Dezinfekcija opreme u akvaristici

ImageSvi mi koji smo se na ovaj ili onaj način našli u ovom hobiju imamo s vremena na vrijeme potrebu da napravimo dezinfekciju opreme. Kad kažem opremu onda mislim ne samo na ono što se nalazi u akvariju kao npr. dijelovi filtera, vodene pumpe, grijači već i ono što povremeno ide u naš akvarij i čime se služimo u svakodnevnom održavanju naših vodenih tankova.(mrijestilice, hvataljke, oprema za podrezivanje biljaka, razna crijeva, magneti itd..) Dezinfekciju je moguće obaviti na nekoliko načina. Najpoznatiji su svakako ocat koji koristimo za pranje novih tankova te hipermangan koji koristimo za dezinfekciju opreme općenito.
Ocat sam po sebi ima nekoliko nedostataka kao što su njegova cijena i miris ali je u pojedinim slučajevima naprosto neizbježan. Zamislite da ste upravo dobili novi 300L tank i da ga želite dezinficirati prije puštanja u rad. Ovdje je svakako najpovoljnije i najjednostavnije na jednu spužvu nanijeti ocat, stisnuti je da ga upije i tom spužvom obrisati stakla novog tanka koja ćete potom dobro isprati vodom kako ne bi prilikom startanja akvarija došlo do neželjenog utjecaja na floru i faunu.

Kada se radi o dijelovima opreme koji su manji ne bi bilo isplativo trošiti ocat da se oprema u njemu dezinficira (čitaj okupa). Također trebala bi nam velika količina da zatopimo određenu opremu. U takvim slučajevima se koristi hipermangan, dezinfekcijsko sredstvo koje služi za ispiranje rana. Može se kupiti u svakoj ljekarni po veoma povoljnoj cijeni koja se kreće u rasponu od nekoliko kuna. Cijena uglavnom zavisi od veličine pakiranja. Hipermangan najčešae dolazi u jako malim kutijicama ali ima iznimaka i većeg pakiranja. Nemojte se zanijeti pa kupiti ogromno pakiranje jer i ovaj proizvod kao i svi drugi imaju svoj rok trajanja. Hipermangan dolazi u obliku jako sitnih kristala koji u dodiru sa vodom prave otopinu ljubičaste boje svjetlijih ili tamnijih nijansi što zavisi od jačine tj. količine hipermangana koju ste stavili. Dobro je znati da ne treba pretjerivati jer već i relativno mala količina hipermangana će napraviti dovoljno jaku otopinu koja će uspješno riješiti sve ono neželjeno na vašoj opremi u roku od jednog sata.
Ovo prvenstveno treba imati na umu kada se radi o dezinfekciji biljaka. Bolje da je otopina slabija pa da djeluje duže vremena nego da je jaka pa da djeluje kraće. Jakom otopinom hipermangana možete trajno uništiti svoje biljke što naravno nećete vidjeti na prvi pogled ali će to rezultirati truljenjem biljke. Također treba imati na umu da kada biljku potapate u otopinu korijen svakako ostavite van otopine kako se ne bi desilo da biljka preko korijena upije otopinu. Biljkama je dovoljno 5-10 minuta u blagoj otopini kako bi biljka bila spremna da čista dođe u svoj novi dom tj. vaš akvarij.

Često je teško naći posudu dovoljno veliku da u nju stane komad opreme a da je poslije možete baciti ako dođe do neželjenog bojanja rubova ili cijele posude, ja najčešće koristim stakleni tank volumena 10 L. Prednost staklenog tanka jest ta da na njemu neće ostati boja od hipermangana, a mala zasjenjenja na staklu se ispiru već i toplim mlazom vode. količina hipermangana koju stavljam je ekvivalentna količini soli koju između prstiju stavljate kad solite neko jelo. Kao i kod pripreme jela tako i ovdje vrijedi pravilo prema vlastitom ukusu i želji, kako god radili radite u granicama jer preslaba otopina može neučinkovito obaviti posao dok vas prejaka može stajati vašeg bilja.

Važno:

Hipermangan je sredstvo koje ima osobinu bojanja materijala koji su porozni pa nemojte pokušati dezinficirati: šljunak, različito kamenje, panjeve iz akvarija itd.…

Za opremu se ne morate bojati jer plastika na sebe ne preuzima boju otopine ako je natapana relativno kratko vrijeme 1-2h, dođe li do bojanja opreme možete oprati opremu vrućom vodom i spužvom.

Image
Kutijica hipermangana u usporedbi sa baterijom od 1,5V AA

 

Image
Stakleni tank sa otopinom hipermangana i opremom

Zadnje na forumu

 • Odg: Folija za jezerce
  15 Kolovoz 2022
  Ajmo reći da se npr. "pond" izvede tako da folija baš nigdje nije izložena suncu i da...
 • Odg: Folija za jezerce
  12 Kolovoz 2022
  UV zrake jednim djelom prolaze kroz vodu, s druge strane postoje vanjski djelovi koji možda neće...
 • K upovina pauka theraphosa blondi
  11 Kolovoz 2022
  Hellou,

  frend me zamolio da mu pokusam istraziti za kupnju tarantule theraphosa...
 • Odg: Folija za jezerce
  11 Kolovoz 2022
  Da se ubacim i malo oživim temu o folijama.. jel mi može netko objasniti zašto se spominje UV...
 • Odg: Borba s končastom algom
  07 Kolovoz 2022
  Može biti.
  Inace što sam iz osobnog iskutva primjetio da je voda u Zg. puna silikata..
 • Odg: Borba s končastom algom
  06 Kolovoz 2022
  Samo da javim grupi da sam riješio sve probleme s algama.prije toga sam probao svaku metodu ,borbe...
 • Kozice - spol i razmnožavanje
  03 Kolovoz 2022
  Može li mi netko pomoći oko određivanja spola kozica.
  Naime, imam dvije kozice. Latinski:...
 • Šteta da propadne.. :)
  12 Srpanj 2022
  Man in China steam cooks pet silver arowana after it died, praises fish for having tender &...
 • Odg: Što se sluša?
  11 Srpanj 2022