Analiza aquascape ideja u 2006.

ImageNa kraju još jedne kalendarske godine i povodom 5. godišnjice postojanja akvarij.net-a trebalo bi se osvrnuti na napore i postignuća akvarista koji su ogrezli u uređivanju i preuređivanju akvarija. Podsjetimo se malo kronologije događaja. Početkom godine počeli smo pisati članak o aquascapingu tijekom nagradne igre Blog i taj je članak poslije izašao na naslovnoj stranici i prezentiran je na AKTER-u u Splitu. Članak je nastao bez namjere da se objavi, već više kao studija o aquascapingu o kojem u literaturi i na Internetu rijetko nailazimo na konkretne informacije. Dakle, mi smo u aquascaping ušli zahvaljujući želji za učenjem o istom. Sredinom godine na forumu se otvara novi podforum «Uređenje akvarija» čije su otvaranje potaknuli akvaristi željni rasprava o načinima uređivanja akvarija. Napokon smo počeli savladavati i koristiti znanja, rješenja, ideje i izraze koji spadaju u aquascaping.

U razgovoru s uglednim i priznatim akvaristima, članovima akvarij.net-a došli smo do zaključka da je uređivanje akvarija u posljednje vrijeme izrazito u zamahu i da polučuje pozitivne rezultate. Teško da se možemo mjeriti s Japancima ili Nizozemcima (koji su kroz nekoliko aquascapera uspjeli isfurati nacionalni štih u aquascapiranju) i ne možemo reći da smo uspjeli (još!) ustaliti autohtoni nacionalni smjer u uređivanju akvarija, ali sigurno možemo biti itekako zadovoljni razvojem situacije u aquascapingu u Hrvatskoj. Da bismo uopće mogli govoriti o razvoju aquascapinga na akvarij.net-u moramo spomenuti Profu i njegov biljni akvarij koji je bio poticaj i uzor mnogim akvaristima u uređivanju njihovih akvarija. Formiran je 2005. godine:

ImageKlasični biljni akvarij

U klasičnim postavama biljnih akvarija primjetili smo velik napredak. Klasični biljni akvarij zapravo je dosta širok pojam i nije do kraja definiran – uglavnom, to su lijepi zeleni ili zeleno-crveni akvariji koji su po biljnim vrstama ili nezahtjevni ili vrlo zahtjevni. Svejedno, za njihovo održavanje valja ulagati mnogo truda i vremena, pogotovo u brizi o bilju. Ovakvi akvariji pak vraćaju vlasniku svojom ljepotom.

Frida je postavila jedan jednostavan zelen akvarij s vrlo klasičnom, ali vrlo stabilnom i oku ugodnom kompozicijom bilja. Kombiniranjem srcolikih, igličastih, sabljastih i izduženih ravnih crta bilja postigla je zanimljive kontraste u oblicima. Bilje je komponirano u četiri skupine koje su postavljene simetrično, ne i statično. Dijeli ih veliki panj.

ImageGaastrin biljni posebno je zanimljiv zbog uskolisnih i sitnolisnih biljaka koje su prostor i perspektivu akvarija jako povećale. Prevladava zelenilo, no lijep kontrast postignut je Cabombom furcuatom u desnom stražnjem dijelu i listovima Anubias nane, oblikom drukčijih od ostalih.

ImageMedonje su profilirani biljni akvaristi i možemo reći učenici Profe koji je izvrsno naputio ovaj bračni par u tajne biljnih akvarija. U njihovom 300 litrašu nalazimo vrlo zanimljivu kombinaciju bilja kojom oni istražuju kvalitete boja i oblika akvarijskog bilja. Bilje je vrlo skladno postavljeno i uz dosta panjeva djeluje prirodno i dopadljivo. Medonje ovim setupom potvrđuju sklad i ljepotu nijansi smeđe i zelene boje. Neonke su izvrsno upale u ovaj setup.

ImageRiza je svojom postavom napravio pravi vatromet boja i oblika. Crvena i zelena boja lijepo kontrastiraju, a jak kontrast je Riza napravio i suprotstavljanjem niskog prednjeg dijela i gustim grmovima bilja u pozadini. Primjećujemo cijeli niz zelenih nijansi – savjet svima: koristite kao i Riza zelene biljke različitih tonova. Dodatni ures svakako su discusi jakih boja.

ImageLP25 pokazao nam je što znači dobar tepih - polovicu vrhunske postave akvarija. Ovaj je akvarij vrlo jedostavno komponiran i sve je podređeno biljnom tepihu. LP25 pokazao nam je da visoko bilje ne mora biti posađeno cijelom dužinom biljnog akvarija. Ovakav tepih vrlo snažno ističe panj postavljen na desnu stranu koji je zanimljiva oblika.

ImageRentin akvarij pojavio se na samom kraju godine i definitivno odskače od ostalih klasičnih biljnih akvarija. Gotovo da bismo rekli da ne spada u tu kategoriju. Zahvaljujući impozantnom tepihu od Glossostigme, Renta je napravio veliki iskorak u biljnoj akvaristici (ovakav tepih nije nimalo lako uzgojiti) i približio se vrhunskom aquascapeu. Zanimljivom i dinamičnom dijagonalnom kompozicijom pokazao je da je svoju ideju o oblikovanju biljnog pokrova (koji kroz tu dijagonalnu napetost daje dramatičnost ovom setupu) uspio u potpunosti ostvariti u akvariju, što je vrlo teško. Renta je ovim setupom koji je dugo i brižljivo pripreman pokazao da stoji uz bok najboljim aquascaperima u Hrvatskoj i postaje jedan od predvodnika na tom području.

Image
Izleti u longitudinalne kompozicije

Longitudinalna (izdužena) kompozicija izazov je za uređenje - svojim okvirom zadaje formu rijeke ili potoka, neke pliće rječne uvale. U longitudinalnom akvariju do izražaja dolaze horizontalne linije i horizontalno kretanje. Odabir bilja i riba za ovakav akvarij od presudne je važnosti.

Sajonara, varaždinski akvarist, jedan je od rijetkih koji se odlučio na setupiranje izrazito izduženog akvarija. Akvarij ima dimenzije 140 x 25 x 30 (djelomično prisilno, jer taj je akvarij nastao od staklenih vrata od ormara!) i zanimljivo je uređen pogotovo s obzirom na njegove dimenzije. Skladan raspored bilja, kamenja i panja, izvrstan izbor riba (limun tetri), sklad boja i oblika te blago valovita kompozicija opravdavaju izradu ovako neobično izduženog akvarija. Setup podsjeća na rijeku koja teče, na neki spektakularan total u filmu.

ImageJurupari je definitivno akvarist godine – izradom svog DIY remek-djela od 1400 litara Jura je svoj longitudinalno komponiran trometraš doveo do eteričnih razina. Akvarij kao da nije zemaljski. Djeluje impozantno čak i na fotografijama (kako je tek uživo!). Veliki dio vizualne vrijednosti ovog akvarija nosi pozadinska stijena – napravila ju je ekipa riječkih akvarista (pod vodstvom moderatora Njuške) i ova stijena je zaista jedna od rijetkih DIY stijena koja izgleda dobro (čak štoviše, izvrsno). Tekstura stijene pomno izrađena i gornjim osvjetljenjem pojačana s blago nakošenim linijama kamenih dijelova prati i naglašava longitudinalnost akvarija i ta tri Jurina metra vizualno se produžuju. Boja koju su Riječani koristili za stijenu je prirodna (kombinacija zelenkaste, sive i smeđe) i izvrsno se uklopila u izgled ovog akvarija. Odabir kamenja i pješčano-šljunčane podloge različitih granulacija daje dojam prirodnog sklada. Uz odabir prekrasnih ciklida ovaj je setup u potpunosti zaokružen. Jurupari je pobornik biotopskog akvarija – ne samo da je uspio izraditi biotop, on je uspio izraditi veličanstven, lijep i impozantno aquascapiran biotop.

Image

ImageAtmosfera u akvariju

Atmosfera, ili bolje rečeno ugođaj u akvariju, vrlo se teško postiže i za to treba imati dosta iskustva. Nema nekog posebnog recepta za postizanje atmosfere - ona je na neki način najindividualniji dio aquascaping izražavanja. Primjetili smo da bolji setupovi imaju neki poseban ugođaj, kao da zrače nekom posebnošću. Atmosfera je zbroj mnogih aquascape činitelja i javlja se samo u najbolje setupiranim akvarijima. Vještiji akvaristi mogu modelirati atmosferu.

Vojs je jedan od rijetkih koji je u svojem akvariju uspio atmosferom postići likovne vrijednosti. Vojsov je akvarij slabo osvjetljen i to slabo osvjetljenje iskorišteno je kao njegova prednost. Mirnoća, spokoj, gotovo mistika i to tamna – to izvire iz ovog tajanstvenog setupa. Akvarij je gotovo bismo rekli pretrpan biljem, no to mu ne smeta – dapače, količinom bilja ovaj je setup izvučen.

Image
Ciklidni aquascapeovi

Ciklidni tank se može aquascapirati. Ciklidni tank prvenstveno lijepo izgleda zahvaljujući ciklidima. Većina tih riba ne uklapa se u biljne tankove i zahtjeva jednostavan ili složen rockscape (uređenje u kojem prevladava kamenje, stijene) ili woodscape (uređenje u kojem prevladavaju potopljeni panjevi). Neki ciklidni tankovi mogu podnijeti i neke biljne vrste - one malo otpornije i čvršće strukture, i takvo bilje funkcionira kao opreka "surovom" okruženju - čak ponekad bilje tek u ciklidnom tanku pokazuje svoju pravu ljepotu. Tamo je usamljeno i istaknuto. Na akvarij.net-u 2006. pojavilo se nekoliko tipova uređenja ciklidnih tankova - uglavnom su biotopski rješeni.

Rossonoerov Malawi ciklidni tank predstavlja zapravo niz ovakvih njemu sličnih jednostavnih rockscapeova. Setup je u potpunosti podređen ciklidima i zatamnjen je do neslućenih razmjera kako bi se naglasila šarolikost boja Malawi ciklida. Kamenje je u kolorističkoj opreci naspram svjetle podloge, a alge na kamenju daju mu prirodnost.

ImageStrippy je za ovaj ciklidni tank odlučio koristiti plosnato slojevito kamenje grubih kontura i grupirao ga u dvije skupine. Neki su mu prigovarali da mu stijene izgledaju kao suhozid – možda, ali svejedno je ponudio zanimljivo rockscape rješenje. Ovaj je tank (slično Rossonerovom) minimalistički uređen.

ImageNinci je isto tako u potpunosti podredila tank svojim Brevisima. DIY pozadina s brojnim spiljama, mnoštvo puževih kućica u podlozi osiguravaju Brevisima ugodno okružje. Iako podloga, pozadina, kamenje i puževe kućice nisu bojom u potpunosti usklađene, ipak je generalno zanimljivo vidjeti ovakav sklop elemenata – jednostavo posložen, a opet logično i efektno. Primjetimo zaobljene linije koje dominiraju cijelim setupom - drukčije od drugih i na neki način posebno.

ImageNjofra je pravi majstor u uređenju ciklidnih akvarija. Pozadinska stijena koju koristi izvrsno je usklađena s kamenjem i šljunčanom podlogom – ne samo bojom nego i teksturom. Na pozadini je postigao zanimljiv efekt uporabom crvenkastog spektra u rasvjeti. Kao kontrast stijeni koristi rijetko zasađeno bilje koje zelenom bojom i nježnim linijama i teksturama kontrastira grubom kamenju. Kamenje je posebno zanimljivo – pomno odabrano i vrlo lijepo aranžirano u dvije skupine. Ovaj akvarij ima i snažnu atmosferu, ozbiljnu i pomalo mračnu i jedan je od rijetkih koji govori nešto o samom vlasniku – ima osobnost. Njofrin je akvarij (uz Juruparijev) primjer kako bi lijepo uređen ciklidni tank morao izgledati.

ImageKocka

Format kocke je savršeno simetričan. Slično kao kugla - najsavršenije geometrijsko tijelo. Ovakvi akvariji upravo formatom odskaču od "klasično" dimenzioniranih izduženih akvarija. To im je prednost i posebnost. Malo je akvarista ove godine krenulo u avanturu uređenja kocke.

Medonje su ove godine otišli i dalje u svojem istraživanju biljnih tankova i odlučili napraviti jedan setup u kocki. Kako je to vrlo simetričan okvir (gotovo bi se reklo apsolutno simetričan) uvijek je izazov postaviti kocku. Tri biljke grupirane su u tri područja, a centralna točka koja razdvaja, tj. spaja biljne vrste je panj zanimljivog oblika – postavljen pomalo asimetrično u odnosu na bilje. U zelenilo se izvrsno uklopilo malo jato bisernih guramija.

ImageTuljan, iako sebe ne ističe kao aranžera, nego kao uzgajivača bilja, ovaj je put pokazao da se itekako zna izraziti kroz aquascape. U ovoj kocki vidimo puno više biljnih vrsta nego kod Medonja. Zahvaljujući sitnolisnim biljkama i poigravanju s kontrastom zelene i crvene boje, Tuljan je ostvario zanimljivu malu džunglicu koja djeluje jednostavno i prirodno. Korijen na lijevoj strani fina je protuteža gusto razraštenoj desnoj strani akvarija.

Image
Otvoreni akvarij

To je akvarij koji je za razliku od klasično opremljenog bez poklopca. Ustvari, nedostatak poklopca i nije neki nedostatak (npr. zbog isparavanja vode, nezaštićenosti od prašine, prljavštine i vanjskih utjecaja) - upravo izostanak poklopca omogućuje ovakvoj vrsti akvarija posebnu vrstu uređenja koja se može nastaviti i na samoj površini ili iznad razine vode. Za otvoreni akvarij važno je koristiti biljne vrste koje rastu i iznad vode ili na površini vode (plutajuće vrste) inače nema smisla. Otvoreni akvarij može se urediti i kao paludarij (s kopnenim dijelom), no ove godine nije se pojavio nijedan ovakav setup (možda to nekome može postati izazov za naredne godine).

Image

Svoj smo akvarij uvrstili među odabrane aquascapove samo zbog toga da bismo potaknuli akvariste da sljedeće godine bude više otvorenih setupova s plutajućim biljem i biljnim vrstama koje rastu iznad površine vode u vrijeme suše ili niske razine vode. Setup nije dovršen, ali je potaknuo dosta pitanja (i interesa) o mogućnostima uređenja otvorenih akvarija. Kod otvorenih akvarija posebnu pozornost valja posvetiti površini vode i izlazećim predmetima (kamenje ili panjevi) i bilju koje raste iznad povšine vode.Naznake stepenica (terasa)

Šteta što više akvarista nije bilo voljno uhvatiti se ukoštac s terasama. Stvoriti reljef s brdama, dolinama, klancima i terasama u biljnom akvariju je veliki izazov zbog kompliciranosti izvedbe istog. Ove smo godine uočili samo jedan primjer na tom tragu.

Marko69 je pokazao naznake stepenasto rješene podloge koja za aquascape može značiti puno i biti vizualno jako efektna. Iako je ovo tek početak setupa on obećava zahvaljujući stepenicama u lijevom predjelu.

ImageInovatori

Najvredniji dio svakog posla svakako je onaj inovatorski, predvodnički, progresivni. Zaista se ne možemo posramiti svojih kolega koji su nas u vrijeme svoje najveće aktivnosti u inovacijama dnevno iznenađivali novotarijama koje su uvodili u svoje setupove. 2006. bila je za inovatore vrlo plodna i zahvaljujući pojačanoj konkurenciji (ne nezdravoj) javili su se neki akvaristi s vlastitim idejama i rješenjima u uređivanju. Ovdje spominjemo dva najaktivnija (to ne znači da su oni jedini).


Maro je iskočio daleko ispred svih uređivača akvarija ove godine. Svoj setup je mijenjao nekoliko puta mjesečno i istraživanjem dolazio do vlastitih rješenja koja su redom oduševljavala sve članove akvarij.net-a. Podsjetimo samo na njegovo jednostavno, a opet genijalno rješenje pozadine od izgužvanog obojenog rižinog papira (onaj koji se može kupiti u cvjećarama), igranje s pozadinskom rasvjetom raznih boja (umjesto pozadine), a samo bacanjem pogleda na gornji setup bit će nam jasno koliko smisla za uređenje biljnog akvarija ima ovaj iznimni akvarist s juga. Maro voli kombinirati panjeve i bilje, pogotovo ako se bilje može pričvrstiti na panj. Primjećujemo da ne kombinira panjeve i kamenje – uvijek se odlučuje samo za jedno. Naučite nešto iz toga!

ImageJedan od najljepših i najneobičnijih setupova koji nam je priredio Maro bio je projekt sa zanimljivom biljkom (ustvari algom) Cladophorom aegagropilom – lopte je izrezao na šnite i napravio vrlo zanimljiv zeleni pokrivač podloge. Kombinirajući ovu zelenu algu i bijelo kamenje vertikalno položeno dobio je zanimljiv kontrast boja i oblika. Savršeno uklopljeno s crnim neonkama.

Image


Istu tu cladophoru Maro je kasnije iskoristio za setup s panjevima i granjem. Ovo je varijanta na temu, ali akvarij potpuno drugog ugođaja. Izrazito su zanimljive valovite i razigrane linije granja koje stvaraju vrlo snažnu tenziju u setupu.

Image
Rastaman se samo pojavio niotkuda i na akvarij.net-u potaknuo lavinu pozitivnih komentara na sve svoje setupove. Slično Mari, Rastaman ima nekoliko akvarija koje neprekidno iznova mijenja i postavlja varijacije na temu. Posebno je vješt u postavama mini i nano akvarija. U setupovima mu prevladavaju zahtjevnije biljne vrste i često je inspiriran prizorima iz prirode (šuma, planina). Očito vrlo strpljiv i pedantan, ovaj akvarist u stanju je napraviti mikroscene koje izgledaju impozantno i zadivljuju promatrača. Valja napomenuti i da je Rastaman jedan od najboljih fotografa na akvarij.net-u (pogotovo u makrofotografiji) te da su njegovi setupovi pripremani kao scena za fotografije.

Image

Image

Ono u čemu je Rastaman dogurao najdalje su biljni setupovi u kugli i nedavno čak u čaši. Naravno, ovo nisu setupovi predviđeni za dugotrajno održavanje s malo uloženog vremena i truda ili za naseljavanje ribama; ovaj bismo mogli zvati umjetničkim projektom, jer ovakvi setupovi zaista nisu uobičajeni, ali su zapanjujuće lijepi i interesantni. Rastaman neprekidno zadivljuje članove akvarij.net-a svojim britkim i neobičnim idejama i moglo bi se reći da je njegov način razmišljanja (tu svakako uvrštavamo i Maru) ono što je potrebno da bi aquascaping ozbiljno krenuo naprijed u Hrvatskoj. Od Rastamana u narednom razdoblju očekujemo još mnoge inovacije, ideje i nevjerojatne setupove. Za njega možemo reći da je zaista totalno drukčiji od drugih.

Image

Image
Najveći uspjeh

U aquascapingu je najdalje dogurao Krajten. Biljni akvariji koje je uređivao bili su postavljeni tako da je svaki puta iznova bilo jasno da ovaj akvarist brzo napreduje u učenju o aquascapingu. Krenuo je od klasičnog biljnog akvarija s dosta biljnih vrsta i orijentirao se uglavnom na zahtjevnije koje su lijepo uspjevale u njegovim akvarijima. O bilju je učio od najboljih. Njegov uspjeh na aquascape natjecanju AGA bio je neminovan. Potičemo sve zainteresirane da se odvaže sudjelovati na natjecanjima - prema sadašnjem stanju u aquascaping napredovanju neki bi mogli imati uspjeha.


Ovaj biljni 150 litraš jedan je od prvih Krajtenovih setupova koji je stvarno obećavao. Klasični je to biljni akvarij kojim je ovaj akvarist pokazao da će se orijentirati na zahtjevnije biljke.

Image


Ovim je setupom Krajten sve ostavio bez daha. Nitko nije mogao vjerovati da takvo što može uspjevati u "kućnom akvariju". Ovdje se već vide utjecaji svjetski priznatih aquascaping zvijezda na razmišljanje Krajtena i ustvari, ovim setupom Krajten je zacrtao svoj budući put u vodama aquascapinga.

Image


Krajten je akvarist koji je uspio i u svijetu – trenutno je on jedini koji se (od članova akvarij.net-a) prijavio na svjetsko aquascape natjecanje AGA 2006. koje je završeno velikom konferencijom u San Franciscu. Krajten je prvi puta sudjelovao na tom natjecanju i otprve uspio doći do samog finala. Velik je to uspjeh za hrvatsku aquascape scenu, za ove internetske stranice i naravno za Krajtena i ekipu koja ga je podržala. Krajten je inače poznat kao aquascaper koji se otpočetka orijentirao na gusto zasađene biljne akvarije u kojima je isprobavao sa zahtjevnijim biljnim vrstama, s mikroscenama i općenito se vodio idejama najvećih aquascapera kao što su Takashi Amano i Oliver Knott. Ovim nano aquacubeom od 8 litara Krajten je svoje znanje, iskustvo i inventivnost pretočio u nanoscenu klasične kompozicije inspirirane prizorom iz prirode (šuma i dolina).

Image


Zaključak

Godinom 2006. možemo biti itekako zadovoljni što se napretka aquascapinga tiče – krenulo se od dobrih temelja i završilo s puno uspjeha. Vjerojatno ste primjetili da se uz setup uvijek navodi ime (tj. nickname) – to je zato što su postavi akvarija uvijek autorski – individualni i posebni na svoj način. Akvaristi koji su spominjani u ovom članku nisu jedini koji su pokazali dobre setupove, ali mogu se izdvojiti kao predstavnici određenih tipova pristupa uređenju akvarija. Veseli da su na forumu u posljednje vrijeme vrlo aktivni još neki mladi akvaristi koji imaju velikog potencijala i želje za usavršavanjem u znanju o aquascapingu. Nadamo se da će zanimanje za ovaj dio akvaristike i dalje rasti i da ćemo sljedeće godine imati još više uspjeha u uređivanju naših akvarija.

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    23 Rujan 2021