Stupnjevi aquascapera

ImageOvo je članak nastao na temelju jednog starijeg članka s APD-a (Aquatic plants digest), tako da u njemu ustvari propitujemo ideje podastrijete ondje.

PODVODNI VRTLAR ili AQUAVRTLAR jest onaj akvarist koji se u akvaristici primarno bavi uzgojem bilja u akvariju (hortikultura) ne pridajući veliku pozornost razmještaju bilja u akvariju, dizajniranju, setupu akvarija. Podrazumijeva se poznavanje fiziologije, ekologije, uzgoja, razmnožavanja i njegovanja bilja. Aquavrtlar je majstor koji zna kako uzgojiti najljepše primjerke biljaka koje se mogu kasnije koristiti za aquascapiranje (uređivanje akvarija).

AQUASCAPER koristi bilje s njegovim likovnim vrijednostima (veličina, oblik, boje) da bi izrazio svoje likovne ideje u akvariju. To podrazumijeva primjenu dizajnerskih ideja, stvaranja novih setupova s estetskim kriterijima. Aquascaper ne brine samo o unutarnjem izgledu akvarija – on ga želi uklopiti u životni prostor, radni prostor, neki prostor za opuštanje... Aquascapirani akvarij mora biti lijep po sebi i dobro se uklopiti u prostor u kojem je smješten.
Neki ljudi sposobniji su biti aquavrtlari, a neki aquascaperi – često se radi o kombinaciji ovih dviju osobina.

Čest je i slučaj da akvaristi samo žele tank pun bilja s čim manje algi, akvarij koji izgleda prirodno, privlačno, opuštajuće. Neki odustanu od aquavrtlarstva ili aquascapinga jer briga o bilju iziskuje puno vremena, truda i znanja. Nakon toga slijedi faza kamenih akvarija ili jednostavno akvarija s nezahtjevnim biljem, tj. akvarija koje je jednostavno održavati.
Mnogi akvaristi jednostavno akvarij prepuštaju «prirodi» - dozvoljavaju da se startani akvarij pretvori u ono što priroda sama želi. Međutim, «divlji» ili «prirodni» akvariji često ne izgledaju previše lijepo – doza uređivanja potrebna je svakom akvariju.

Mogli bismo govoriti o stupnjevima aquascapera s napomenom da ovo nije stroga ili znanstvena podjela, nego možda samo podsjetnik naprednijima i pomoć početnicima da sebe svrstaju u neku od kategorija. Neki skaču sa stupnja u stupanj bez nekog reda.


1. stupanj

"Bilje mi raste! Imam novi list!" Zanimljiv i zabavan dio akvarističkog staža u kojem se u akvarij dodaje bilo koja biljka – samo da raste. Često se u ovom stupnju bilje dodaje na bilo koje (prazno) mjesto u akvariju. Mnogi akvaristi tako započinju u aquascape karijeri.

Image
(foto: Elena & Davor)
2. stupanj

Karakterizira promišljanje koliki se udio akvarija želi iskoristiti za sađenje biljaka. Bilje se počinje grupirati – to je prvi korak k aquadizajnu. Neki odmah započnu s akvarijem punim bilja. Iako početnički, već i ovi akvariji mogu izgledati vrlo lijepo i uređeno, pogotovo ako akvarist ima smisla za dekoraciju. U ovom stupnju ribe su još uvijek u prvom planu, a bilje je drugotno. Česta je uporaba plutajućeg bilja.

Image
(foto: Elena & Davor)
3. stupanj

Psihološki preokret u glavi akvarista – postaje kolekcionar iliti sakupljač biljnih vrsta. Žudi za time da ima svaku novu vrstu biljke u svom akvariju. Ovaj stupanj izvrstan je za uvježbavanje vrtlarskih i dizajnerskih vještina. Akvarist uči o rastu bilja (o brzini i zahtjevnosti), njihovoj veličini u odrasloj dobi, o međusobnom odnosu bilja (i ekološkom i likovnom). U ovom stupnju dobija se sposobnost promišljanja o smještavanju bilja na «pravo mjesto». Ovaj je stupanj vrlo izazovan i nudi brojne mogućnosti izražavanja putem aquascapea.

Image
(foto: egeria)
4. stupanj

Razvijena je svijest o tome da mu uzgoj bilja ide od ruke. Akvarist se pita – mogu li sad nešto dizajnirati? Mnogi počnu s malo biljaka i kroz neko vrijeme bilje im se proširi po akvariju – sad je vrijeme da se to bilje lijepo razmjesti – rade se redizajni, novi setupovi. U ovom stupnju mnogi se bore između želje za novim biljnim vrstama i stvaranja setupa s malo vrsta, ali proširenih po cijelom akvariju. Ovdje pravilo grupiranja biljne vrste dolazi do izražaja u pravom smislu – velika površina akvarija iskoristi se za jednu vrstu i to uglavnom izgleda jako dobro. Potvrdu možemo pronaći u Amanovim fotografijama njegovih akvarija s Glossostigmom. Kako je biljni akvarij uvijek dinamičan, setupovi se stalno mijenjaju ili dorađuju. U ovom stupnju dobro dođe još jedan akvarij za «čuvanje» biljnih vrsta koje se ne koriste kod setupa glavnog akvarija.

Image
(foto: Elena & Davor)
5. stupanj

Tehnički freak. Javanska mahovina pričvršćuje se na drvo, Riccia se nasađuje na kamenje, razmišlja se o 3-D pozadini u akvariju. Boje bilja iskorištavaju se za stvaranje dojma trodimenzionalnosti.

Image
(foto: Maro)
6. stupanj

Strmovit (sloper). Akvarist shvaća da će akvarij izgledati mnogo bolje ako u podlogu doda brežuljke i doline. Time se stvara i jak dojam trodimenzionalnosti u akvariju. Mnogi akvaristi jednostavno šišanjem biljaka stvaraju dojam brežuljaka i dolina u akvariju. Šišnje bilja podrazumijeva izrazito mnogo posla pa se često šišani akvariji s vremenom pretvore u «izravnane» (gubitak volje za održavanjem akvarija).

Image
(foto: gliga)Image
(foto: gliga)
7. stupanj

Mikroscenarist. Akvarist pokušava napraviti mikrogrupe (mikroscene) bilja u akvariju i međusobno ih u kompletan dizajn.

Image
(foto: Krajten)8. stupanj

Vanjski aquascaper promišlja o smještaju akvarija u domu, kancelariji – uklapa akvarij u životni ili radni prostor, kombinirajući vanjsko i unutarnje osvjetljenje, uklapajući akvarij sa sobnim biljem, neki dodaju i slapove, neki stvaraju prave vrtove oko akvarija smještenog u domu ili kancelariji.


9. stupanj

Imitator «kopira» vrhunske aquadizajnere što je izvrstan način učenja. Akvarist uviđa da i najmanja intervencija u setup akvarija čini akvarij svježim, drukčijim, originalnijim, osobnijim (promjena položaja drva, dodavanje kamena...). Neki u ovom stupnju naprave tepih od Glossostigme ili Riccie koji služi kao «pozadina», kao slikarsko platno. Dodavanjem i micanjem ostalih biljaka dosta se lako redizajnira postojeći setup.


10. stupanj

Nizozemac (The Dutch) – koncentrira se na europski (Dutch) stil podvodnog vrta. Podrazumijeva mnogo podrezivanja pri održavanju i uređenju, a drže se uglavnom nezahtjevnije biljke.

Image
(foto: Profa)

Image
(foto: Profa)


11. stupanj

Prirodnjak – akvarist je inspiriran scenama i prizorima iz prirode i u akvariju ih pokušava imitirati.

Image
(foto: Rastaman)


12. stupanj

Inovator – stvara svoj jedinstven stil, koristi vlastite tehnike, pokušava razbiti ustaljene konvencije aquascapinga i često ostavlja bez daha one koji njegove akvarije imaju prilike vidjeti na fotografiji ili uživo.

Image
(foto: Maro)Mnogi akvaristi prošli su neke od ovih stupnjeva u svom bavljenju akvaristikom, neke su stupnjeve možda zaobišli, neki se stupnjevi možda čine i nepovezani. Oni nisu potpuno iscrpni, ali mogu poslužiti kao pomoć u snalaženju onom akvaristu koji je zainteresiran za dizajniranje svog podvodnog svijeta. Valja naglasiti da je u svemu gore navedenom vrlo važna maštovitost, poznavanje ekologije akvarija, poznavanje osnova likovnosti te poznavanje različitih tehnika uređenja akvarija.

Uređivanje akvarija je zabavno i opuštajuće, zato svima preporučam da isprobaju barem neke od gore navedenih stupnjeva. Dajte kreativnosti na volju!

Zadnje na forumu

 • Odg: Juwel Primo 70
  12 Kolovoz 2020
  ...
 • Odg: Juwel Primo 70
  12 Kolovoz 2020
  ...
 • Odg: Vicevi, razonode, šale!! :)
  11 Kolovoz 2020
  Malo humora....
 • Odg: Vicevi, razonode, šale!! :)
  11 Kolovoz 2020
  Torta u doba korone..
 • Odg: Što se sluša?
  11 Kolovoz 2020