Nymphaea maculata

ImageHrvatski naziv: Afrički tigrasti lotus - crveni
Porodica: Nymphaceae
Porijeklo: Zapadna Afrika
Visina: 45 cm
Širina: 30 cm
Zahtjevi za svjetlom: srednji - visoki
Zahtjevnost: srednje zahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: pH 6 – 7.5, GH 4 – 12, temp. 20 – 30
Smještaj: sredina i stražnji dio akvarija

Komentari: Ova prelijepa biljka dolazi u dvije varijacije – crvenoj i zelenoj (Red tiger lotus i Green tiger lotus). Listovi su joj zaobljeni i pri rubovima blago valoviti s tipičnim dubokim ulegnućem u sredini lista gdje se spaja sa stabljikom. Zbog svojih boja taj lotos je neizmjerno lijep – bazna je boja smeđezelena od sredine prema ljubičastoj na rubovima lista, a bordo mrlje raspoređene cijelom površinom kontrastiraju bazi. Ustvari, teško je točno odrediti sve nijanse boja lišća te biljke jer ih ima zaista mnogo na jednom mjestu. Listovi mogu narasti do 15 cm u promjeru. Bijeli cvjetovi formiraju se na površini i dosežu promjer do 6 cm. Prema literaturi otvaraju se noću, no naši akvaristi imaju iskustva s otvaranjem cvjetova danju i to sredinom fotorazdoblja na samo nekoliko sati. Zahvaljujući veličini, obliku i boji svog lišća i ljepoti cvijeta ta biljka čini akvarij posebnim.

Napomene: Ta biljka raste dosta brzo ako su joj uvjeti zadovoljavajući. Zbog toga je važno redovito ju podrezivati kako ne bi rasla visoko – tada zaklanja svjetlo drugim biljkama. Lotosi traže vrlo bogatu, po mogućnosti što kiseliju podlogu jer je to jedna od rijetkih akvarijskih biljki koja se hrani prvenstveno preko korijena.

Razmnožava se jednostavnim rezanjem gomolja s najmanje dva izrasla lista, ili putem sjemenja kad procvjeta. Razmnožavanje diobom ide vrlo sporo. Važno je vodu redovito prignojavati kako bi se biljka pokazala u najboljem svjetlu.

Image

Image

Image

Image

Slike: Tuljan

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.