Salarius fasciatus

ImagePorodica: Blenniidae
Latinski naziv : Salarius fasciatus
Engleski : Lawnmower Blenny
Stanište : Pacifik
Temperatura : 23-27 C
Kvaliteta vode : sg 1.021-1.025; pH 8.2-8.4; dKH 8-12
Najmanja preporučena veličina akvarija: 200 L
Siguran za akvarije sa koraljima: Da- s napomenom (tekst)
Veličina: 10+ cm.
Zabavna i karakterna riba, koja je k tome još i zanimljivog izgleda… Ne mogu reći lijepa, ali ni ružna, jer se o ukusima ne raspravlja, ali u svakom slučaju-jedinstvena. Osebujan izgled se čak i mijenja, jer riba ima sposobnost prilagođavanja boje tijela okolišu, tj. mimikrije. S.Fasciatus je vrlo aktivna riba, koju se s vremenom može čak i naučiti uzimati hranu iz ruke. Preko dana je stalno u pokretu, jedući alge sa kamenja i stakla ( diatome i mikroalge, te manje čupave alge, dok veće čupave ne jede) i skačući s kamena na kamen, skrivajući se nakratko u rupama i udubljenjima. Posebno je zanimljiv, bolje reći komičan način na koji jede alge, zabacujući glavu i «udarajući» u kamen ili staklo na kojem ostavlja i karakteristične tragove «poljubaca» koji su postali njegov svojevrsni zaštitni znak u akvarističkom svijetu. Stvari na koje treba pripaziti su sljedeće – prilikom unašanja u akvarij , te dok se ne aklimatizira, dobro bi bilo pokriti akvarij, jer znaju iskakati van.

Ukoliko u akvariju imamo vodene pumpe za protok, ne bi bilo loše na usis staviti neku zaštitu, jer je dosta ljudi na Internetu javilo da su njihovi bleniji tragično skončali uvlačeći se u usis pumpe… Koralje u principu ne diraju, iako je bilo slučajeva da su zbog neadekvatne prehrane grickali koralje s dugim polipima, a ponekad se vole i odmoriti na nekim koraljima (sarcophyton npr.) , te ih tako iritirati, što će dovesti do zatvaranja koralja (uvlačenja polipa). Naravno da to i nije baš dobro za koralj ako se često ponavlja.

Vezano uz prehranu, bitno je znati da su S.fasciatusi biljojedi, te da ih moramo hraniti biljnom hranom, a ne se oslanjati isključivo na to da će preživjeti od algi u akvariju ili ostataka hrane. Kao prvo, mogući su problemi sa privikavanjem blenija na umjetnu hranu, pa ćete tu morati biti strpljivi. Pokušajte ih naviknuti na nori algu ( kupuje se kao dodatak ljudskoj prehrani ) ili spirulina tabletice i to će riješiti potencijalni problem sa preživljavanjem blenija jednom kada (ako) vaš akvarij više neće moći «proizvoditi» dovoljno hrane u obliku algi za blentu. Kao drugo, svakako izbjegavajte hranjenje blenija sa mesnom hranom, jer može doći do probavnih problema, «napuhavanja» , skraćenja životnog vijeka… Znači, kada se aklimatizira na akvarij i kada ga dobro hranimo, bleni je otporna, dugovječna (preko 5 godina) i korisna ribica koja nas uz to može i nasmijati do suza. Ukoliko mu ne pružimo potrebne uvjete i adekvatnu prehranu tada dolazi samo do suza.

Moj blento, nazvan Homer, je pronašao jednu rupu u kamenu u koju ulazi natraške i iz koje promatra situaciju u akvariju. Kada priđem sa tabletom spiruline, krene lagano meškoljenje…obično mu ubacim pola tablete dnevno i to u mlaz pumpe, a on izlijeće iz svoje rupe i grabi tabletu prije nego padne na dno i bježi s njome natrag u rupu ! Kada je on zaokupljen svojom spirulinom, hranim ostale ribe, tako da ako im što i promakne , završi kod rakova samaca ili Stenopus hispidusa, pa se ja ne brinem oko eventualnih probavnih problema blente.

Što se kompatibilnosti sa drugim ribama tiče, radi se o mirnoj ribi koja nije sklona nikakvim oblicima agresije, osim kada su u pitanju drugi pripadnici vrste ili porodice, tako da je jedan bleni u akvariju sasvim dovoljan. Da ne brkate blenije sa gobijima, koji su ponekad dosta slični, kao neke od znakova raspoznavanja možete uzeti leđnu peraju koja se kod blenija proteže po cijeloj dužini tijela, a također imaju i male izrasline na glavi.


Image


Slike: Vedran Stinčić-Stina

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.