Gobius paganellus

Hrvatski naziv: Glavoč mrkulj

Koljeno: Chordata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Podrazred: Neopterygii
Nadred: Acanthopterygii
Red: Perciformes
Podred: Gobioidei
Porodica: Gobiidae

(Linnaeus, 1758)

Opis

Pripada obitelji glavoča (Gobiidae). Naraste do 12 cm. Tijelo mu je duguljasto i vretenastog oblika sa širokom zdepastom glavom i debelim usnama. Oči su velike i postavljene prilično blizu jedno drugome. Iznad nosnih otvora nalaze se po 5-6 prstastih nastavaka. Sve peraje su dobro razvijene. Repna peraja je zaokružena, a prsne su spojene opnom u obliku lijevka koji glavoču služi za prijanjanje uz podlogu. Promjenjive je boje, što je zavisno o terenu na kojemu obitava i o sezoni parenja. Najčešće je zelenkastožute, s nepravilnim smeđim mrljama, a može još biti jednolično žućkasti, žutozelenkasti, crni i smeđi s tamnim mrljama. Na gornjem rubu prednje leđne peraje se nalazi svijetla crta, koja je u ženke kremastožuta, a u mužjaka svijetložuta do narančasta, naročito u vrijeme parenja. Tijelo mu je prekriveno sitnim ljuskama. Glavoč mrkulj je rasprostranjen po cijelom Mediteranu, Crnom moru i istočnom Atlantiku (zapad Škotske do Senegala). Najčešće obitava u priobalju, na dubinama do 15 metara, i to na kamenitom terenu, punom zaklona i prekrivenom algama. Osim u moru, čest je stanovnik i boćatih voda, a ponekad uđe i u potpuno slatku vodu. Hrani se uglavnom račićima, sitnim ribama i ponekad algama.

Razmnožavanje

Razmnožava se od ožujka do lipnja. Sazrijeva u trećoj godini života. Ženka polaže obla jajašca u plićacima, ispod kamena, u jednom sloju i može ih biti čak do 7000 komada. Pričvršćuje ih za stijenje i kamenje tankim nitima. U gnijezdu je najčešće ikra od dva mrijesta. Kao i kod većine jadranskih glavoča, mužjak ostaje čuvati jajašca i ličinke te je pri obrani sposoban čak ubiti ribu veću od sebe. Zavisno o temperaturi, ličinke se izlijegaju za otprilike 19 dana, a tek izležene ličinke su 4 mm duljine. Dok čuva jajašca, mužjak je potpuno crne boje.

Komentar

Glavoč mrkulj je otporna riba i zbog toga je pogodna za držanje. Iako je po dolasku u akvarij pomalo preplašena, vrlo brzo se oslobađa straha. Kako je riba plićaka, tolerira i visoke temperature, ali ga ipak ne bih trebalo izlagati temperaturama višim od 26°C. Prihvaća sve vrste hrane, prirodne (komadići mesa školjaka i riba, repovi kozica itd.) i umjetne (listići i granule), na koju se vrlo brzo privikne. Hranu često ne čeka da dođe do dna, nego se zajedno s drugim ribama bori za nju na površini. Budući da se i u prirodi hrani račićima, u akvarij sa ovim glavočem ne smijemo stavljati kozice i rakove samce jer će mu ubrzo poslužiti kao hrana. U akvariju bi trebao biti dovoljan broj zaklona, u protivnom će ih ova riba kopati sama i tako dovesti opasnost od urušavanja grebena ako nije dovoljno stabilan i dobro sagrađen. Glavoč mrkulj se u prirodi zna križati s glavočem pločarom (G. cobitis). Može doživjeti i do 10 godina u akvariju i dosta su česti slučajevi mrijesta u zatočeništvu.

altphoto Neno Marić

alt photo wikipedia

altphoto Zoran Dedić

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.