i načekati do prvoga mrijesta.

Komentar: Umjesto komentara, napisat ću kako sam došao do tog ciklida. Vidio sam tog ciklida na naslovnoj stranici neke knjige o akvaristici i pošto sam tada već bio vlasnik novog ciklidnog akvarija, bila mi je velika želja nabaviti ga. Pitam prijatelja ima li nade, kadli on meni: "Ima, samo par stoji 50 EUR-a". Ja uletim u banku, promijenim novac i eto para kod mene. Koliko je to bilo veselja i radosti, ja ne mogu reći. Ipak mi se želja ostvarila. No kasnije, kad sam se malo informirao, ja sam tog ciklida kupio još jednom u Austriji i mogu reći da je to ciklid kojeg ću kad-tad još jednom imati.

Ipak taj ciklid daje jedan pečat posebice Malawi ciklidašima i tko ga još nije imao taj je već zakasnio, no nikad nije prekasno da se i taj ciklda ima.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.