Cryptocoryne wendtii «brown»

ImagePorodica: Araceae
Porijeklo: Azija
Visina: 15 – 25 cm
Širina: 10 – 15 cm
Zahtjevi za svjetlom: niski – visoki
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka
Najprikladniji parametri vode: pH 5.5 – 9, GH 5 – 25, temp. 20 – 30

Komentari: Ta je biljka jedna od najotpornijih azijskih biljaka koje se koriste u akvarijima. Podnosi tvrdu vodu kakvu imamo u našim krajevima pa ju je lako uzgajati. Zbog svoje neobične smeđezelene boje omiljena je kao biljka koja kontrastira u zazelenjelim akvarijima. Ima duge listove valovite po rubovima – s gornje su strane tamnozeleni, a s donje smeđi. Ta biljka bit će vam zahvalna ako joj u podlozi osigurate hranjivi supstrat jer većinu hrane crpi preko korijena. U slučaju slabog osvjetljenja biljka će rasti u visinu, a pri jakom svjetlu listovi su u gotovo vodoravnom položaju.
Najbolje ju je smjestiti negdje u sredini ili stražnjem dijelu malog akvarija, a u velikim akvarijima (iznad 300 litara) može biti i prednja biljka. Raste u obliku grma i najljepše izgleda ako je grupirana sa svojom vrstom u akvariju (a ne razdijeljena).

Napomene: Svaki truli ili oštećeni list treba čim prije odrezati kako ne bi uzimao hranu zdravim listovima. Ako akvarijsku vodu održavamo kvalitetno i prignojavamo ju, biljka će zablistati svojim smeđezelenim nijansama.

Melting: Melting je engleski izraz za "topljenje" listova; listovi postaju prozirni (kao da nestaju, propadaju). Uzroci meltinga mogu biti: A) velika promjena u vrsti ili jačini osvjetljenja, B) oscilacije u pH, C) presađivanje dobro ukorijenjene biljke, D) previsoka razina nitrata, E) nagle promjene temperature.
Moguće je da pri meltingu propadne cijela biljka (tj. svi listovi). Rizom joj je međutim zdrav i za nekoliko tjedana biljka će se oporaviti.
Cryptocoryne vole gnojenu podlogu pošto većinu hrane crpe iz podloge. Dobro je koji put ispod korijenovog sustava staviti gnojivo u tableti.

Kad se Cryptocoryna prilagodi na uvjete u akvariju, napreduje, pogotovo kad se posadi u dio podloge gdje se sedimentiraju otpadci iz akvarijske vode.

Image

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    11 Srpanj 2020