Pomacanthus asfur

Sinonimi: Arabian Angelfish, Asfur, Arapski anđeo, Anđeo mladog mjeseca
Rasprostranjenost: u zapadnom Indijskom oceanu, Crvenom moru i Adenskom zaljevu te južni dio Zanzibara
Stanište:  može ga se naći na koraljnim grebenima dobro obraslim koraljima na dubinama od 3 – 15 metara
Veličina: u prirodi do 40 cm
Preporučene vrijednosti vode: temp.: 25º - 28° C, salinitet :1,020 – 1,025,  pH: 8,1 – 8,4, KH: 6-12
Sigurna za koraljne akvarije: Ne
Najmanja preporučena veličina akvarija: 600 L

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Pomacanthidae
Rod: Pomacanthus
Forsskal, 1775.

Prehrana

Po mnogim iskustvima, jako nezgodna riba za hranjenje i obavezno se preporuča prije kupovine provjeriti prihvaća li riba hranu u akvariju. Na više je mjesta moguće naći podatak da se Pomacanthus asfur jako teško nauči na uzimanje hrane u akvariju te je njegovo uzimanje upitno jer ga je teško održati na životu. U prirodi se hrani prvenstveno spužvama i algama, ali je primjećeno da može pojesti i sitne račiće, plaštenjake, mahovnjake i hidroide. Znači, kod hranjenja u akvariju potrebno je obavezno kombinirati prehranu. Dobra kombinacija smrznute hrane koja se može pripremiti  sastoji se od školjki, škampi, lignji i špinata. Najbolje je hraniti malim količinama nekoliko puta dnevno.

Opis

Pripada širokoj porodici Angela te mu je tijelo upravo takvog oblika, plosnato. Kao odrastao, plave je boje sa izrazito žutom okomitom crtom odmah iza glave sa obje strane tijela. U žuto je obojana i repna peraja. Kod mlade ribe, u odrastanju je boja potpuno drugačija. Tamno plave je boje, prošaran tankim i krivudavim bijelim linijama. Naraste i do 40 cm. Leđna i prsna peraja protežu se cijelim tijelom, kod odraslih primjeraka završavaju u „špic“' koji viri i preko repne peraje.  U prirodi se drži koraljne barijere i nije migratornog tipa.

Razmnožavanje

Nije zabilježeno razmnožavnje u zatočeništvu. Ova je riba hermafrodit i rađa se kao ženka te odrastanjem može postati mužjak. U prirodi ribe iz  roda Pomacanthus koriste nekoliko sustava na koji započinju parenje što direktno ovisi o broju jedinki na određenoj lokaciji. Formirat će stalnu vezu među jednim ili više parova ili će formirati više harema sa po jednim mužjakom na nekoliko ženki. U slučaju da veći broj jedinki obitava na istom prostoru, formirat će grupu koja će se međusobno mrijestiti. Kako god bilo, u svim sustavima ove ribe mrijeste se u parovima. Parovi se skupljaju na rubu grebena u zalazak sunca, obično malo iznad podloge. Udvaranje se sastoji od kružnog gibanja mužjaka i ženke „loveći“ jedno drugom rep. Tijekom mrijesta par se uzdiže u luku (2m - 3 m) iznad podloge i izbacuje jaja koja su pelagička (slobodno se kreću morem).

Komentar

Zbog veličine ribe se ne preporuča akvarij manji od 600 litara sa puno mjesta za skrivanje pošto je to plašljiva riba koja traži zaklon kako bi se osjećala sigurnom. Spada u red manje agresivnih anđela, no svejedno nikako se ne preporuča još riba iste vrste jer će u uvjetima akvarija izbiti agresivnost.  Agresivnosti nema ako ribe stvore par.
Jako lijepa riba ali, isto tako, jako teška za održavanje na životu u akvarijskim uvjetima.

Napomena

Pošto pripada porodici Angela vrlo je vjerojatno da će s vremenom početi „grickati“ polipe koralja tako da se ova riba ne može svrstati u reef safe organizme. S druge pak strane ima jedinki koje s vremenom prihvate ponuđenu im hranu i nikad ne počnu „čupkati“ koralje.

Fotografija: www.wetwebmedia.com

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    08 Srpanj 2020