Egeria densa

lat. egeria (Egeria) = vodena nimfa (rim. mitologija), po predaji mijenja svoju mudrost i proročanstva u zamjenu za vodu ili mlijeko; etimologija riječi egeria vjerojatno dolazi od crne topole (Populus nigra). Rimljani su Egeriu poistovjećivali s grčkom Dianom te je bila zaštitnica rodilja.
lat. elodea - dolazi od riječi helodes (grč.) = močvarni
lat. densus = gust, zbijen, zgusnut


Egeria densa identificirana je 1868. godine.

Sinonimi:
Elodea densa, Anacharis densa, Vodena kuga

Porodica: Hydrocharitaceae
Porijeklo: Južna Amerika - Brazil, Argentina, Urugvaj; kozmopolit
Visina:  do 80 cm
Širina: 2-4 cm
Zahtjevi za svjetlom: nezahtjevna biljka
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Brzina rasta: brzorastuća biljka
Pozicija u akvariju: stražnji dio akvarija ili kao plutajuća biljka
Najprikladnije vrijednosti vode: Ph 5-9, Gh 5-15, temperatura 10-30°C

Opis

Ova biljka popularno nazvana „Vodena kuga“ idealna je za početnike u akvaristici i za sadnju u novoosnovanom akvariju jer svojim brzim rastom i nezahtjevnošću potpomaže bržu stabilizaciju njegovog biološkog ciklusa. Ribe biljojedi je rado jedu jer je vrlo mekane strukture. Razmnožava se vrlo lako, jednostavnim rezanjem na manje komade iz kojih se razvije cijela nova biljka. Vrlo dobro služi kao plutajuća biljka u uzgoju raznih vrsta riba koje imaju plutajuće gnijezdo, kao što su na primjer ribice vrste Betta splendens i druge dvodihalice. Služi i kao zaklon za mlađ drugih vrsta, pogotovo raznih vrsta živorotki. Uspijeva i na niskim temperaturama pa je prikladna za držanje i u hladnovodnim akvarijima te vrtnima ribnjacima. Prema nekim istraživanjima ima antibiotička svojstva i negativno djeluje na razvoj cijanobakterije. Iako nezahtjevna i pomalo obična, može se vrlo dobro iskoristiti u raznim načinima uređivanja akvarija. U svakom slučaju, nezahtjevna, korisna i lijepa biljka koja bi trebala uspijevati gotovo svakome, i zbog toga je toplo preporučam svima.

Napomena

Potrebno je pripaziti da ne dođe do prebacivanja ove biljke iz akvarija u naše rijeke i jezera jer zbog vrlo dobre prilagodljivosti svim uvjetima te brzom rastu, lako može postati invazivna vrsta i stvoriti probleme.alt

altphoto wikipedia


Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.