Anubias barteri var.barteri

ImagePorijeklo: Nigeria , Kamerun, Ekv.Gvinea
Visina: 40+ cm
Širina: 25-30 cm
Zahtjevi za svjetlom: mali
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: pH 5.5-8, GH 2-15, 22-27°C

Schott 1860

Spororastuća, ali i vrlo otporna močvarna biljka, koja se može dobro adaptirati na rast pod vodom. Tvrdi listovi ga čine pogodnim za aranžiranje akvarija sa biljojednim ribama, a činjenica da mu za rast nije pretjerano bitna tvrdoća vode, asocira nas na ciklide. Ipak treba napomenuti da ukoliko slažete biotopske akvarije, A.barteri ispada iz tih kombinacija, jer je njegovo prirodno područje rasprostiranja navedno u uvodu, a raste na sjenovitim i polusjenovitim lokacijama, uz brze potoke, polupotopljen ili potpuno izvan vode, a samo je rijetko kad u potpunosti pod vodom.

Također treba napomenuti da uglavnom raste na kamenju ili panjevima, a rijetko kada u substratu, što je jedna od osobina koja nama u akvaristici odlično odgovara. Potrebno je naglasiti još jednom da se u substrat nikako ne smije staviti rizom iz kojeg rastu listovi , već samo korjenje, jer u suprotnom dolazi do truljenja biljke! U akvariju gledajte da ga stavite na mjesto na kojem nema puno jakog svjetla, jer će se na njegovim spororastućim listovima pojaviti alge (vidi sliku), a također preporučam njegov unos u akvarij tek kada je isti dobro zacikliran, iz istog razloga.

Kada dođe do truljenja starijih listova, bez straha ih možete otkinuti sa rizoma. Sam A. barteri zbog svog sporog rasta ( u jako dobrim uvjetima što uključuje i unos CO2 otprilike 1 list svakih 3-4 tjedna) neće puno pridonjeti potrošnji nitrata iz vode, iako se situacija malo popravlja kada ga uzgajamo u paludarijima. Najveće i najljepše Anubiase koje sam imao prilike imati, sam uzgajao u paludariju, u uvjetima visoke vlažnosti zraka, sa korjenjem u vodi. U vrlo kratkom roku (za ovu biljku) dobio sam guste i velike grmove. Prosjek rasta je bio 1 novi list svakih 10-tak dana, uz puno cvjetova..

U svakom slučaju, bilo da ga uzgajate u vodi ili izvan nje, ovo je jedna od najzahvalnijih akvarističkih biljaka, velika, atraktivna, robusna, praktički neuništiva, te je ukras u svakom akvariju, a mogućnost pričvršćivanja na kamenje i drveće, te otpornost na biljojedne ribe samo povećava njenju iskoristivost u hobiju.
Image

Image

Image
Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.