Chelmon rostratus

Sinonimi : Longnosed butterflyfish, Copperband butterflyfish  
Rasprostranjenost: Indijski ocean, Indo-pacifik, Australija
Stanište: Među stijenama i pri dnu do 25 m dubine
Veličina: Do 20 cm
Preporučene vrijednosti vode: Temperatura 24-29°C, 8-12 dKH, 8.1-8.4 pH, Sg. 1.020-1.025
Sigurna za koraljne akvarije: Da, s oprezom
Najmanja preporučena veličina akvarija: 250 litara


Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Chaetodontidae
Rod: Chelmon

(Linnaeus, 1758)


Opis

Chelmon rostrasusa, sa njegovim jedinstvenim izgledom teško je zamijeniti za bilo koju drugu ribu. Ima visoko i bočno spljošteno tijelo sa dugim i uskim nosom i ustima koja mu služe za lov u uskim procjepima i rupama. Tijelo mu je srebrno-bijele boje sa četiri okomite narančaste pruge od kojih mu jedna prolazi točno preko oka. Svaka ta pruga obrubljena je crnom bojom. Prsna i leđna peraja su bijele boje sa narančastim rubom. Repna peraja je prozirna i na njenom korjenu se nalazi crna pruga, na stražnjem dijelu leđne peraje se nalazi crna točka, tzv. "lažno oko". Naraste do 20 cm duljine, odrasli imaju višlje peraje i duži nos i u prirodi ih najčešće nalazimo u parovima i to u dubljem moru, pri dnu. Mlađe ribe uglavnom plivaju same i nalazimo ih u plićacima. Nema vidljivih razlika između mužjaka i ženke

Prehrana

Ova riba je prilično komplicirana što se tiče ishrane. Mala usta ukazuju na to da ova riba uzima samo sitnu hranu. Svejed je, u prirodi se hrani malim beskralježnjacima koje nalazi na grebenu i algama. U akvariju ga je prilično teško naučiti na umjetnu hranu. Neki primjerci odmah počnu jesti, nažalost vrlo mali postotak je takvih. Ako nismo te sreće da nam Chelmon odmah počne uzimati svu hranu, trebamo eksperimentirati i nuditi mu što različitiju hranu (žive, smrznute i sušene artemija račiće, smrznuti i sušeni mysis račići, meso repova kozice, meso školjki i liganja, alge, povrće itd.). Često moramo i pribjegavati raznim trikovima npr. mješavinu hrane napunimo u praznu ljušturu školjke na kojoj smo probušili malu rupu u koju mogu ući samo usta Chelmona ili hranu možemo staviti u skelet gustoga koralja do koje će opet moći doći samo Chelmon. Sama riba nam ponekad sve to olakša, jer često Chelmoni nakon kratkog vremena se oslobode straha i dolaze na ruku ili pincetu na hranjenje. Tako mu možemo ponuditi različite vrste hrane bez straha da će mu je oteti druge, brže i jače ribe. U svakom akvariju, koji nije mlađi od barem šest mjeseci trebalo bi biti dovoljno malih životinjica (crvića, račića itd.) koje će mu poslužiti kao prva hrana po dolasku u akvarij i nama dati dovoljno vremena za pokušati ga naučiti na umjetnu hranu. Hraniti ga treba tri puta dnevno.

Komentar

Chelmon rostratus nije riba za početnike. Najbolje ga je držati u velikim akvarijima sa puno prostora za plivanje i puno mjesta za skrivanje. Zahtjeva vrlo dobru kvalitetu mora i jak protok u akvariju. Teško se privikava na akvarij koji nije dobro i dostatno zacikliran i među prvim ribama je koja će pokazati da kvaliteta vode u akvariju nije u redu. Chelmon rostratus je miroljubiva riba, ali ga treba držati pojedinačno, znači samo jedan primjerak od svoje vrste. Također, ne treba ga držati s drugim ribama iz porodice Chaetodontidae, niti sa drugim agresivnijim vrstama riba koje mu mogu svojim ponašanjem ili napadima uzrokovati stres. Kada se odlučimo na držanje Chelmona, najvažnije je dobar izbor zdravog primjerka. Kod kupovine moramo dobro pregledati usta, jer je to osjetljjivo mjesto koje se najčešće ošteti prilikom transporta. Na ozljeđenim mjestima nastaje infekcija, zbog koje ove ionako problematične ribe što se tiče ishrane, ne žele jesti. Tijelo mu mora biti dobro popunjeno, pogotovo dio ispod leđnih peraja. Ako je uleknut, znak je da riba odavno gladuje i vjerovatno ne prihvaća nikakvu hranu. Zdravi primjerak ove ribe većinu vremena provodi plivajući oko grebena, ispitujući svaku rupicu u potrazi za hranom. Chelmon je riba vrlo osjetljiva na bolesti i parazite i zato ga je preporučljivo staviti u karantenu na barem 2-3 tjedna prije prebacivanja u glavni akvarij. To je i dobra prilika za naučiti ga na umjetnu hranu jer se sam vrlo brže opušta i oslobađa straha, a i nema drugih riba koje bi mu otimale hranu. Iako se vode kao ribe sigurne za koraljni akvarij, poneki primjerak zna gricnuti poneki meki koralj, LPS ili Tridacne školjke. Odlični su za držanje Aiptasia sp. pod kontrolom, nažalost to ne radi baš svaki primjerak kojega kupimo. Chelmoni se još nisu razmnožavali u zatočeništvu. Monogamni si i formiraju parove za vrijeme mrijesta. Životni vijek im iznosi 4 i više godina. Najstariji primjerak u akvariju je imao 10 godina. Iako zahtjevaju posebnu pažnju što se tiče aklimatizacije, prehrane i kvalitete vode, Chelmoni su zbog svog ponašanja i jedinstvenog izgleda ipak vrijedni truda.

Napomena

Iako nisu uvršteni u popis ugroženih životinja, Chelmonima se nanosi velika šteta. Nažalost, ove prekrasne ribe su popularne u akvaristici iako se smatraju vrlo teškima za hranjenje i održavanje. Usta i peraje su često oštečene pri transportu i šanse za oporavak su vrlo male te se vrlo mali broj njih uspije održati u životu.

alt

alt

alt

alt

Fotografije: Neno Marić

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.