Labeotropheus trewavasae

Veličina: Većinom do 13 cm, ali poznati su primjerci nekih varijacija od 14 pa i 15 cm
Parametri vode: 25° - 27°, pH 7,5 - 8,5
Etimologija: labium (lat.) = usna, tropicus (lat.) = tropski; trewavasae dolazi od prezimena ihtiologinje dr. Trewavas

 

Opis i stanište

Labeotropheus trewavasae jako je zanimljiva riba koja obitava duž cijelog priobalnog dijela jezera Malawi na dubinama do 30 metara (uz Genyochromis mentoa jedini je toliko rasprostranjeni ciklid). Samim time možemo naići na više varijacija od kojih su najzanimljivije Chadagha, Chilumba, Likoma, Maleri, Manda, Mpanga, Ntekete, Pombo Rocks i svakako jedna od najljepših Zimbawe rock. Primijetit ćemo, nazivi varijacija dolaze od njihovih staništa. Mužjaci su intezivnijih i ljepših boja, ovisno o varijaciji, a ženke su uglavnom smećkasto narančaste, prekrivene tamnim mrljama (OB Orange - blotch). Karakterizira ju oblik usta koji sliči na usta morskih pasa i na taj je način sigurno ne možemo zamijeniti sa sličnim ribama (lako ga možemo pobrkati s njegovim "starijim bratićem" Labeotropheus fuelleborni koji ima vrlo slična usta, samo što je L. trewavasae malo „mršaviji“ u obliku tijela naspram L. fuelleborni).  Takva usta ne nalazimo kod nijednog drugog ciklida pa se može postaviti pitanje: zašto takva usta i čemu ona uopće služe? Odgovor se krije u tome da taj ciklid kao i L.fuelleborni žive u zoni jake turbulencije vode ili u području gdje su valovi jaki pa kod hranjenja plivaju prema struji i tako se hrane. Pošto se taj ciklid nalazi u zoni bogatoj biljem, kao i u zoni gdje ga i nema puno, njegova je ishrana u prirodi sastavljena od algi (Aufwuchs sistem) ili se hrani plivajućima djelićima istih. Znanstveno je opisana još 1956. godine od strane Fryera, a naziv Trewavasae dobila je po ihtiologinji dr. Ethelwyn Trewavas.

Postoji još jedan Labeotropheus trewavase sp.Chiloelo, nije još opisan, no zbog oblika stavljen je u tu vrstu. OB varijetet popularno se zove "marmelade cats" To ime je , po nekim navodima, dao Pete Davies, koji je imao u početku 70 godina izlovnu stanicu na jezeru Malawi.

Potpuni popis lokacija:

Mdoka, Chitande, Mphanga rocks, chirwa, Maison reef, Hora Mhango, Charo, Kakusa, Ruarwe, Mara ROCK'S, Lion's cove,  Chadagha, Nkhata bay, Jalo reef, Namalenje island, maleri island, Nakantenga island, Chidunga rocks, Mumbo island, Tumbi west island, Zimbawe rocks, Domwe island, Tsano rock,
Boadzulu island, Makokola reef, Ntekete, Chiofu bay, Gome, Meponda, Chiloelo, Lumessi, Nkhungu point, Minos reef, N'kolongwe, Chilucha reef, Metangula, Tumbi point, Likoma island, Linganjala reef, Taiwan reef, Lumbualo, Londo, Liutche, Undu reef, Higga reef, Lundu, Pombo rocks, Manda,Magunga,Lupingu, Kirondo

Prehrana

Oblik usta od izuzetne joj je koristi pri skupljanju algi kojima se uglavnom hrani u prirodi. U akvariju rado prihvaća svu hranu na biljnoj bazi, a kao dodatak ishrani obožava spirulinu.

Uzgoj

Ženka je ustonoša, a mlade ispušta nakon dvadesetak dana. Za vrijeme mrijesta mužjaci su nešto agresivniji te je potrebno na svakog mužjaka imati minimalno 3-4 ženke. Naravno, ženku je potrebno odvojiti u zaseban akvarij kako je mužjak i ostali stanovnici ne bi gnjavili. Zahvaljujući umjerenoj agresivnosti, lakim mrijestom te kompatibilnosti s dobrim dijelom Mbuna, Labeotropheus trewavasae odličan je izbor za sve početnike.

Komentar

Vole dugačke akvarije* gdje će imati dosta slobodnog mjesta za plivanje i potrebno je na što bolji način improvizirati prirodne uvjete; dakle, dosta stijena, prolaza i mjesta za skrivanje od izuzetne su važnosti za te ribe. Kao i ostali Malawi ciklidi voli dobar protok i jako bistru vodu. U akvariju je poželjno mlaz vode okrenuti prema dolje. Isto tako, mijenjanje dijela vode od velike je važnosti, a rezultira i češćim mrijestom.

* Prečesto je kod Malawi ciklida važnija sama dužina akvarija nego kapacitet. Uzmimo za pravilo da minimalna dužina akvarija ne bi trebala biti manja od jednoga metra.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.