Chromis viridis

Ime:  Chromis viridis
Sinonimi: Blue green damselfish, Blue-green poller,Green Chromis, Plavi damsel 
Rasprostranjenost: Indijski i Tihi ocean, Crveno more, istočna obala Afrike
Stanište: živi uz koraljne grebene do dubine 12 metara, skriva se u granama koralja, posebno u acroporama
Veličina: naraste do 7 cm
Preporučene vrijednosti vode: Temp. 22 - 28° C, slanost: 1,020 - 1,025; pH 8,1 – 8,4; kH 8-12
Sigurna za koraljne akvarije: da
Najmanja preporučena veličina akvarija: minimalno 50 lit. za jednu ribu, dok je za jato od 5-6 komada potrebno minimalno 200 lit.

Razred: Actinopterygi
Red: Perciformes
Porodica: Pomacentridae
Rod: Chromis
Cuvier, 1830

Opis

Prekrasna mala plava ribica koja je neprestano u pokretu. Boja varira od svijetlo plave do zelenkaste (zavisno od rasvjete u akvariju). Ima prekrasnu i raskošnu dorsalnu peraju koja ju karakterizira. Tijelo je plosnato. Jako je teško razlikovati mužjaka od ženke, no ukoliko krenu u parenje, mužjak mijenja boju pa je razlika uočljiva.
Ne ulazi u konflikte sa ostalim ribama. Vrlo jednostavna riba za držanje u akvariju.

Prehrana

Svejed. Vrlo rado prihvaća sve vrste žive, smrznute i suhe hrane. Idealno bi ju bilo hraniti više puta dnevno, mada je što se tiče hranjenja ova riba prilično nezahtjevna pa joj neće smetati niti rjeđe hranjenje.

Razmnožavanje

Potrebno je stvoriti dobre uvjete i prilagoditi parametre vode te ih početi hraniti živom hranom (artemija). Kada je spreman za parenje, muški će primjerak početi poprimati žućkastu boju te će početi pripremati gnijezdo za polaganje jajašca u pijesku. Gnijezdo će dijeliti sa više ženki koje će u njega položiti jajašca. Po polaganju jajašca, muški će ih primjerak oploditi i ljubomorno čuvati i paziti.
Bilježe se uspješni pokušaji razmnožavanja u reef akvarijima. Problem je tek izležene male ribice prehraniti budući da zahtijevaju vodu bogatu planktonom.

Komentar

Preporuka za svaki reef akvarij. Mirna i jako lijepa riba.Nije komplicirana za držanje i vrlo je prilagodljiva uvjetima u akvariju.
Skoro da i nema reef akvarija u kojem ne pliva plova (jato) zelenih kromisa. Većinom će se zadržavati u srednjem i gornjem dijelu akvarija, vrlo aktivno plivajući na sve strane.

Napomena

Chromis viridis je riba jata i prilikom kupnje se preporuča veći broj ribica kako bi se osjećale ugodno (5-6). Kao jatna riba može pokazati agresivnost prema naknadno ubačenim ribama iste vrste, pogotovo ako su ubačene ribe manje. Zna se dogoditi da plova (jato) maltretira najmanju ribicu do smrti. Stoga je najbolje sve ribe ove vrste koje se misli držati u akvariju ubaciti u isto vrijeme.
Chromisi su vrlo aktivni plivači i istražit će svaki kut akvarija, često ne mareći što su ušli na teritorij druge ribe pa je poželjno držati ih sa ne pretjerano agresivnim teritorijalnim ribama.

Fotografije: Zoran Dedić

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.