Osnove morske akvaristike 2 - Svjetlo u morskom akvariju

ImageSvjetlo je izvor života u prirodi i kvalitetno svjetlo iznimno je važno u morskoj akvaristici, a ujedno i jedna od najskupljih tehničkih stavki.Velika većina koralja i drugih sesilnih pa i neki nesesilnih invertebrata (bezkralježnjaka) živi u simbiozi sa jednostaničnim algama (Zooxanthelama) i produkti fotosinteze tih algi čine dobar, ako ne i glavni dio prehrane tih organizama. Zbog toga je u morskom akvariju potrebno osigurati dovoljnu količinu svjetla dovoljnog intenziteta, ako želimo održati te organizme zdravima i osigurati im preživljavanje i daljnji rast.
Ono što se danas u Europi koristi za osvjetljavanje akvarija su tri osnovna tipa rasvjete:

Neonske cijevi tipa T8: ova rasvjeta je najjeftinija solucija, ali je pogodna samo za organizme koji ne zahtijevaju prejaku svjetlost. Obično se koristi kombinacija daylight cijevi boje svjetlosti 10 000 K ili više u kombinaciji sa plavim cijevima (aktinične cijevi, sa visokim udjelom valnih duljina oko 420 nm, koja potiče fotosintezu).

Image


Neonske cijevi tipa T5: nešto skuplja solucija. Ove flourescentne cijevi zahtijevaju poseban tip elektronskih prigušnica.Ovaj tip cijevi daje jači intenzitet svjetlosti po cm duljine, a promjer cijevi je manji (16 mm), te stane i veći broj cijevi na istu površinu. Koristi se obično ista kombinacija boje svjetlosti kao i kod T8. Rasvjeta se može koristiti za akvarije dubine do 50 cm (iako neki koriste i u dubljim akvarijima).

Image


Metal-halidne lampe (HQI). Ovaj tip rasvjete daje fokusiran snop svjetlosti. Griju jače od prije navedenih lampi, ali se zbog intenziteta svjetlosti mogu postaviti i više iznad površine vode. Također postoje lampe boje 10 000 K ili više koje su pogodne za morsku akvaristiku. Ove se lampe nekad kombiniraju i sa plavim neonskim T5 ili T8 cijevima. Mogu se koristiti i u akvarijima veće dubine, ali su onda potrebne jače lampe.

Image


Kako je navedeno, T8 se koristi za akvarije sa organizmima koji su manje zahtjevni. T5 i HQI rasvjeta izgleda da je podjednako pogodna za osjetljivije organizme ako se koristi dovoljna jačina lampi. Za zahtjevnije organizme potrebno je osigurati okvirno barem jedan watt po litri akvarijske vode, a što je jača svjetlost to bolje (neki upotrebljavaju i do 4W/l vode). Kod HQI lampi treba imati na umu da je jedna lampa pogodna za maksimalno 60 cm duljine akvarija, a kod duljih akvarija će izvan tih okvira biti znatno slabija svjetlost, te u tim područjima treba smjestiti manje zahtjevne organizme ili staviti odgovarajući broj lampi po duljini. Za akvarije do 50-60 cm dovoljne su HQI lampe od 150 W, za visinu od 60 do 80 cm treba barem 250W, a za akvarije od 80 cm je potrebno 400W na svakih 60 cm duljine.

Duljina osvjetljenja akvarija trebala bi iznositi 12-14 sati, koliko traje dan u tropskim krajevima. Pri tome nije potrebno da sve lampe gore svih 12 sati. Maksimum osvjeljenja treba biti oko 6-8 sati, a ostalak vremena pomoću automatike osigurati postepeno paljenje, odnosno gašenje lampi, s time da se prve pale i zadnje gase plave lampe.

Image


Primjer osvjetljenja mojeg akvarija:
2 plave gore 1 sat, zatim se pale još jedna plava i bijela pa gore 2 sata, pa se pale još 2 bijele, koje gore 4 sata, pa onda ostaje 3 plave i bijela, pa na kraju 2 plave zadnji sat odnosno:

13-24H 2 PLAVE
15-22H PLAVA+BIJELA
17-21h 2 BIJELE

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.