Utricularia graminifolia

Image

Porodica: Lentibulariaceae
Porijeklo: Azija
Visina: 2-5cm
Širina: 5-8cm
Zahtjevi za svjetlom: srednji do visoki
Smještaj u akvariju: prednji plan
Razmnožavanje: širenjem rizoma
Najprikladnije vrijednosti vode: pH: 6-7.5; gH: 4-15; temperatura: 16-28°C
Zahtjevnost: umjereno zahtjevna biljka

(Vahl, 1804.)

Komentar:

Radi se o vrlo interesantnoj biljci koja pripada porodici mesožderki. U prirodi raste u potocima i močvarama na granici vodenog područja pa se često donji dijelovi biljke nalaze ispod vode, a gornji iznad. Ovisno o sušnom ili kišnom razdoblju, moguće ju je naći i potpuno pod vodom, kao i na kopnu, ali uvijek uz vodu. Ova biljka izuzetno je sitna i krhka rastom te ima tanki rizom i slabo razvijene male korijene. Vrlo ju je teško saditi i uopće držati jer je i malo grublji potez može oštetiti. Ono što je specifično kod ove biljke su mali sitni mjehurići veličine oko 2mm koji ubrzo nakon stavljanja u akvarij nastaju na rizomu biljke. Ovi takozvani mjehurići-balončići služe za hvatanje mikroorganizama u vodi. Enzimi u njima vare te mikroorganizme čime se biljka hrani i dodatno potpomaže novi rast. U prirodi Utricularia nastanjuje vode siromašne hranjivim sastojcima pa je ovakav oblik hranjenja velika prednost za njezino preživljavanje. Kod unošenja u novi akvarij ispravno je se može posaditi jedino pincetom i to u malim žbunovima koji nakon nekoliko mjeseci oblikuju svijetlozeleni tepih u akvariju. Raste srednjom brzinom, a kad se ustali u novom akvariju i počne širiti, treba početi dodavati tekuće gnojivo, jer je osjetljiva na nedostatak željeza i mangana. Dodavanje CO2, iako nije nužno, dodatno će pospješiti rast pa se svakako preporuča. Što se tiče zahtjeva za svjetlom, dodavanjem CO2 trebalo bi i pojačati rasvjetu. Utricularia se razmnožava širenjem rizoma po dnu. Ako je rizom dulji možemo ga i sami pažljivo podijeliti na više dijelova te zasebno posaditi, a tako stvaramo nove biljke. Utricularia graminifolia tek od nedavno dobiva na popularnosti i sve se više koristi kao biljka za prednji plan akvarija. Nažalost, još uvijek je dosta rijetka u našim trgovinama pa je potrebno otputovati u inozemstvo gdje je ponuda ove biljke bogatija. Svakako, ovo je jedna od najtraženijih biljaka na tržištu i stvar je prestiža imati je.

Image

Image

Image

Image


Napomene:

Zbog izrazito sitnog rasta i krhke građe te slabo razvijenog korijena, u akvarij gdje uzgajamo Utriculariu graminifoliu ne bismo smjeli unositi ribe koje kopaju po dnu jer će nam u protivnom veći dio Utricularie plivati po površini vode. Zbog tankih i kratkih listova ova biljka pogodna je za male akvarije u kojima želimo stvoriti dojam da su veći.

 

Fotografije: Karlo

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.