Anubias barteri var. nana „Petite"

Image

Porodica: Araceae
Porijeklo: kultivirana mutacijom, originalno iz zapadne Afrike
Visina: 3-5 cm
Širina: 5-10 cm, moguće i više
Zahtjevi za svjetlom: niski
Smještaj u akvariju: prednji plan, na panju ili kamenu
Razmnožavanje: izdanci iz rizoma i presijecanjem rizoma
Najprikladnije vrijednosti vode: pH: 6-8, gH: 1-20, temperatura: 20-30°C
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka

Komentar:

Ova prekrasna biljka je kultivirana i nastala je ljudskom kreacijom odnosno mutacijom običnog Anubias barteri var. nana u Singapuru. To je najmanja vrsta Anubiasa, otuda i ime „Petite“. Po svim je svojim karakteristikama gotovo identična Anubias barteri var. nani. Ipak, pobliže ćemo je opisati. Biljka je tamno zelene boje i sastoji se od klasičnog anubias rizoma s korijenima i malih ovalnih listova koji kad stižu u trgovine nisu širi od 1 cm. S vremenom listovi narastu na 2-3 cm širine. Listove koje izbaci Anubias nana petite mogu trajati godinama. Biljka je izuzetno čvrsta i nije je lako otkinuti. Rizom, dio biljke iz koje rastu listovi i korijen, kao i kod drugih Anubiasa ne smije se zakopati u pijesak jer bi biljka mogla istrunuti. Zato je najbolje da je postavljen malo iznad pijeska. Korjenčići koji iz njega izlaze mogu se zakopati u pijesak kako bi se Anubias držao za podlogu jer u suprotnom će isplivati do površine.

Image

Vrlo atraktivno izgleda kada se ova biljka pričvrsti na kakav manji panj ili kamen. Možemo je pričvrstiti koncem, a Nana petite će se nakon nekog vremena sama primiti na predmet u akvariju. Za to vrijeme konac će već istrunuti. Anubias nana petite uspijeva gotovo u svim uvjetima i ne zahtijeva ništa posebno za svoj rast. Pojačano dodavanje CO2 i mikroelemenata mogu neznatno ubrzati rast, a bržem rastu pomaže i odsijecanje starijih listova. Moglo bi se reći da joj godi slabija rasvjeta jer kod jačeg intenziteta svijetla na listovima se često pojavljuje zelena točkasta alga koja nagrđuje izgled biljke. Radi toga je najbolji smještaj nane petite negdje u sjeni ispod neke veće biljke. Biljka se razmnožava pomoću novih izdanaka koje izbacuje iz rizoma, a možemo i sami prepoloviti rizom na dva ili više dijelova i takve odvojene rizome posaditi zasebno. Time stvaramo od jedne više biljaka. Nažalost, ljepotu ove biljke zbog njenog sporog rasta prati i visoka cijena, a i vrlo rijetko ćemo je naći u trgovinama.

Image

Napomene:

Rast Nane petite je ekstremno spor pa se uzgajajući ovu biljku moramo naoružati strpljenjem i ne očekivati brze rezultate. Moglo bi se reći da je ova biljka stvorena za prave zaljubljenike u Anubiase.
Nana petite je idealna za korištenje u malim akvarijima gdje zbog svoje veličine stvara dojam da je akvarij veći. Također, kao i svi Anubiasi koristi se i u tzv. low tech akvarijima gdje je sve svedeno na minimum, od rasvjete do gnojenja.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.