Palaemonetes sp.

ImageUobičajeno ime: American freshwater glass/ghost shrimp
Veličina: 2,5-4 cm
Temperatura vode: 20 do 28°C, PH 6.5 doo 7.5
Porijeklo: SAD, od Aljaske do El Estero de Punta Banda, Baja California

 

Općenito

Podrijetlo ove vrste je iz Amerike a živi primarno u slatkovodnim rijekama i jezerima južnih država.
Treba ih držati na neutralnom PH. Mogu tolerirati kiselu i tvrdu vodu, ali veće razmjere treba izbjegavati.
Vrsta ima prirodnu kamuflažnu obranu jer je gotovo prozirna i prema tome je i dobila naziv staklena ili prozirna kozica. To joj pomaže da se uklopi u okolinu koja je okružuje. Može se dogoditi da imate poteškoća pronaći ih u svojem akvariju, a one vam mogu biti doslovno ispred očiju.

Image


Iako su većinom bezbojne mogu poprimiti razne boje ovisno o samom akvariju, podlozi, ishrani i svemu drugome što se nalazi u akvariju. Ako dobiju mrkvu, poprimit će boju mrkve jer se mrkva vidi u njima s obzirom na to da su prozirne.
Vole plutajuće biljke kao što su vodena leća,Pistia, Riccia, Salvinia natans i dr; pa bi bilo poželjno osigurati im neku od tih biljaka jer im pružaju sigurnost, a služe im i kao atrakcija jer preko dana vise naglavačke. Pokazali su se kao izvrsni skakači prilikom lova mrežicom, pa je potrebno obvezno mrežicu dodatno prekriti rukom jer je velika vjerojatnost da će iskočiti van, a onda je nemoguća misija pronaći ih na podu, jer kako pronaći nešto što se ne vidi.

Prehrana

Ghost/grass shrimp većinu dana provodi u potrazi za hranom. Nisu izbirljivi, jedu svu hranu do koje mogu doći - razni listići, granule, povrće (mrkva, tikvica, salata, špinat i sl.).

Uzgoj

Uzgoj nije težak, ali ipak treba poštivati neka pravila. Minimalna grupa treba biti od barem 10 komada. Razlika između mužjaka i ženke je vidljiva tek kod odraslih jedinki jer je mužjak veći od ženke. Poželjno je da ima mjesta za skrivanje koje pomaže malim kozicama u preživljavanju ako se kozice nalaze u zajedničkom akvariju s ostalim stanovnicima.

Oplođena ženka nosi oko 10-20 jajašaca koja su zelene boje. Treba otprilike oko 40 dana da se izlegu male kozice i to na poželjnoj temperaturi od nekih 25°-26° C. Jedna od dodatnih zanimljivosti je ta da larva kozica ne pliva po akvariju nego sjede na dnu akvarija ili okolnim biljkama te ostaloj dekoraciji. Larvama nije potrebna boćata voda za reprodukciju nego su cijeli ciklus u slatkovodnoj vodi. Kozicama, dok su u stadiju larvi, nije potrebna hrana jer u to vrijeme ne jedu što traje svega jedan dan, a možda i manje. Malene kozice je najbolje hraniti s brine shrimps ili prikladnom tekućom hranom.

Image

Ostalo

Odgovara im viša temperatura vode, a to se vidi po njihovoj pojačanoj aktivnosti u akvariju. Ako je temperatura previsoka može doći do pojačane agresivnosti pa se kozice usuđuju napasti i ribe koje su veće od njih. U hladnijim temperaturama njihov se ritam uspori pa im je aktivnost puno manja. Idealna temperatura bi bila između 23°-26° C.

Ova vrsta vjerojatno živi duže od svih poznatih nam kozica. Zabilježeno je da mogu poživjeti od 10 pa sve do nevjerojatnih 16 godina.

http://www.theshrimpfarm.com

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.