Elatine triandra

altSinonimi: Threestamen waterwort, longstem waterwort eng.
Porodica: Elatinaceae
Podrijetlo: Raširena diljem svijeta (ne samo južna amerika)
Visina: 1-3 cm
Zahtjevi za svjetlom: Visoki
Brzina rasta: Brzorastuća biljka
Zahtjevnost: Srednje zahtjevna
Parametri vode: Temperatura do max 24 stupnja
Smještaj: Prednji plan


alt


Komentar:

Elatine triandra je prekrasna biljka prednjeg plana. U prirodi nastanjuje blatne, muljevite i plitke vode. Biljka porijeklom nije iz Južne Amerike, kako se često navodi, već je prisutna širom svijeta. Prema nekim podacima, kao porijeklo se, uz južnu Ameriku, navodi i SAD i Kanada a ponegdje čak i Afrika.
Nakon početnog perioda prilagodbe ova biljka, ukoliko joj se pruže dobri uvjeti, u kratkom roku stvara predivan gusti zeleni tepih. Elatine triandra je veliki potrošač makroelemenata i željeza pa je gnjojenje potrebno prilagoditi zahtjevima ove biljke. Osim makroelemenata i željeza ova biljka je zahtjevna i po pitanju svijetla i CO2 zbog uspješnog rasta. Ukoliko neki od ovih zahtjeva nisu ispunjeni, može doći do topljenja i propadanja biljke. Čak i uz hranjivu podlogu preporuča se dodatno gnojenje pomoću vodenog stupa.
Kada su joj svi uvjeti pruženi Elatine triandra raste jako brzo i širi se podlogom zauzimajući sav slobodan prostor. Biljka zahtijeva redovito šišanje i skraćivanje kako ne bi zagušila samu sebe. Ako se ne održava redovito postoji mogućnost da će tepih postati previše debeo te se odvojiti od podloge.


alt


Napomena:

Ukoliko ste spremni posvetiti potrebnu pažnju ovoj biljci, možete imati prekrasan zeleni tepih kao ponos vašeg akvarija no volite li više biljke koje rastu sporijim tempom i oko kojih nema pretjerano brige tada ova biljka možda nije za vas. Ovo je biljka koja nešto lošije podnosi transport i zbog toga nije pretjerano zastupljena po trgovinama već ju, u većini slučajeva, akvaristi međusobno razmjenjuju.
Fotografije preuzete s Wikipedie.
Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    09 Srpanj 2020