Izrada potkrovnog akvarija

ImageU potkrovnom stanu može se dogoditi da na mjestu idealnom (ili željenom)  za postavljanje staklene kocke veselja, visina akvarija sa stalkom u kombinaciji s njegovim oblikom predstavlja problem. Taj mi se slučaj dogodio u stanu moje bolje polovice gdje sam imao nekoliko ograničavajućih faktora.

Kao prvo, akvarij je trebao biti smješten na šanku između kuhinje i blagovaonice, ali ne cijelom njegovom dužinom, zbog ograničenog prostora za prolaz, a s time u vezi trebalo je misliti na sigurnost akvarija od slučajnih udaraca tavama i loncima, kao i na samu estetiku šanka. Drugi ograničavajući faktor je bio nagib krova u kombinaciji sa širinom šanka, a treći i najbitniji – zadovoljstvo moje drage i njene mame – imale su tek okvirne ideje koje je trebalo prepoznati i iste ostvariti … Kad se sve uzme u obzir, akvarij normalnog pravokutnog oblika sa svim tim ograničenjima i zahtjevima bi bio dovoljan za betta borca… ali jedva! U svakom slučaju, koristeći se diplomacijom i demokracijom (prva mi je trebala da ih uvjerim da sam ja u pravu, a druga da moj glas vrijedi više nego njihova 2 ), došao sam do konačnih dimenzija akvarija.

Image

Kako sam izračunao nagib ? Jednostavno- loše,  i zato je bitna temeljitija priprema od one koju sam ja proveo. Ne znam da li sam baš ja toliko fulao ili je fulao i staklar, ali u svakom slučaju nekoliko milimetara je otišlo u koso zbog banalne činjenice – šank nije ravan! Ni po dužini ni širini! Da bih izjednačio podlogu, ispod akvarija sam stavio 3 cm debelu radnu ploču (našla se pri ruci) koja je za par cm pomaknula akvarij prema van, što nije toliko bitno, ali je također ukazala na  promašaj kod računanja kosine. Samu kosinu sam izračunao tako da sam s jedne strane šanka stavio veliki komad tankog kartona i olovkom zacrtao liniju šanka i plafona… Što bi bilo sasvim dobro da je šank ravan.. Znači, prije takvog mjerenja treba provjeriti da li je ploča na kojoj će akvarij stajati ravna,  ako nije – prvo postaviti alternativnu ploču i namjestiti je u ravninu te tek onda zacrtavati.
 
Image
 
Kako je mali akvarij otvoren sa svih strana, pa još i s kosinom pomalo problematičan kod izbora njegovih stanara i načina uređenja, a još više kod čišćenja dna, odlučio sam se za sitni smeđi pijesak ( u kojem se neće skupljati nečistoće, a iste će biti jednostavno usisati ) te na izbor adekvatnog bilja- anubias nana i barteri, javanska paprat i javanska mahovina (u kojoj će se skupljati nečistoće ).
 

Od riba sam u startu morao staviti albino corydorase na izričito traženje svoje drage, kojima sam dodao još  4 cory pande, jato od 15 neonki te par ramireza. Ne znam što drugi misle o tome, ali po mom mišljenju jato neonki nikako ne može egzistirati bez para patuljastih ciklida i obrnuto ..
 
Image

Posebnu pažnju je trebalo posvetiti filtraciji i cirkulaciji vode. Estetika i praktičnost su kao rješenje nametnuli stavljanje manjeg Duetto unutarnjeg filtera skrivenog u panju savršenog oblika iako malo prevelikog promjera za veličinu akvarija, ali uzevši u obzir i činjenicu da je ovakav panj pružao i zaklon ancistrusima i coryima, ostao je unutra u prvoj fazi. Zbog veličine samog filtera i potrebe za boljom cirkulacijom i prozračivanjem akvarija, stavio sam također i Tetratec AP50 zračnu pumpu, što se pokazalo dobrim rješenjem, zbog povremenog jakog smanjivanja protoka filtera…VisiTerm grijač od 75 W zaokružuje popis tehnike. Održavanje samog akvarija se pokazalo vrlo jednostavnim jer se  većina nečistoća skuplja oko kamenja ispod filtera te se jednostavno usiše sa pijeska, dok se filter treba ispirati barem svakih 10 dana, jer nakon 2 tjedna protok jako opada.

Image
 
Poklopac sam izradio od obične šper-ploče, zadnja stranica mu je također u kosini, a u njega je po dijagonali stala samo jedna T8 lampa od 15 W (45 cm). Za ovaj izbor bilja, sasvim dovoljno. Sama izrada je bila krajnje jednostavna, uzeo sam mjere, odnio na pilenje, te ga jednostavno zalijepio i zakucao par čavlića. Premazao sam ga u dva sloja običnom bojom jer zbog staklenog poklopca na vodilicama nije bilo potrebe za prevelikom zaštitom od vlage.

Image
Trenutni izgled - slika od jučer


 
Akvarij je prije par dana proslavio svoj drugi rođendan, a jedino što sam do sada  promijenio u samom aqua-scapeu bilo je to što sam izvadio panj koji je služio kao maska filteru i grijaču jer je zbilja postalo pretijesno kada su se anubiasi i javanska razrasli, a još nisam smislio ništa pametnije ni pronašao ništa odgovarajuće, a slično što bi sakrilo opremu. Kako je javanska mahovina uzela maha, uskoro će pasti i prvo veće sređivanje akvarija, ali sve u svemu, održavanje je do sada bilo minimalno (pranje filtera svakih 10-14 dana, mijenjanje 20% vode svakih mjesec dana), a zadovoljstvo poprilično. 

Image
Izvlačenje poklopca

 

Prve dvije slike su slikane neposredno nakon uređenja, prije 2 godine, zadnje 3 su slikane jučer...

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.