Hygrophila corymbosa «Stricta»

ImageIme: hygro = voda, philein = voljeti, corymbus = cvjetni bršljanov grozd, strictus = strogi, uzak (Originalni vodeni bršljan)
Sinonim: Limun
Porodica: Acanthaceae
Porijeklo: jugoistočna Azija
Visina: 30 – 50 cm
Širina: 15 – 20 cm
Zahtjevi za svjetlom: srednji – vrlo visoki
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: pH 5.5 – 8, GH 5 – 25, temp. 20 – 28

Komentari: Ovo je originalna verzija Hygrophilae corymbosae. Akvaristi ju vole zbog njene jake svijetlozelene boje, brzog rasta i jednostavnosti održavanja. Pogodna je za veće akvarije i ako se posadi i u manjem broju primjeraka u vrlo kratkom vremenu zauzima velik dio obujma akvarija. Kako raste visoko, ta je biljka pogodna za otvorene akvarije; ako joj ne podrezujemo vrhove izlazi iz vode i oblikuje tamnozelene listove, a kad procvate plave cvjetove.

Može se rabiti i kao pozadinska i kao biljka sredine. Važno je napomenuti da najbolje izgleda kad je zasađena u većim grupama, no valja pripaziti da se pojedini primjerci ne posade preblizu jer onda donje lišće nema dovoljno svjetla.

Razmnožava se jednostavnim podrezivanjem bočnih izdanaka ili vrhova biljke i sađenjem istih u podlogu. Čestim podrezivanjem dobivamo biljku koja oblikuje grm.

Napomene: Ta je biljka dosta osjetljiva na nedostatak kalija u akvariju i to nam signalizira smeđim točkicama i rupicama po lišću. U slučaju nedostatka željeza boja lišća iz svijetlozelene prelazi u žutu. Uz jako osvjetljenje i dostatnu količinu Fe u vodi listovi će pocrvenjeti...

Image

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.