Vanjski filter

ImageIznerviran nenormalno skupim vanjskim filterima koji se nalaze na našem tržištu odlučio sam napraviti nešto što bi imalo barem sličnu funkciju. Malko sam proučio slike takvih uređaja na Internetu, nervozno prošetao po sobi dva tri puta, počešao se po glavi i dosjetio se ovome: (jel vam liči na scenario jednog svima poznatog crtića ?)

Prionuh na posao. U lokalnom Getrou na odjelu lonaca našao sam savršenu posudu. Posuda za držanje špageta! (cca 25-30 kn). Em liei na filter, em je fino prozirna pa au znati kad je filter materijalu vrijeme za čišaenje, a što je najvažnije, poklopac odlično "dihta". Idući korak, pumpa, riješen je u lokalnom zoo-shopu. 1000 litara na sat, max visina 1,5 m. Više nego dovoljno za moj akvarij. Cijena sitnica (160 kn).

Image Realizacija nije bila problem. Probušiti posudu i poklopac za cjevčice promjera 8 mm čas posla (običnim kuhinjskim nožem). Učvrstiti cjevčice silikonom ili još bolje glue-gunom isto nije mudrost. Manji problem je bio pričvrstiti pumpu za posudu. U obzir nije dolazilo fiksno lijepljenje, jer onda ne bi bilo moguće prilikom čišćenja očistiti rotor pumpe. Stoga sam se poslužio tzv. duck-tapeom, vodootpornom trakom. S obzirom na dizajn pumpe koju koristite možda će vam trebati koljeno za spoj na pumpu, a možda i ne. Meni je uglavnom trebalo, a imao sam ga otprije. Znam da se može nabaviti u zoo-shopovima po par kuna. Još malo lijepljenja tekućom plastikom (glue-gunom) i to je to. Filter napunite filter materijalom (svako ima svoju kombinaciju, a ako ne znate, potražite savjet). Poklopac pričvrstite kako znate i umijete! Ja sam se opet poslužio duck-tapeom, jer je super čvrst, a vodootporan. Slijedi spajanje gumenim cijevima na akvarij. Spojite odvodnu cijev na ispust filtera (na pumpu) držeći filter iznad razine akvarija. Spustite filter ispod razine akvarija i povucite ustima zrak iz filtera dok se ne poene puniti sam od sebe. Kad se filter napuni vodom dignite ga u razinu vode u akvariju i povucite malo zrak iz usisne gumene cijevi da se manje zraka zadrži u sustavu. Spojite usisnu cijev na usis filtera i uključite pumpu. Ako je sve lijepo spojeno voda će poteći u krug i filter će početi obavljati svoju funkciju. Ako u sustavu ostane malo zraka, nije problem, bar će bakterije dobiti više kisika na početku. Ovaj filter meni je pouzdano radio 4 mj. prije odspajanja za potrebe izrade ovog članka i to bez kapi prolivene vode, potpuno bešumno (samo zvuk same pumpe). Prednost mu je što pumpa stvara podtlak u posudi i eventualno popuštanje ljepila ili silikona neće uzrokovati izlijevanje tekućine već će usisavati zrak dokle god pumpa radi! Mane su mu što treba svaki put lijepiti i učvršćivati poklopac, ali uz ovoliki volumen to se radi dosta rijetko, svega par puta godišnje. Sva pitanja i nejasnoće uputite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 


Image

Image

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.