Dezinfekcija opreme u akvaristici

ImageSvi mi koji smo se na ovaj ili onaj način našli u ovom hobiju imamo s vremena na vrijeme potrebu da napravimo dezinfekciju opreme. Kad kažem opremu onda mislim ne samo na ono što se nalazi u akvariju kao npr. dijelovi filtera, vodene pumpe, grijači već i ono što povremeno ide u naš akvarij i čime se služimo u svakodnevnom održavanju naših vodenih tankova.(mrijestilice, hvataljke, oprema za podrezivanje biljaka, razna crijeva, magneti itd..) Dezinfekciju je moguće obaviti na nekoliko načina. Najpoznatiji su svakako ocat koji koristimo za pranje novih tankova te hipermangan koji koristimo za dezinfekciju opreme općenito.
Ocat sam po sebi ima nekoliko nedostataka kao što su njegova cijena i miris ali je u pojedinim slučajevima naprosto neizbježan. Zamislite da ste upravo dobili novi 300L tank i da ga želite dezinficirati prije puštanja u rad. Ovdje je svakako najpovoljnije i najjednostavnije na jednu spužvu nanijeti ocat, stisnuti je da ga upije i tom spužvom obrisati stakla novog tanka koja ćete potom dobro isprati vodom kako ne bi prilikom startanja akvarija došlo do neželjenog utjecaja na floru i faunu.

Kada se radi o dijelovima opreme koji su manji ne bi bilo isplativo trošiti ocat da se oprema u njemu dezinficira (čitaj okupa). Također trebala bi nam velika količina da zatopimo određenu opremu. U takvim slučajevima se koristi hipermangan, dezinfekcijsko sredstvo koje služi za ispiranje rana. Može se kupiti u svakoj ljekarni po veoma povoljnoj cijeni koja se kreće u rasponu od nekoliko kuna. Cijena uglavnom zavisi od veličine pakiranja. Hipermangan najčešae dolazi u jako malim kutijicama ali ima iznimaka i većeg pakiranja. Nemojte se zanijeti pa kupiti ogromno pakiranje jer i ovaj proizvod kao i svi drugi imaju svoj rok trajanja. Hipermangan dolazi u obliku jako sitnih kristala koji u dodiru sa vodom prave otopinu ljubičaste boje svjetlijih ili tamnijih nijansi što zavisi od jačine tj. količine hipermangana koju ste stavili. Dobro je znati da ne treba pretjerivati jer već i relativno mala količina hipermangana će napraviti dovoljno jaku otopinu koja će uspješno riješiti sve ono neželjeno na vašoj opremi u roku od jednog sata.
Ovo prvenstveno treba imati na umu kada se radi o dezinfekciji biljaka. Bolje da je otopina slabija pa da djeluje duže vremena nego da je jaka pa da djeluje kraće. Jakom otopinom hipermangana možete trajno uništiti svoje biljke što naravno nećete vidjeti na prvi pogled ali će to rezultirati truljenjem biljke. Također treba imati na umu da kada biljku potapate u otopinu korijen svakako ostavite van otopine kako se ne bi desilo da biljka preko korijena upije otopinu. Biljkama je dovoljno 5-10 minuta u blagoj otopini kako bi biljka bila spremna da čista dođe u svoj novi dom tj. vaš akvarij.

Često je teško naći posudu dovoljno veliku da u nju stane komad opreme a da je poslije možete baciti ako dođe do neželjenog bojanja rubova ili cijele posude, ja najčešće koristim stakleni tank volumena 10 L. Prednost staklenog tanka jest ta da na njemu neće ostati boja od hipermangana, a mala zasjenjenja na staklu se ispiru već i toplim mlazom vode. količina hipermangana koju stavljam je ekvivalentna količini soli koju između prstiju stavljate kad solite neko jelo. Kao i kod pripreme jela tako i ovdje vrijedi pravilo prema vlastitom ukusu i želji, kako god radili radite u granicama jer preslaba otopina može neučinkovito obaviti posao dok vas prejaka može stajati vašeg bilja.

Važno:

Hipermangan je sredstvo koje ima osobinu bojanja materijala koji su porozni pa nemojte pokušati dezinficirati: šljunak, različito kamenje, panjeve iz akvarija itd.…

Za opremu se ne morate bojati jer plastika na sebe ne preuzima boju otopine ako je natapana relativno kratko vrijeme 1-2h, dođe li do bojanja opreme možete oprati opremu vrućom vodom i spužvom.

Image
Kutijica hipermangana u usporedbi sa baterijom od 1,5V AA

 

Image
Stakleni tank sa otopinom hipermangana i opremom

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.