Lipophrys canevae

Hrv.naziv: Babica žutoobrazna - Slingurica prhna
Koljeno:
Chordata
Razred:
Osteichthyes
Podrazred:
Actinopterygii
Red:
Perciformes
Podred:
Blennioidei
Porodica
: Blenniidae (Vinciguerra, 1880)

Opis

Pripada obitelji slingurki (Blenniidae). Naraste do 7.5 cm. Tijelo joj je duguljasto i blago bočno spljošteno. Ljuski nema, tako da joj je tijelo golo i glatko. Glava je vrlo strmog profila s visoko postavljenim očima. Ima mala usta i u  svakoj čeljusti imaju po 30-tak zubiju sa 2 očnjaka sa svake strane. Nemaju perjanice na očima ali imaju mala ticala na svakoj nosnici. Leđna peraja se proteže cijelom dužinom tijela, s tim da je podijeljena na sredini dubokim urezom. Prsne peraje su dobro razvijene, a trbušne vrlo slabo i sastoje se od dvije končane šipčice. Smeđe je boje, sa žućkastim nijansama. Prošarana je različitim prugama i šarama u svim nijansama smeđe boje. Mužjak u sezoni razmnožavanja dobija svadbene boje. Babica žutoobrazna, koju još zovu i Slingurica prhna je rasprostranjena po cijelom Mediteranu i sjeveroistočnom Atlantskom oceanu (obale južnog dijela Portugala). Najčešće obitava u vrlo plitkim vodama odmah ispod zone plime, odmarajući se na okomitim stijenama obraslim morskom vegetacijom na kojima ima praznih rupa koje su izdubili školjkaši (prstaci) koje ona koristi kao sklonište i nastambu i iz kojih najčešće proviruje samo glavom. Hrani se uglavnom algama i bentonskim beskralježnjacima, najviše račićima.

Razmnožavanje

Mrijesti se od travnja do kolovoza. Mužjak za vrijeme mrijesta mijenja boju tijela. Glava mu od leđa preko očiju do ispod usta postaje crna, a obrazi jarko žuti sa narančastim točkama. Pronalazi prikladnu rupu koja će mu poslužiti kao gnijezdo i ispred njenog otvora počinje privlačiti ženke izvođenjem posebnog svadbenog plesa, koji se sastoji od od cik-cak plivanja i drmanja glavom. U jednoj rupi više ženki polaže jaja, koje zatim mužjak oplodi i čuva do izlijeganja.

Komentar

Ova slingurka je vrlo dobar izbor za jadranski akvarij, jer se na njega privikne već kroz nekoliko dana. Akvarij mora biti visok i u njemu moramo imitirati prirodno stanište ove ribe, znači visoki greben sa puno otvora u kojim će se skrivati. Jaka cirkulacija i dobro osvjetljenje koje će potaknuti rast algi, koje su njena prirodna hrana. Uz to, rado jede listiće spiruline ali prihvaća i ostalu umjetnu hranu u obliku granula i listića. Ne držati je u akvarijima ispod 200 litara. Da ne bi došlo do iskakanja, čemu je ova riba ponekad sklona, akvarij bi trebao biti zatvoren poklopcem. Preporučam držati par ili mužjaka i nekoliko ženki, jer mužjak je vrlo teritorijalan i zna biti agresivan prema drugim mužjacima, a to pokazuje tako što: promjeni boju, vrh glave mu postaje blijedosivi, a obrazi tamnosivi. Tijelo savije u polukrug i lepršavim plivanjem prema uljezu pokušava ga zastrašiti. Ako to ne upali, kreće u napad i pokušava ga ugristi. Ako je more dobro obogaćeno kisikom može podnijeti i više temperature, ali je ipak preporučljivo održavati sljedeće vrijednosti: temperatura 22 - 25° C, ph 8.3, S.G 1025, kh 8-12. Žutoobrazna babica je vrlo otporna riba koja, ako joj se osiguraju potrebni uvjeti može dugo živjeti u akvariju. Čak su česti i slučajevi razmnožavanja u zatočeništvu.

alt

alt

alt

alt

alt

Fotografija: Neno Marić i Zoran Dedić

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.