Cyperus helferi

Image

(Boeckeler, 1874.)
Porodica:
Ciperaceae
Porijeklo: Azija – Tajland, Burma, Kambođa, Indija, zapadna Malezija
Visina: 10-50 cm
Širina: 15-25 cm
Zahtjevi za svjetlom: umjereno visoki - visoki
Smještaj u akvariju: srednji i stražnji plan
Najprikladnije vrijednosti vode: pH: 5-7.5, gH: 1-20, temperatura: 20-30°C
Razmnožavanje: izdanci uz matičnu biljku
Zahtjevnost: umjereno zahtjevna biljka


Image 


Komentar:

Cyperus helferi jedan je od oko 900 vrsta roda Cyperus rasprostranjenih širom svijeta. Neki od Cyperusa rastu čak i u hrvatskim vodama, nažalost ne i Cyperus helferi, iako je danas lako dostupan u trgovinama. Ova biljka jedna je od malobrojnih iz svoga roda koja se može prilagoditi životu ispod vode. Većina ih raste iznad vode. Cyperus helferi u prirodi živi u mirnijim i sporo tekućim  potocima, kako iznad, tako i ispod vode. Ovo je i prvi Cyperus koji je uspješno prenesen u akvarij i pokazalo se da može preživjeti. Ova biljka nema stabljiku, a svojim dugačkim i tankim listovima podsjeća na Vallisneriu. Duljina listova može doseći i do 60 cm uz širinu pojedinog lista od 2-9 mm. Spada u sporo rastuće biljke, a za optimalan rast zahtjeva jače svjetlo, vodu bogatu CO2 te hranjivu podlogu. Može se prilagoditi i slabijim uvjetima, ali tada moramo računati na dosta usporeni rast. Dobar protok vode godit će ovoj biljci. Cyperus helferi razmnožava se tako da se uz matičnu biljku pojavljuje više gusto izraslih novih mladih biljčica koje je potrebno odvojiti od matične biljke i zasaditi zasebno. U literaturi se spominje i još jedan način razmnožavanja, a to je da se kod starijih primjeraka pojavljuju dugačke stabljike koje izbacuju iznad površine vode, a na njima se stvaraju nove mladice koje kad dosegnu 4-6 cm treba odvojiti i zasebno posaditi. Te nove mladice na stabljikama imaju oblik kišobrana. Moram priznati da nisam nikad svjedočio ovom drugom načinu razmnožavanja u svojim akvarijima. Vjerojatno je potrebno da je sama biljka dosta starija.


Napomene:

Cyperus helferi spada u jednu od najzahvalnijih biljaka za uređenje akvarija u nature konceptu. Najbolje dolazi do izražaja kada je posađen u srednjem planu pojedinačno kao fokusna točka ili u pozadini akvarija više gusto zasađenih biljaka u obliku „živog zida“. Zahvalnija je za dugotrajni postav od ostalih biljaka tog oblika (npr.Valisnerie) jer se ne širi vriježama po dnu pa možemo na dulji rok predvidjeti njegov rast bez da nam brzim širenjem pokvari zamišljeni postav akvarija.

 

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.