Pomacea bridgesii

ImageIme: pomacea - pomum = voće (jabuka)
Sinonimi: Puž jabučar (The apple snail)
Stanište: Južna Amerika; Amazona; Brazil, Argentina, Bolivija, Paragvaj, Urugvaj, Peru; Rio grande
Veličina: visina do 5 cm, duljina do 6,5 cm
Preporučene vrijednosti vode: temperatura: 18-28 C; pH 5,5 – 8,0; meka – tvrda
Najmanja preporučena veličina akvarija: 50 litara

Reeve, 1859.
Koljeno:
Razred:
Red:
Porodica: Pomacea
Rod: Pomacea

Image

Image


Prehrana: trulo bilje, ostatci riblje hrane, kuhana biljna hrana (salata)

Razlikovanje spolova i uzgoj:
Pomacea bridgesii seksualno je zreo pri visini od 2,5 cm. Mužjaka i ženku razlikujemo po tome što ženka polaže jaja. Reproduktivnost tih životinja ovisi o temperaturi i količini hrane. Za vrijeme jeseni i zime reproduktivnost je najniža. Dakle, laganim povišavanjem temperature možemo poticati reprodukciju. Ženka polaže jaja u obliku grozda iznad vode (u akvariju najčešće u poklopac, u prirodi na stijenu). Jaja su veličine od 2,2 mm do 3,5 mm u promjeru od blijedoružičaste do crvenkaste boje. Prosječno gnijezdo sadrži 200 do 600 jaja. Ne izlegu se svi puževi, ali moguće je da ih preživi i do stotinjak iz jednog gnijezda.

 

Image

Image


Komentar:
Kućica ima 5 do 6 zavijutaka. Poklopac školjke je velik i ovalnog oblika. Žuta varijacija Pomaceae bridgesii uzgojena je u zarobljeništvu, a izvorna varijacija je svijetlosmeđa s tamnim prugama. Meso ovih puževa je svjetložute boje. Varijacija iz Amazone stručno je nazvana Pomacea bridgesii bridgesii, a ona rjeđa iz Rio grande Pomacea bridgesii diffusa.
Ponaša se tipično za amfibije – tijekom dana skriva se među vegetacijom ili se nalazi u blizini površine vode. Puno aktivniji noću kada je u potrazi za hranom. Sa sniženom temperaturom manje je aktivan – u uvjetima više temperature aktivniji. Osim dekorativne vrijednosti koristan je za čišćenje podloge i akvarijskog bilja od ostataka hrane. Izrazito je pogodan za biljne akvarije jer se hrani trulim lišćem. Rijetko kada jede zdravo akvarijsko bilje – osim kada ne naiđe na dovoljno odbačene hrane. Hrani se i algama, makar se to u literaturi ne spominje.

Napomene:
Jabučari su dosta osjetljivi na nagle promjene temperature (pogotovo naviše), tako da se za ljetnih mjeseci zna dogoditi pomor u akvariju u kojem je temperatura naglo porasla. Akvarijski poklopac preko noći mora biti zatvoren da puž ne «odluta».
U prirodi je proširen i na području JI Azije i južne dijelove SAD-a te na otočje Hawaii. Pretpostavlja se da će biti proširen i po Australiji. Pripada invazivnim vrstama.

 

Image

jajašca

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.