Symphodus (Crenilabrus) tinca

ImagePoznata kao: Lumbrak
Razred: Osteichthyes
Red: Perciformes
Porodica: Labridae

LINNAEUS,1758

Lumbrak je najbrojnija riba iz obitelji usnača (Labridae).Naraste do 44 cm duljine. Ima velike mesnate usne,a tijelo je spljošteno i zbijeno. Spolno zreli mužjaci su modrozeleni, zeleni do žutozeleni s modrim ili crvenim točkicama i velikom tamnom mrljom iznad korijena prsne peraje.Ženke su sivkasto-maslinasto zelene. Kod obaju spolova boja s trbušne strane je svjetlija,a uz bokove od oka do repne peraje postoji jače ili slabije izražen svijetli pojas.

Rasprostranjen je u Mediteranu i istočnom Atlantiku, od sjeverne Španjolske do Maroka. U Jadranu živi posvuda uz obalu, više u sjevernom i srednjem nego u južnom Jadranu.. Ovo je priobalna vrsta koja živi uz obrasla dna, pretežno hridinasta i u livadama cvjetnice Posidonia oceanica. Živi na dubinama od 1-50 m (najčešće do 10 m). Dolazi najčešće u grupama. Mrijesti se tijekom proljeća, u svibnju i lipnju tako da ženka polaže ikru u gnijezdo od algi koja prave i čuvaju mužjaci. Mužjaci spolno sazrijevaju s 2-3, a ženke s 2 godine starosti. Hrane se puževima, školjkama, rakovima, bodljikašima i morskim biljem ( OMNIVORI ). Zanimljivo kod ove ribe je da noću leži na boku pa izgleda kao da spava. Odgovara im temperatura od 18-21 °C,Ph oko 8 i Sg 1025.

Iako je po izgledu atraktivan za držanje u akvariju, lumbrak se na njega ne privikava lako. Potrebno je što vjernije simulirat njegovo prirodno stanište,što znači puno prostora za plivanje dovoljno mjesta za skrivanje i obvezno jedan dio akvarija zasaditi sa posidonijom (Posidonia oceanica), u kojem će se skrivati i koji će mu davati osjećaj sigurnosti.

Preporučujem držati nekoliko riba (ako veličina akvarija to dopušta) ili barem par jer je uvijek jedan od njih "najhrabriji" i potiče ostale na aktivnost.Lumbrak je vrlo miroljubiva riba, ali zna biti teritorijalan prema pripadnicima svoje vrste. Ispočetka ga hranimo kao u prirodi (školjke,repovi škampi...) i pomalo privikavamo na kupovnu hranu (listiće i granule),koje će zasigurno početi ubrzo uzimati.

Image
mužjak

Image
ženka

ImageZadnje na forumu

 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  jel akvarij sa ili bez poklopca?
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Puno hvala na savjetima.
  Ne bih htjela ciklide, ne svidjaju mi se, nekako su mi...
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  --pa vjerojatno manje, ali racunaj 300kg barem
  - filter..... cim veci to bolje. Gledaj nesto...
 • akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebala bi mi mala pomoc oko postavljanja akvarijuma od 180l. zanima me, kolika bi...
 • Odg: Crvenko
  21 Kolovoz 2019
   
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Morati cu svakako..

  Hvala..
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  ...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Imam sitni bijeli pijesak kao podlogu. Pocistio sam povrsinu kao i uvijek kod ciscenja. Medutim,...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Pozdrav,

  Vjerojatno si ubio bakterije u podlozi i/ili filteru.
  Daj opisi to...
 • Mutna voda
  19 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebam savjet ili uputu. Nakon povratka sa duzeg GO od 3 tjedna, krenem cistit akvarij i...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem