Amphiprion percula

Sinonimi: True clown anemonefish, riba klaun, percula clownfish
Rasprostranjenost: Indijski ocean, Pacifik, SZ Australija, JI Azija i Japan
Stanište: Plićaci do 12 metara dubine, u simbiozi sa anemonom
Veličina: 6-11 cm
Preporučene vrijednosti vode: pH 8,0-8,5, sg. 1,020-1,025, temp 24º-28 °C
Sigurna za koraljne akvarije: Da
Najmanja preporučena veličina akvarija: 120 litara

Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Pomacentridae
Rod: Amphiprion

(Lacépède, 1802.)

Opis

A. percula može narasti do 11 cm, ali najčešće ostaje do 8 cm dužine. Ova riba je lako prepoznatljiva po tri bijele pruge koje prolaze okomito preko njenog svjetlo do tamno narančastog tijela. Prva pruga prolazi odmah iza oka, druga prolazi po sredini tijela s karakterističnim „ispupčenjem“ prema naprijed i treća pruga prolazi preko korijena repne peraje. Svaka pruga je obrubljena debelom crnom linijom. Ne postoji razlika u boji i uzorcima između mužjaka i ženke, ali ipak postoji spolni dimorfizam jer je ženka dosta veća od mužjaka. Percula klaun se često miješa s lažnim klaunom (A. Ocellaris) jer su razlike teško zamjetne. Razlikuju se po tome što A. percula ima 10 šipkica u leđnoj peraji i ima debele crne linije koje omeđuju bijele pruge, dok A. ocellaris ima 11 šipkica, pruge su vrlo tanke i prednji dio leđne peraje nešto viši.

Prehrana

U prirodi A. percula se uglavnom hrani zooplanktonom kao što su kopepodi i larve plaštenjaka. Jede i alge s grebena, a vjerojatno i ostatke hrane svog domaćina anemone. U akvariju rado uzima sve vrste hrane: sušene, žive smrznute,u listićima i granulama.


Razmnožavanje

Mužjak i ženka formiraju monogamnu vezu. U prirodi ovi klaunovi žive u grupama od nekoliko primjeraka s tim da je samo jedan par mrijesni par. Svi klaunovi se rađaju kao mužjaci i tek kasnije najveći mijenja spol u ženku, a drugi po veličini u mrijesnog mužjaka. Početak i tijek udvaranja prati lunarni ciklus. A. percule se razmnožavaju tijekom cijele godine jer su stanovnici tropskog podneblja. Nekoliko dana prije mrijesta mužjak se počinje udvarati i to pokazuje mijenjanjem izgleda i ponašanja: širi i diže peraje, čisti mjesto za gnjezdo, proganja ženku i pliva gore-dolje. Par zauzima mjesto, najčešće ravni kamen odmah ispod krakova anemone koja čuva gnijezdo od napadača. Mužjak očisti kamen od algi, pijeska i ostalih nečistoća. Sam mrijest se najčešće događa tijekom ranih jutarnjih sati i može trajati od 30 minuta do dva sata. Ženka polaže jajašca u uske redove, a mužjak pliva za njom i oplođuje ih. Jajašca u jednom mrijestu može biti od 100 – 1000 (veličine 3-4 mm), ovisno o starosti i iskustvu roditelja. Nakon mrijesta, mužjak ostaje kraj gnijezda, čuva ga i provjetrava mahanjem peraja i odstranjuje jajašca koja nisu oplođena. Nakon 6-7 dana inkubacije mlađ se izvali. Mrijest je moguć i čest u akvariju, ali mlađ je teško odgojiti ako ne osiguramo odgovarajuću planktonsku hranu.

Komentar

A. percula je popularna riba koja naseljava veliki broj kućnih akvarija. Dobro hranjena i držana u akvariju s ispravnim parametrima mora i može dugo živjeti. Životni vijek u prirodi mu je 6-10 godina, dok su u zatočeništvu zabilježeni i primjerci koji su doživjeli čak 18 godina. Miroljubiva je, otporna i ne predstavlja nikakvu opasnost za koralje i ostale beskralježnjake u akvariju. Ne preporuča se držati ju u akvariju s puno većim ribama (predatorima). Ova riba klaun u prirodi formira simbiotsku vezu sa anemonom i to najčešće sa vrstama: Heteractis magnifica, Stichodactyla gigantean i Stichodactyla mertensii. Anemona im pruža zaštitu i sklonište jer zbog upečatljivih boja i slabog plivanja ne bi dugo preživjela surovi život u oceanu punom grabežljivaca. Zauzvrat riba čisti anemonu od parazita i nečistoća, brani je od drugih napadača, a i često dijeli s njom hranu. U akvariju je preporučljivo, ali ne i neophodno držati anemonu jer mu ne prijete nikakve opasnosti i ne osjeća se ugroženo. Ponekad se u nedostatku anemone riba klaun udomaći u nekom LPS ili mekom koralju.

Napomena

Amphiprion percula ne spada u ugroženu vrstu riba unatoč velikoj potražnji zbog organiziranog uzgoja na farmama riba na Dalekom istoku.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi reef
  16 Lipanj 2021
  Druze Dante, u pravu si, a sad da ti objasnim gdje si pogrijesio.... 
  ...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  Hvala na odgovoru,oduševilo me to da je ta alga čak znak da je akvarij zdrav 😁. Još uvijek...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  To je tačkasta zelena... Ja je imam od samoga početka i naučio sam da je prihvatim...
  Imam i...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  nista za sada, akvarij je friski i biti ce tu svasta.
  Inace, alge u akvariju su normalna...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  Mislim da imam jedan problemčić. Počela mi se stvarati zelena alga po kamenjima,nije strašno ali...
 • Odg: 110 l , savjeti potrebni
  15 Lipanj 2021
  Mislim da imam jedan problemčić. Počela mi se stvarati zelena alga po kamenjima,nije strašno ali...
 • Odg: Novi sam u ovim vodama: pitanja - savjeti
  14 Lipanj 2021
  Jedna je neonka tokom hlađenja akvarija gdje je poklopac bio otvoren iskušala bungee jumping....
 • Odg: Novi reef
  13 Lipanj 2021
   
 • Odg: Što se sluša?
  13 Lipanj 2021