Izrada umjetne stijene

ImageDakle krenimo redom, nadahnut odličnim uradcima nekih članova foruma (profi23, Ziggy), i sam sam poželio izraditi umjetnu stijenu, ali kako nije bilo mogućnosti moju zamisao ugurati u stari 50l akvarij, to je bila kap koja je prelila čašu, te je novi stanovnik mog doma postao Juwel RIO 180!!!

I nadalje se krenulo u realizaciju projekta. Prikupio sam valjda 300-tinjak slika stijena, što umjetnih, što pravih, da bi dobio točnu viziju kako stijena mora izgledati. Zatim sam krenuo u nabavku potrebnog materijala koji se sastojao od sljedećeg:
- kao osnova je poslužio vodootporni stiropor Styrodur XPS cijena 44 kn/m2 debljine 4 cm. Ja sam uzeo tri ploče dimenzija 120x60 za svaki slučaj. Trebalo bi ga biti za kupit u svim dućanima koji prodaju građevinski materijal.
- Siprokol (građevinsko ljepilo u prahu) cca. 20 kn 5kg, on je poslužio kao premaz umjesto betona ili fugir mase. Kupljen u bojama i lakovima.
- crna akrilna boja za dobivanje željenih nijansi. Proizvođač je Pebeo i boja je u tubi kupljena u Hobby dućanu (to je tamo gdje cure kupuju u pravilu sva ona čuda za izradu nakita). Cijena 22 kn tuba. Znači boja je vodootporna, nakon što se osuši i nije štetna, po potrebi se može uzeti bilo koja boja za dobiti razne boje i nijanse stijene.
- 2 kista slikarska- malo skuplji da bi se mogle izvlačiti finije linije cca. 30kn
- dvije tube silikona za akvarije 50-ak kn

Od pribora korišteno je još:
- skalpeli debeli i tanki, te komplet oštrica za tankoga jer lako pucaju kada se krene njima rezbariti, a potrošio sam cijeli komplet (10 kom.)
- jedan obični kist za farbanje, onaj tanji za nanošenje Siprokola

Pribor:


Image


Nakon prikupljenog materijala treba uzeti dobre dimenzije akvarija, te se baciti na rezanje, i ljepljenje slojeva na mjestima gdje želimo dobiti izbočenja i ostalo, i to onda izgleda otprilike ovako...

 

Image

Image
   

Nakon sušenja treba se baciti na rezbarenje, pri čemu treba paziti da preko svega toga dolazi par slojeva (jesu tanki, ali ih je par) Siprokola tako da se neće vidjeti bas sve rezbarije, ali one ipak daju oblik stijeni da nije preravna, a one bitnije treba malo više naglasiti. U postupku to izgleda ovako...

Image
 
Image
 
E sad kad je to gotovo treba se baciti na premazivanje. Ja sam premazivao stijenu u tri sloja jako tanka i rijetka. Znači Siprokol pomiješamo sa vodom u omjeru 1:1, možda mrvicu gušče, ali ne puno ako se žele koliko toliko očuvati detalji. Prvi sloj se malo teže prima ali on je i tako osnova za ostale. Nakon sušenja slijedi novi sloj u istom omjeru samo sada sam dodao crnu boju unutra tako da u utorima ostane tamno, to je bila i najtamnija nijansa. Zatim je išao sljedeći sloj koji je bio negdje između tamnog i onog bez dodavanja boje, sa njime se sada premaže stijena ali tako da se dublje udubine i neki upečatljiviji detalji izostave. E nakon toga je slijedilo sjenčanje i popravljane udubina sa onom tamnom nijansom , sa finim kistovima i tu dolazi do izražaja vaša umjetnička strana, točnije koliko ćete dobro uspjeti prikazati lomove, kosine i udubine. I na kraju dolazi jedan sloj čistog Siprokola bez dodavanja boje ta isturene i najsvjetlije dijelove, tu se isto treba malo poigrati sa tanjim kistom.

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Kada je sve suho treba se baciti na rezanje stijene. Ja sam kod same izrade vodio računa o tome da ću je morati rezati tako da treba od samog početka znati mjesta gdje je se reže i što bolje te rezove prikriti. Reže se da bi mogla ući u akvarij, a zbog pregrade na gornjem poklopcu RIO modela. Rubove sam premazao silikonom da kada ju postavim se bolje primi sve jedno za drugo i za staklo i radi toga jer je jedna strana sjene vidljiva.
 

ImageI nakraju kada je sve suho i spremno treba to ubaciti unutra i jako dobro zasilikonizirati, da se nebi dogodilo da stijena odluči izići iz akvarija, što ne bi nikako bilo zgodno. Ja sam još radi sigurnosti pričvrstio stijenu sa dvije poprečne letvice dobro zasilikonizirane za dno i za nju.

Image


I to je to, kada se sve dobro osušilo uslijedilo je punjenje i pokoja molitva da sve ostane unutra. A kada ostane onda to izgleda ovako...

Image

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.