Paracanthurus Hepatus

ImageMorska akvaristika i pored velikih teškoča, postaje sve popularnija i sve je više i više akvarista koji žele da se oprobaju u tom polju. S ciljem da dodam moj mali doprinos tome, pišem ovaj tekst koji pruža neke osnovne informacije o jednoj predivnoj morskoj ribi.
Od mnogih vrsta koje su zastupljene u morskoj akvaristici, Tang spada u jednu koja se ne retko odabira. Razloga za to ima puno i o tome će biti više reči u daljem tekstu. Ova familija Acanthuridae dobila je ime po grčkim rečima "akantho" i "oura", po svojoj bodlji koja podseča na skalpel i repu a što znači doktor ili surgeon a što je karakteristično za nju. Ime Tang je dobila od nemačke reči, na osnovu svoje navike u hranjenju, Seetang a što bi bilo morski korov. Ova familija sadrži nekoliko grupa i to Acanthurus, Ctenochaetus, Naso, Paracanthurus i Zebrasoma a one sadrže veliki broj vrsta riba koje mi neretko susrečemo u akvaristici. U prirodi, ova familija je zastupljena u svim tropskim morima i to uglavnom kao riba koralnih sprudova mada su neke vrste viđene i na otvorenom moru.

U akvaristici, najčešće je viđena Paracanthurus Hepatus, riba koja ima mnogo imena. Može da je nađemo pod više imena i to Hippo, Palette, Blue, Regal, Yellow-tail blue Tang i još mnogo drugih lokalnih imena. Sve se to odnosi na jednu te istu vrstu i važan je latinski naziv.

Kod odabiranja ribe koju želimo da kupimo treba da obratimo pažnju na njenu boju pogotovo deo iznad i iza očiju. Tu boja mora da je jasno izražena i ako ima bilo kakav gubitak boje to nam govori da riba nije u dobroj kondiciji. Boja je vrlo važan pokazatelj jer ove ribe gube boju samo usled oboljenja ili stresa. Normalno, nakon prenosa ribe iz radnje u naš akvarijum riba će da doživi stres i ovaj komentar o boji se odnosi na period dok je riba još u prodavnici a i kasnije u našem akvarijumu. Poret toga, izgled same ribe je važan i tu u osnovi treba da primenimo generalno pravilo odabiranja riba za naš akvarijum. Riba u akvarijumu treba da je aktiva a ne uplašena. Još kao preporuku, mogu da dodam da ne bi trbalo da se kupuje manja riba od 8 do 10 cm.

Da bi udomili Tang ribu mi treba da joj obezbedimo povoljne uslove u kojima ona može normalno da živi. Generalno gledano, akvarijum ne bi trebao da je manji od 300 l a što više to bolje, treba da ima čistu i kvalitetnu vodu koja mora biti bogata kiseonikom i strujanje vode treba da je turbulentno. U slučaju smanjenja nivoa kiseonika u vodi ova riba će prva da reaguje. Ovo sve možemo da postignemo sa dobrim filtriranjem koje možemo da postavimo da bude i veče nego u drugim okolnostima. U takvim uslovima Tang riba će da se oseća komotno i da pokaže svu svoju lepotu. Vrlo stabilni uslovi su jedan od najvažnijih preduslova za uspešno držanje Tang ribe.

U osnovi, ove ribe možemo da držimo sa mnogim drugim ribama ali one mogu da budu agresuvne što opet zavisi od uslova. Iz tog razloga, najbolje je da držimo ribe slične veličine i da vodimo računa da svaka riba ima svoj određeni deo teritorije. To se postiže sa velikim akvarijumom ili sa pravilnim određivanjem mogučeg broja riba za naš akvarijumu. Tu moramo da smo vrlo oprezni jer neke ribe kao što je trigger, angel, basses ili druge tang ribe mogu da dovedu da tang riba prestane da uzima hranu. Green Chromis ili Damsel ribe su dobar drugar za Tang ribe u akvarijumu. Isto tako, grupa od nekoliko Blue Tang može vrlo uspešno da se gaji u dovoljno velikom akvarijumu u odnosu na broj riba.

Image

Hranjenje Tang ribe ne pretstavlja neki veliki problem. Tang ribe se hrane raznim vrstama algi koje neumotno skidaju sa živog kamenja i dna akvarijuma ali joj je i obavezan sastojak u ishrani i mesna hrana. Dobra strana je ta što one ne diraju korale pa je to još jedan veliki plus za ovu ribu. Pošto Tang zahteva dosta algi a naš akvarijum nije u stanju da to obezbedi, dodavanjem spiruliune se dobija dobar efekat. Ja lično u mešanoj hrani koja se sastoji od iseckanih školjaka, lignja, račića i riba dodajem grašak i blitvu. Sve to, pored hrane koju Tang skuplja iz akvarijuma može da zadovolji potrebe ove ribe. Dodavanjem i smrznute ili žive artemije popravlja se sveukupni balans u ishrani. Ovaj balans u ishrani je izuzeno važan jer se sve više i više dokazuje da je baš nedostatak vitamina C uz manjak vitamina A i D glavni uzrok erozije lateralne linije i nastanku boje koja se baš manifestuje na glavi ribe.

Eto kao što može da se zaključi, dobro organizovani i zdravi akvarijum uz adekvatnu hranu su ključne stavke u čuvanju ovih riba isto kao i pravi izbor pri samoj kupovini. Ako sve to uradimo kao treba, ništa više nam ne stoji na putu da uživamo u lepoti ove morske ribe sa puno imena.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.