Aklimatizacija nove ribe

ImageSvi mi koji već imamo ribe u akvariju i oni koji će tek kupiti svoju prvu, trebali bi znati postupak koji omogućuje ribi da sa što manje stresova dođe u svoj novi dom. Ukratko ću se osvrnuti na sam transport vašeg novog kućnog ljubimca. Pretpostavimo da je trgovac dućana u kojem ste kupili ribu obavio dobar posao, to bi značilo da je u vrećicu kakve se obično koriste za transport riba stavio vašu novu ribu pazeći da kad se ona zatvori omjer vode i praznog prostora za zrakom mora biti 2:1 u korist zraka. Ovo je važno ukoliko ćete svoju ribu transportirati dugo vremena jer se količina rastopljenog kisika u vodi brzo potroši, pogotovo ukoliko ste kupili više riba i sve dobili u jednoj vrećici što je u praksi čest slučaj.
Ukoliko vam prodavače nije ribu stavio u originalnu vrećicu koja je napravljena za transport riba pa ima oble ćoškove tada pripazite na same ćoškove vrećice kako vam se ne bi dogodilo da ako je ribica manja završi u samom kutu vrećice nagnječena. Nekoliko puta sam kupovao u pojedinim domaćim trgovinama gdje sam ribu znao dobiti u najobičnijoj vrećici za duboko zamrzavanje, tada ukoliko je trgovac dobar i drži do prodane ribe zalijepiti će ćoškove vrećice selotejpom kako bi vrećica dobila oble rubove. Da bi se smanjio stres prilikom transporta ribe, poželjno je ribu staviti u neku torbu ili tamnu vrećicu te je nastojati ne izlagati prevelikoj razlici u temperaturi. Ovo je veoma važno ukoliko kupujete ribu u zimi ili ljeti jer oba godišnja doba imaju ekstremne temperature, ako uzmete u obzir da ste ribu dobili u možda 2 litre vode koja se ljeti jednako brzo ugrije i još brže ohladi u zimi.

Nakon 1-2 sata vožnje javnim prometom napokon stižete kući, nestrpljivi jedva čekate da vaša nova riba zapliva prostranstvima vašeg akvarija. Ovo je trenutak kojem treba posvetiti pažnju kako ne bi sutra tu istu ribu morali vaditi hvataljkom sa dna i bacati u odvod. Riba je već samim transportom i truckanjem amo tamo dovoljno izbezumljena pa je prvo treba zajedno sa vrećicom staviti u vodu tj. vaš akvarij kako bi došla sebi i kako bi se temperatura vode u vrećici izjednačila sa temperaturom vode vašeg akvarija. Nakon otprilike 15 minuta temperature vode su se izjednačile te je sada vrijeme da lagano otvorite vrećicu u kojoj se nalazi riba. Tako otvorenu vrećicu pokušajte zakvačiti za rub akvarija, nemojte da voda iz vrećice dođe u vaš akvarij jer je potencijalno lošija od vaše i moguće da zbog velike količine ribe i malog prostora u kojem se drže ribe u dućanu ima u njoj bakterija i bolesti. Ako ste je uspješno zakvačili za rub akvarija u vrećicu usipajte malo vode iz akvarija kako bi se riba postepeno priviknula na tvrdoću i Ph vode vašeg akvarija koja se barem malo razlikuje od one u kojoj je riba boravila dok je niste kupili. Postupak sa sipanjem vode bi bilo poželjno ponavljati u pravilnim razmacima od 10 – 15 minuta kroz vrijeme od 1 sata, na taj način čete barem malo smanjiti šok koji riba doživljava masovnom izmjenom vode. Također smanjili ste mogućnost da dođe do najčešće bolesti koja se javlja prilikom dolaska novih riba u akvarij Bijelih točkica (Ichthyophthiriasis – najčešće uzrokovana stresom, velikim razlikama u sastavu vode i temperaturi iste. )Nakon što ste obavili gore opisani postupak vrijeme je da se riba napokon nađe u vašem akvariju, polako uronite hvataljku u vrećicu te je nastojite što nježnije primaknuti ribi kako je ne bi uznemirili. Poene li je riba izbjegavati a najvjerojatnije hoće nemojte je loviti naglim pokretima kako je ne bi prikliještili uz rub već joj lagano smanjujte manevarski prostor kao bi se na kraju sama našla u vašoj mreži. Kada je imate u mreži lagano je izvadite iz vrećice te hvataljku uronite u vaš akvarij, pustite ribu da sama ispliva. Nikako nemojte ribu istresati iz mrežice u akvarij kao vreću krumpira. Ukoliko već imate nekih riba u akvariju nastojite im baciti malo hrane kako bi im zaokupili pažnju dok se nova ribica ne smjesti u svom novom staništu. U suprotnom bi vam se moglo dogoditi da sve ostale ribe poenu natjeravati pridošlicu.

Evo da ukratko ponovimo faze koje smo prošli:
 • Pravilan transport ribe
 • Prilagodba ribe na temperaturu vode akvarija
 • Prilagodba ribe na sastav i kakvoću vode akvarija
 • Pravilno premještanje ribe iz vrećice u akvarij
Pitate se da li se toga morate pridržavati kako bi riba ostala živa i zdrava prilikom preseljenja, odgovor je ne morate, ovo nije garancija da će riba preživjeti transport i premještanje u novu okolinu ali joj ovim postupcima svakako povećavate šansu da u tome uspije. Ako vam to nije dovoljno spomenuti ću vam razgovor koji sam imao putem Interneta sa jednim uzgajivačem riba iz SAD-a, naime čovjek me uvjeravao kako ovaj dio posla shvaća veoma ozbiljno budući da za mrijest nabavlja skupe i rijetke ribe. Upravo zbog ovih razloga ne može si dopustiti ugibanje istih.

Puno sreće sa vašim ribama i ne zaboravite, njihov život ovisi o vama.

Korisni savjeti:


Zbog financijske isplativosti većina prodavača u vrećice sa kupljenom ribom ne sipaju nikakva sredstva za smanjenje stresa kod riba, što ne znači da vi ne možete uzeti sa sobom malu bočicu sredstva pod nazivom Aqutan od Sere kojeg čete prije nego prodavače zatvori vrećicu usipati u vodu sa novom ribom kako bi riba bolje podnijela transport.

Image
Originalna vrećica za transport riba


Image
Vrećica za zamrzavanje


Image
Vrećica za zamrzavanje sa zalijepljenim rubovima

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.