Amphiprion ocellaris

Sinonimi : Riba klaun,  Ocellaris Clownfish, Clownfish ili False Percula Clownfish , Nemo fish   
Rasprostranjenost: Indo-Pacifik, područja otoka Fiji i Tonga
Stanište: Ove ribe se u prirodi zadržavaju u neposrednoj blizini vlasulja ( anemona), sa kojima žive u simbiozi. Vlasulje klaunima pružaju zaklon i zaštitu, dok klauni vlasulje čuvaju od grabežljivaca, čiste od parazita, pa čak dijele i svoju hranu s njom.
Veličina: 7-10 cm
Preporučene vrijednosti vode: pH 8.0-8.5, sg. 1.020-1.025, temp: 24-28 C
Sigurna za koraljne akvarije: da
Najmanja preporučena veličina akvarija:120 l


Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Podred:Labroidei
Porodica: Pomacentridae
Rod: Amphiprion

(Lacépède, 1802)

Prehrana

A.ocellaris je svejed- odgovara im suha hrana u listićima i granulama, smrznuti krill, komadići škampa, školjaka, lignji, razne komercijalne paste poput artemije u vrečicama. U prirodi je unos biljne i proteinske hrane u podjednakim omjerima.

Razmnožavanje i uzgoj

Ove ribe se rađaju kao mužjaci, a prilikom odvajanja para, veća riba mijenja spol u ženski. Ukoliko žive u manjoj koloniji i dođe do uginuća ženke, najveći mužjak mijenja spol, dok jedan od ostalih mužjaka postaje dominantan. U akvariju je uzgoj moguć, čak i bez vlasulje. Par polaže jaja na prethodno očišćenu, ravnu površinu ( u prirodi uz neposrednu blizinu vlasulje koja tako služi i kao čuvar jajašaca), a ovisno o temperaturi vode, potrebno je 6-8 dana da se izvale tokom kojih roditelji (uglavnom mužjak) paze na jaja, cirkuliraju vodu mašući perajama, odstranjujuj neoplođena jajašca. Larve je potrebno hraniti planktonom svaka 2-3 sata, a nakon par dana preći na artemiju, uz održavanje visoke kvalitete vode.

Opis

Preko tijela i glave ima tri bijele pruge sa tankim crnim rubovima. Leđne peraje imaju u pravilu 11 bodlji, što je uz tanje crne rubove oko pruga, glavni način raspoznavanja između A.ocellarisa i A.percule , koji imaju 10 bodlji u leđnim perajama i deblje crne rubove koji omeđuju bijele pruge. Postoje i varijacije u bojama i prugama, uglavnom nastale uzgojem. U akvarijima je u dobrim uvjetima uobičajan životni vijek oko 10 godina, iako postoje slučajevi da su pojedini klaunovi doživjeli i 20 i više godina.

Ocellarisi se mogu držati u morskim akvarijima uglavnom bez straha za koralje, iako ima slučajeva da iritiraju tvrde koralje dugih polipa ( LPS) poput euphyllia, tako što se uvlače u njih ( kao zamjena za vlasulje)  što može dovesti do čestog zatvaranja i slabljenja koralja. Prema drugim ribama su tolerantni, iako tokom mrijesta agresivno brane svoj teritorij, te je potrebno osigurati dovoljno veliki akvarij kako bi se druge ribe mogle skloniti ili manji akvarij prilagoditi njima. Kvaliteta vode se, bez obzira na činjenicu da su otporni, podrazumijeva, jer je uz pravilnu prehranu najvažnija za dugoročno zdravlje i dobru formu riba.
Atraktivne boje, šare i ponašanje osiguravaju ovim ribama smještaj u većini morskih akvarija, u biti, teško je danas i zamisliti morsku akvaristiku bez “Nema”.

Komentar

Najvjerojatnije najpoznatija morska akvaristička riba je istovremeno i otporna, izdržljiva, zanimljiva, simpatična, pomalo trapava i samim time odlična za početnike u morskoj akvaristici. Uzgojeni primjerci su u pravilu otporniji od divlje ulovljenih, ali ribe koje su dostupne na tržištu uglavnom i jesu uzgojene na Dalekom Istoku, što osjetno smanjuje pritisak na divlju populaciju, koja je na nekim područjima bila opasno izlovljena nakon velikog uspjeha svima znanog crtanog filma. Nepotrebno je naglašavati veliku ekološku štetu koju je ta cijela situacija prouzročila, pošto su vlasulje bez svojih malih čuvara postale osjetljivije na napade riba anđela, kornjača i drugih predatora, a vrlo su važan čimbenik u biosustavu. Sluz riba klaunova ih štiti od vlasuljinog otrova, što postižu nježnim trljanjem vlasuljinih pipaka kroz određeni vremenski period.

Napomena

A.ocellaris u prirodi živi u vlasuljama vrsta Heteractis magnifica , Stichodactyla gigantean i Stichodactyla mertensii na dubinama do 15 metara, ali u akvariju nije nužno vezan uz ove vrste. Uobičajno je da nastane najčešće akvarijske anemone – Entacmaea quadricolor, a u nedostatku bilo kakve anemone često se posluže i koraljima poput euphyllia, xenia, pa čak i zoanthusa. Često se dogodi da im koža potamni ili dobije crne mrlje od trljanja u koralje. Preživljavanje ribe klauna bez vlasulje u prirodi je upitno, jer su slabi plivači i ovise o vlasulji zbog zaštite. Ukoliko se pitate kako onda ove male ribe mogu zaštititi svoje vlasulje od puno većih riba, pa čak i kornjača, trebali bi staviti ruku u akvarij prilikom mrijesta. Agresivnost ovih malih riba u kombinaciji sa oštrim zubima i potpunu usredotočenost na zaštitu svojeg područja ili vlasulje su sasvim dovoljne da odvrate grabežljivce, pa čak i ruku koja čisti akvarij.

alt

alt

alt


Fotografije: Saša Lončarić
Video: Zoran Dedić
Izvori: Forum, Wikipedia, AnimalDiversityWeb

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.