Julidochromis regani

Image

Poznat i kao: Convict julie (eng). Ime je dobio u čast znanstvenika Charles Tate Regan-a koji je radio za British Museum of Natural History, opisan je od strane Poll-a 1942, a primarno jer bio pronađen u točci Nyanza Lac u Burundiju
Veličina: do 17 cm
Parametri vode: Tvrda i alkalna: pH 8.5-9.0, GH 12-18, KH 14-20, temp.23-27°C
Prehrana : Istraživanja Belgijskog znanstvenika Poll-a 1956 g., pokazala su da se Julidchromis regani u prirodi hrani insektima i raznim beskralješnjacima, uz beskralješnjake pojedu i priličnu količinu algi. U akvariju nije izbirljiv, prihvaća sve vrste hrane. Najnovija istraživanja njihovog probavnog trakta pokazala su da jede i male pužiće.

Stanište: pronalazimo ga širom jezera Tanganyika, ipak najčešće na južnom i sjevernom dijelu jezera, ali nikad se neće naći zajedno s Julidochromis marlieriem. Može se pronaći u čak 15 varijeteta, a neke od točaka su:
- Burundi -Bujumbra i Nyanza Lac
-Tanzanija-Kigoma,Msalaba i Kipili
-Kongo - Kalemie
- Zambia-Cameron bay

 


Prehrana :

Istraživanja Belgijskog znanstvenika Poll-a 1956 g., pokazala su da se Julidchromis regani u prirodi hrani insektima i raznim beskralješnjacima, uz beskralješnjake pojedu i priličnu količinu algi. U akvariju nije izbirljiv, prihvaća sve vrste hrane. Najnovija istraživanja njihovog probavnog trakta pokazala su da jede i male pužiće.

 

Image


Razlikovanje spolova i uzgoj:


Ženke bi morale bi trebale biti veće i robusnije od mužjaka, ali to nije uvijek tako. Sa sigurnošću odrediti spol Julidochromis reganija nije moguće bez vađenja ribe iz akvarija i pregledom njene genitalne papile koja je kod mužjaka šiljastija.
Kod uzgoja Julidochromis reganija najbolje bi bilo nabaviti 5-6 malih riba i staviti ih u 80 litarski akvarij s finim pijeskom i kamenjem postavljenim tako da tvore pećine (ili posudama za cvijeće). Akvarij bi morao biti na mirnom mjestu, bez prevelikog kretanja oko njega. Nakon 11 do 12 mjeseci primijetiti ćete da se jedan par odvojio i postaje teritorijalan, te tjera sve ostale dalje od svoje pećine. Sada je pravo vrijeme da izvadite ostale reganije iz akvarija ako nemate u njemu dovoljno zaklona da svi mogu normalno živjeti. Kako se svi julidochromisi mrijeste u pećinama i veoma su skroviti može se dogoditi da vi i ne budete znali da se mrijest dogodio sve dok se mladi ne pojave. Mrijestovi su relativno mali, nikad veći od 30 jaja ako se često mrijeste. Kada su jaja oplođena, nakon 2-2,5 dana na temperaturi od 26°C mladi se izlegu i poslije 5-6 dana počnu plivati. Regani su dobri roditelji, mužjak i ženka se izmjenjuju u čuvanju mladih. Kao i kod drugih Julidochromisa može se uzdizati više mladih iz različitih mrijestova u istom akvariju.Divno je za vidjeti kada mladi od 2cm pomažu u čuvanju i podizanju mlađe braće i sestara. Mladi sporo rastu, ali kada narastu do otprilike 2.5cm moraju se premjestiti od roditelja jer roditelji mogu postati agresivni prema njima.

 

Image


Komentar:


Julidochromis regani je najrasprostranjeniji i najmiroljubiviji od svih julidochromisa. Živi na pješćanom dnu prekrivenom kamenjem na dubini od 2-10 metara. Kada pliva drži veoma mali razmak od dna. Žive u stalnoj blizini skloništa, ali za razliku od drugih julidochromisa vole otvorena područja i znaju otići daleko. Najlakše ga je razlikovati od svih ostalih pripadnika Julidochromisa. Boja tijela reganija je od žute do zlatnožute, kao i kod J.ornatus, a obje vrste su najžutije među Julidochromisima,što samo pokazuje da su se tijekom godina jako dobro adaptirali na boju pijeska i nekako se "ukomponirali" u taj biotop.. Cijelom dužinom tijela prolaze 3 ili 4 horizontalne tanke smeđe - crno pruge zavisno o varijatetu (Kipili, Nsumbu Zambian, Kachese, Mpulungu, Keseke, Burundi...). Julidochromisi mogu biti osjetljivi na promjene u svom okruženju. Promjena vode, promjena dekoracije u akvariju, premještanje mladih od roditelja može biti razlog za početak borbi između mužjaka i ženke što može uzrokovati i ozbiljne ozljede.


Akvarij je potrebno urediti sa kamenjima naslaganim jedno na drugo tako da tvore puno špilja, prolaza i skloništa. Kod slaganja treba se paziti na stabilnost kamenja jer postoji mogućnost urušavanja kamenja i oštećenja akvarija. Može se staviti tanki stiropor ispod kamenja radi amortiziranja potencijalnog pada kamenja i smanjenja protoska na pojedine točke stakla. Biljke nisu nužne. Ukoliko su prisutne, Julidochromis reganiji ih neće previše uništavati, ali ipak se preporučaju neke otpornije vrste. Vrlo je bitno da voda u akvariju bude čista radi zdravlja riba. Redovite djelomične promjene vode su izrazito preporučljive, ali pripazite da je temperatura vode približno ista onoj u akvariju.


Ne preporuča se držati ih zajedno s drugim vrstama iz porodice Julidochromis radi opasnosti o neželjene hibridizacije. Za razliku od vrsta iz porodice Lamprologini, Julidochromisi se mogu držati zajedno s Tropheusima i Petrochromisima te s ustonošama vrsta Ophthalmotilapia, Cyprichromis i Paracyprichromis.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.