Slaganje akvarija za ciklide

ImageDa se odmah ogradim-do sada sam bio okupiran biljkama, svaki akvarij koji sam slagao bio je biljni, ribe su služile samo za čišćenje algi i za gnojenje podvodnog vrta koji mi je bio glavna i osnovna preokupacija u hobiju...ALI...pomalo su me zaintrigirale priče o ciklidima pa sam počeo skupljati informacije, kamenje, biljke (oh, da, može i to, neke od njih sa nekim ciklidima ,inače ni ne bi slagao ) i naravno ribe. Ne znam da li je svaki korak i postupak koji ću ovdje opisati ispravan ili uobičajen , ali pošto nisam imao nikakvog iskustva ni nekih podrobnijih informacija, neke sam stvari napravio po svojoj logici. Da li sam bio u pravu pokazat će vrijeme ili će netko od Vas dići frku. Kritike prihvaćam smjerno i ponizno... :-).

1. Uvod u postupak slaganja


Evo akvarija! Dimenzije 60x40x45, isprva zamišljen kao karantena, pa pretvoren u akvarij s nešto bilja i 3 ribe, pa udaren gitarom i pretvoren u poplavu koja je poprilično oštetila jednu sobu na katu i jednu u prizemlju, da bi na kraju,obnovljen i smješten u podrum ponovo glumio karantenu. Poklopac je od aluminijskog lima, lampe su 2x15 W Osram fluora,postolje je od zavarenog željeza. Osnovni HW-a zaokružuju unutarnji filter Sacem Gemini 100 koji se našao pri ruci ali ga mislim promijenit vanjskim filterom i Sera grijač od 150 W. Između akvarija i postolja je stiropor od 2 cm, jer nisam imao tanji i to je to što se ove slike tiče.


2. Stiropor

ImageSiva pozadina na ovoj slici je privremena i stavljena je samo zato što u trenutku slaganja nisam imao ništa bolje.Na dno sam stavio tvrdi stiropor debljine 1 cm, što je jedan od produkata moje logike koju sam spomenuo na prethodnoj slici-na dno ide puno kamenja, koje je jako teško , pa da baš cijeli taj teret nije na par točaka jako lomljivog stakla (da, priznajem da sam malo paranoičan poslije incidenta sa gitarom) stavio sam stiropor. Jedna od informacija koja je ostala u glavi je da ciklidi kopaju! Kako ne bi potkopali kamenje, isto se mora staviti na dno, što je na kraju rezultiralo ovim rješenjem. Eh, da, provjerio sam naravno da li je stiropor otrovan za ribe i bilje- nije...( ovo sam morao napisati da me ne bi gnjavili iz Društva za zaštitu životinja zbog svjesnog ugrožavanja kućnih ljubimaca).


3. Pluto

ImageBudući da ciklidi kopaju, na stiropor sam stavio sloj pluta, tako da u slučaju dubljeg kopanja ne blješti bjelina stiropora, nego da izgleda prirodnije, smeđe, k'o zemljica...mislim..ne znam...sitnice. U prizemlju, na polici, nalazi se i struja za sva tri akvarija koja su trenutno u podrumu.

4. Kamenje

ImageSlaganje kamenja-temeljne kamenčuge na koje idu sve ostale-znači moraju biti stabilni,ne smiju se ljuljati,klimati i raditi slične opasne radnje. Probajte par kombinacija dok ne dobijete najstabilniju.

5. ... i opet kamenje

ImageNakon dosta pokušaja, prevrtanja kamenja, isprobavanja najbolje i najstabilnije kombinacije, iskristalizirala se sljedeća kombinacija. Jedna napomena; kada slažete kamenje imajte u vidu da ciklidi trebaju pećine, tako da ostavite dovoljan broj istih, da ne bi dolazilo do sukoba između riba.
6. Šljunak, biljke...

ImageNa ovoj slici možete vidjeti jako lijepi primjerak Anubiasa , stručnog imena (www.tropica.com) Anubias barteri var.angustifolia. Ova biljka je kao stvorena za akvarij sa ciklidima, tvrda, nejestiva, neuništiva, velika, raste pod slabim svjetlom, sve u svemu-mrak! Kod mene je rasla par mjeseci pričvršćena na kamen za koji se prilično dobro primila. Stavio sam kamen s biljkom do kamenog zida i okružio ga s još par komada kamenja da zaštitim korijenje od eventualnog otkapanja i čupanja, te sam popunio rupe između kamenja sa šljunkom...Mrak biljka...


7. ...još šljunka i konačno namještanje dekoracija

ImageNakon toga ide šljunak-dobro isprani,naravno. U desnom kutu sam se malo igrao s komadom drveta na kojem raste još jedna super biljčica koja se odaziva na ime Anubias nana. Ista obitelj , samo manji brat. Listići su manji i ovalni ali jednako tvrdi,naravno Tropica ima profil ako Vas zanima. U ovoj fazi sam već lagano primjećivao drastičan nedostatak kamenja, a u kućnim zalihama više nisam imao ni kamenčića...I pogled mi je sve više lutao prema Sljemenu...8. Voda, ribe...

ImageBrzi skok u budućnost zbog loše foto tehnike koja nije ovjekovječila međufazu. Ovo je gotov akvarij...Sa ribicama...Evo kako se stvar odvijala-nakon zaključka da imam premalo kamenja i da cijela stvar izgleda nedorečeno i prazno, uslijedila je brza akcija u vidu nabavljanja hrpetine kamenja većih dimenzija. I sad gledajte sve od prvog do zadnjeg koraka, ista je priča, sa sljedećim dodacima, nakon što sam složio kamenje stavio sam vodu iz akvarija koji je dolje sa desne strane (dio se vidi na slici 6) i koji služi kao rasadnik bilja sa podosta riba. Priča se svodi na to da stavim zrelu vodu i filter koji je već neko vrijeme radio u tom istom akvariju,tj.kolonija bakterija je razvijena i nema sindroma novog akvarija, odnosno skokovitih promjena parametara vode i glupiranja algi i sličnih loših stvari koje se događaju svakom novom akvariju u prvih nekoliko tjedana, tako da sam mogao odmah staviti ribe. U tom akvariju koristim treset pa je voda kao što se može vidjeti pomalo žućkasta. Filter i grijač su skriveni u lijevom kutu sa komadom drveta na kojem raste Bolbitis heudeloti, dok je drvo sa A.nanom pomaknuto više u sredinu. Stavio sam novu pozadinu, slika kamenja, što se dobro uklopilo u izgled akvarija. Također sam i rubove akvarija oblijepio sa crnom trakom da bi dobio "uokviren-slika izgled" akvarija.

Image


A tada su u novo stanište uletjela 2 ancistrusa da se zabavljaju sa algama i ostacima hrane i 6 cichlasoma nigrofasciatuma koje sam dobio od prijatelja Saše, ciklidofila kojeg ću, nadam se, uspjeti natjerati da napiše koji članak o ciklidima i podijeli svoja iskustva u držanju ovih riba sa svekolikim pučanstvom.
Nešto malo o ribama-Ancistrusi su jako jako dobri algojedi, pogotovo za ovakav akvarij zato što ponekad imaju naviku predobrog čišćenja biljaka tipa Echinodorus što rezultira s rupama na listovima. Anubias je ipak malo pretvrd. Uz to su i totalno ravnodušni na povremene ciklid-provokacije. Što se vode tiče, očigledno nisu previše izbirljivi jer su ovi iz domaćeg uzgoja, bez nekih posebnih uvjeta, iako im kao ribama iz područja Amazone sigurno više odgovara što mekša voda. Ciklidi su također iz domaćeg uzgoja i priča se da se ova vrsta prilično lako razmnožava u akvarijima. Naravno,kao i drugi ciklidi (jel' ima koji izuzetak-molim ispravak) i ovi se brinu za svoje malce. Hrane se sa svim što im stavite u akvarij i to brzo, glasno i pohlepno (mrak za gledati). Porijeklom su također iz Južne Amerike, preciznije iz Gvatemale (tako bar kaže literatura). Temperatura u akvariju je 26 şC, tvrdoću i ostale parametre još nisam mjerio, ali koliko vidim po ribama, sve štima i sve je OK.


I nešto za kraj- ovo mi je prvi ciklid akvarij...ali sve mi se nešto čini da nije i zadnji! :-)

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    09 Srpanj 2020