Izrada umjetne stijene

ImageIdeju za ovaj projekat pokupio sam negdje na internetu. Stoga se zahvaljujem neznanom junaku koji me inspirirao.

Dakle, postoje više načina da se napravi umjetna akvarijska pozadina. Jedan način je od gline koja se nakon oblikovanja ili peče u posebnoj peći, ili se suši na zraku. Ta mi kombinacija nije pasala zbog nedostatka gline i peći (zraka, hvala Bogu, imam...). Drugi način je modeliranjem stiropora te lijepljenje pijeska na modelirani objekat. Ta ideja mi se učinila pristupačnijom pa sam se odlučio na nju.
Image

Dakle, kako se izrađuje takva umjetna stijena? Prvo, treba vam stiropor. Može biti bilo koje debljine i dimenzija. Ja sam odabrao debljinu 4 cm, jer sam iza stijene želio provuči cijevi odvoda i dovoda vode u vanjski filter, tako da budu nevidljive. Obični bijeli građevinski stiropor kupuje se na skladištima građevinskog materijala i jedna ploča košta par kuna.

Image

Prilikom mjerenja i rezanja uzmite u obzir da je višak lako odrezati, ali je manjak vrlo teško pokrpati kad sve bude gotovo. Stiropor se vrlo lako obrađuje rukama, nogama, zubima, kacavidom, skalpelom i ostalim alatima. Za postizanje dojma većih neravnina nalijepite više slojeva stiropora jedan preko drugog kvalitetnim silikonom. Završni "touch" postiže se vrlo efikasno običnim džepnim upaljačem! Ja sam ipak koristio kuhinjski upaljač za plin koji je malo zgodniji za uporabu. Prilikom završne obrade budite VRLO pažljivi, stiropor je lako zapaljiv!!!

Image

Kada budete zadovoljni konačnim reljefom vaše stijene, vrijeme je za lijepljenje pijeska. Pijesak bi trebao vrlo fin, sa što manje vapnenca, najbolje prosijani riječni pijesak dobro okupan u solnoj kiselini da se ljušturice i dijelići školjkica otope. Dobro isprani i što je vrlo važno SUHI pijesak lijepi se na stiropor pomoću dvokomponentne epoksi smole. To je najskuplji dio jer jedno pakovanje od 1 l košta cca 150 kn. Za izradu jedne stijene dimenzija cca 100*50 cm to je više nego dovoljno. Smolu se može kupiti u dobro opskrbljenim trgovinama boja i lakova. Iako smola nema neki osobito gadan miris, svejedno je otrovna, stoga obavezno koristite rukavice, i radite na otvorenom. Pošto je pijesak najbolje zalijepiti u tri sloja svakako nemojte odmah pomiješati A i B komponentu u cijelosti. Za prvi sloj zamiješajte malo više od trećine smole. Smola se stvrdnjava relativno polako, ali svejedno je zgodno ako imate pomagača. Jedan maže stiropor, a drugi sipa pijesak.

Image

Na slici vidite da sam ja pijesak prosijavao kroz kuhinjsko cijedilo (žena se i dandanas pita di joj je nestalo cjedilo...) jer je bitno da se pijesak zavuče i u najsitnije pukotine. Kad završite prvu ruku, do idućeg premaza mora proći barem jedan dan. Stoga upotrijebite neki stari kist za mazanje smole, jer bez specijalnog razrijeđivača nećete moći oprati kist. Fore s potapanjem u vodu ne pale, ova smola stvrdnjava i ispod vode. Za drugi premaz zamiješajte malo više od pola preostale smole i ponovite proceduru. Prije trećeg premaza bilo bi dobro mlazom vode isprati stijenu da se bolje vide mjesta koja treba korigirati, i onda stijenu pustiti da se dobro osuši. Kod trećeg premaza biti će vjerojatno potrebne samo manje korekcije. Nakon svih korekcija, morate pustiti stijenu barem sedam dana na zraku, jer smola se suši nakon 24 h, a potpuno polimerizira nakon sedam dana.

Image

Na red dolazi montaža u akvarij. Ovdje morate biti vrlo pažljivi jer zrnca pijeska mogu jako ružno izgrebati bočne stranice akvarija, pa stoga nemojte ništa na silu uguravati. Bolje malo s strane odrežite. Kad ste sigurni da stijena cijelom svojom stražnjom plohom potpuno prianja uz staklo akvarija možete pritupiti lijepljenju kvalitetnim silikonom. Budite vrlo izdašni i silikon nanesite sa svih strana koje dodiruju staklo, jer stiropor je vrlo lagan i ima strašan uzgon. Ako na vašem akvariju imate poprečne i uzdužne staklene letvice, svakako našpanajte stijenu do njih umetanjem komada stiropora. Preporučio bih da spoj stakla sa stijenom svakako svuda popunite silikonom da se sitnije ribice nebi zavlačile iza stijene. Nakon što ste sve lijepo polijepili i učvrstili, pustite barem dva dana da se suši. Svakako obavite probno punjenje prije slaganja akvarija.

Za sve informacije i dodatna objašnjenja obratite se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.