Slaganje 200l akvarija za ciklide

ImageCikloljupci i ciklidofili, ili pak oni koji bi to željeli postati, evo nekoliko rijeći o slaganju akvarija za tu prekrasnu, a napokon i kod nas sve više dostupnu vrstu riba.

Kao prvo, važno je ispod akvarija staviti stiropor ili nešto slično tome što će ublažiti pritisak na dno akvarija. Kao što se kod mene vidi ova plava mješavina stiropora i gume.


ImageImageImage
Napomena: ne tanji stiropor od 1 cm.
 


Idemo dalje. Na dno akvarja poželjno je staviti pluto ili nešto slično tome kako ribe kopajući ne bi došle do stakla i tako narušile izgled akvarija ili se pak iznenadile blještavilom stiropora.


E sad! Ima više načina slaganja podloga što zavisi o vrsti Ciklida koje čemo staviti u akvarij. No ja ću opisati dva najčešća i naj bolja.

Način 1.: Na pluto koje smo postavili na dno, stavljamo kamenje (veličine ne manje od cca. 5cm) jedno do drugoga dok ne prekrijemo cijelo dno. Nakon toga postavimo biljke te korjenje zatrpamo sa pjeskom granulacije od 0.5mm - 1mm. Nakon što smo postavili biljčice bacimo prvi sloj pjeska kako bismo pokrili veliko kamenje. Posložimo grijač, filter i recimo raspršivač (iako on nije potreban osim u toplim ljetnim danima.) tamo gdje trebaju doći. Zatim to sve lijepo zakamufliramo sa dekoracijom kamenja i mangrovih ili njemu sličnih panjeva. Kada smo to napravili bacimo završni sloj pjeska te ubacimo tu i tamo još pokoji kamen i to je to. Skoro sam zaboravio napomenuti da je naj važnije u toj kamenoj i panjevitoj dekoraciji napraviti dovoljan broj spilja i skrovišta. No kada ste to napravili, onda još samo napunite akvarij vodom kako bi ribice mogle i plivati. No to nije sve o pripremi vode ču nešto više reći u drugom naćinu slaganja akvarija za Ciklide.

 

Način 2.: Kao i u prvom načinu, na pluto koje smo stavili na dno akvarija, stavimo pjesak granulacije do 1mm.

 

Image


Pripremimo si veću količinu kamenja za dekoraciju, te za skrovišta i spilje.
 

Image


Kamenje sa slike nije manje od 10cm. Kad je kamenje spremno, pjesak razvučeno preko cijelog dna akvarija, te postavimo veče komade dekoracije. Nakon što smo to napravili na red nam dolazi sađenje biljaka. Biljke sadimo tako da na mjesto gdje ćemo je posaditi, razgrnemo pjesak postavimo biljčicu te joj korjenje zagrnemo pjeskom granulacije 0.5mm - 1mm. Te po želji stavimo gnojivo.
 

Image


Nakon toga na pjesak oko stabljika stavimo tri do četiri veća kamena kako ribe kopajući ne bi iskopali istu. E kada smo i to napravili sada nam preostaje preko toga navući onaj pjesak koji smo razgrnuli i to je to.
 

Image


Kada smo posadili biljčice na red nam dolazi izrada spilja i skrovišta za naše famozne ribice. Budite maštoviti i slažite kamenje da izgleda što prirodnije. Nakon što ste složili skrovišta na red nam dolazi finalno ukrašavnje.
 

Image


Ja ga zovem oku ugodno ili meni za dušu. Savjet je da ne žurite, te da se opustite i uživate u onome što radite. Vjerujte mi rezultati će biti izvan očekivanja.

Vjerujem da ste to lijepo složili, sad nabacajte pjesak ako još negdje treba i napunite akvarij vodom. Pjesak ne trebate ravnati, kad dođe voda on se sam izravna te tako izgleda još prirodnije.

Priprema vode: tu neću puno pričati, jer vjerujem da već svi ponešto znate o tome.

Image


Kod punjenja akvarija kao što je u drugom načinu, treba pripaziti da se sav pjesak ne digne te da se ne pokvari dekoracija. Mlaz usmjerite prema većem kamenu ili na dno stavite tanjur ili pak list novina. Napunili ste akvarij, sad u vodu stavite Aqua safe po uputama sa ambalaže. Od prilike nakon 15-20min upalite grijač i filter. Putite tako da radi oko 1 sat. Nakon minimalno 1. sata rada filtera , u vodu ubacite bakterije. Nakon 24 sata od bacanja bakterija u vodu možete staviti ribice. Važno je znati da Ciklidi vole tvrdu vodu od 19-22 o gH, te da se ne smije povečavati više od jednog o dnevno. To bi bilo sve od mene, a ako vas zanima nešto više o ciklidima slobodno pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. biti će mi zadovoljstvo razmjeni savjete i priče sa vama. I za kraj ako ste me slušali vaš Cilkid akvarij bi izgledao kao na slici.
 

Image

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    09 Srpanj 2020