Symphodus (Crenilabrus) roissali

ImagePoznata kao: Kosirica, Kraška
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Labridae

Risso, 1810

Pripada obitelji usnača (Labridae). Naraste do 16 cm (u Crnom moru čak 21 cm). Tijelo joj je postrance spljošteno, visoko i zdepastog oblika. Usta su duga i mala s debelim usnama roze boje. Ljuske su glatke, srednje veličine. Peraje su dobro razvijene. Promjenjive je boje, što zavisi od spola, starosti, sezoni mriješćenja i o ostalim vanjskim utjecajima. Tako mogu biti: crvenkaste, zelene, sive sa žutim, zelenim i smeđim mrljama. Imaju crvene oči, pet crnih mrlja na leđnoj peraji i jednu na korijenu repa. Oba spola imaju vidljivu genitalnu papilu koja je crne ili plave boje. Postoji jasni spolni dimorfizam. Mužjak je veći, ljepše obojan i s bolje razvijenom leđnom perajom.

Kosirica je rasprostranjena po cijelom Mediteranu i istočnom Atlantiku od Biskajskog zaljeva do Maroka. U Jadranu obitava duž cijele obale, iako nije brojna. Obitava na kamenitom dnu obraslom algama, a ponekad se zadržava i na pjeskovitim dnima koja su obrasla posidoniom i to na 2-50 metara dubine.

Mrijesti se u proljeće, od travnja do srpnja. Na jedan metar dubine mužjak gradi poluokruglo gnijezdo s otvorom pri dnu od zelenih, smeđih, crvenih algi i pijeska. Nakon što ženka položi ikru, mužjak ju oplodi, otjera ženku i ostaje čuvati gnijezdo do izlijeganja mlađi. Hrani se školjkašima, račićima i puževima. Zimi odlaze u dublje more gdje se zadržavaju među algama.

Na život u akvariju kosirica se privikne vrlo brzo ukoliko joj osiguramo uvjete kao u prirodi, znači puno kamenja i dovoljno mjesta za plivanje. Obvezno je jedan dio akvarija zasaditi algama (caulerpa,halimeda...), koje joj služe za skrivanje. Miroljubiva je i potrebno ju je držati s isto takvim ribama. Često se zna umiriti među algama ili u kakvoj pukotini, to je normalno ponašanje iz prirode. Akvarij mora biti dobro osvijetljen, Sg. 1025-1027, temperatura 18-25 °C. Podnosi čak i više, ali bez naglih promjena. Prihvaća svu vrstu ponuđene hrane, prirodne (repovi kozica,meso školjaka i liganja...) i komercijalne (listići,granule). Kao i većina riba iz porodice usnača i kosirica, prilično je osjetljiva na stres i zato treba voditi računa, posebno pri prijenosu ribe iz mora u akvarij.

 

Image
 
Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.